Tomme butiksvinduer med ”til leje”-skilte er ikke et særsyn i Nykøbing Falster. Som mange andre små og mellemstore byer, er handelslivet udfordret af stigende nethandel.
Jeg synes, det er fornuftigt. Det er længe ventet, at man har fokus på detail og byerne
Nu skal et nyt partnerskab for levende bymidter være med til at modarbejde butiksdøden i fem landkommuner – herunder Guldborgsund. Det glæder Betina Schnipper, der har en tøjbutik i centrum af Nykøbing Falster.
- Jeg synes, det er fornuftigt. Det er længe ventet, at man har fokus på detail og byerne, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Erhvervsministeriet står i spidsen for partnerskabet, der involverer fem landkommuner og en række relevante aktører.
- Som I kan se, er det på tide, at vi nu gør en ekstraordinær indsats, for der er også begyndt at komme tomme vinduer i Nykøbing Falster, og vi vil gerne have Nykøbing Falster til at være handelsby for hele Lolland-Falster og også gerne Sydsjælland, siger borgmester i Guldborgsund Kommune, John Brædder (Guldborgsundlisten).
Skal skabe noget liv
I Nykøbing Falster har de taget hul på at gøre bymidten mere attraktiv. Blandt andet med et nyrenoveret torv og festlig udsmykning af Latinerkvarteret. Og den udvikling skal fortsætte ifølge erhvervs- og citychef i Vores Nykøbing, André Andersen.
- Der skal hele tiden ske noget. Der skal hele tiden være noget liv. Vi skal skabe noget, der er interesse for at komme og se. Når man sidder derhjemme, kan man ikke få den her gode stemning og det sociale liv, som er lige så vigtigt, siger han.
- Alle citychefers frygt er jo butiksdød, fordi det gør, at der ikke er nogen mennesker, der vil bo her, fortsætter han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Den gode stemning og det sociale liv findes stadig i gaderne i Nykøbing Falster. Og dem, vi snakkede med i byen, værdsætter bylivet.
- Jeg kan godt lide at komme herned en gang imellem og gå en tur og se de forskellige butikker. Den kultur, der er hernede, er noget specielt, synes jeg, siger Jimmie Andersson fra Nykøbing Falster.
- Jeg synes da også stadig, det er lidt hyggeligt at komme her. Jeg kan da godt savne, at der var flere butikker, men det er jo vores egen skyld, når vi handler på nettet, fortæller Lotte Jørgensen fra Eskilstrup.
Idéudveksling
Partnerskabet på tværs af brancher og kommuner skal samle erfaringer og komme med anbefalinger til indsatser, der kan fastholde og skabe mere liv i bymidterne.
- Det kan være flere museer inde i midtbyen. Det kan være videreudvikling af vores torv, som vi er i gang med. Bynære parkeringspladser betyder også meget, siger John Brædder (Guldborgsundlisten).
Artiklen fortsætter under billedet.
Betina Schnipper håber, at partnerskabet kan kaste en mere levende bymidte af sig. Og det kræver, at alle er med til at løfte opgaven, mener hun.
- Uden en bymidte er der jo ikke nogen by efter min mening. Det er så vigtigt, at vi står sammen, siger hun.
Partnerskabet er et af initiativerne i regeringens Vækstplan for handel og logistik og skal i første omgang munde ud i konkrete forslag til løsninger, og derudover komme med anbefalinger til statslige indsatser i starten af 2021. Partnerskabet arbejder indtil videre frem til midten af 2022.