- Det skal være en friskole, som har et budskab, som har et godt skole-hjem-samarbejde, og som har en god faglig, grundig profil.
Sådan siger Søren Peter Foldberg, der sammen med Martin Kielsgaard, står i spidsen for en gruppe, som arbejder på at lave en friskole i Holme-Olstrup.
Det drejer sig ikke kun om en skole, det drejer sig også om et fællesskab, idrætsliv og at kunne udvikle byen
Den nuværende skole i byen nordøst for Næstved lukker efter sommerferien 2019, efter Næstved Kommune kort før nytår besluttede, at skolen i Holme-Olstrup ikke har nogen fremtid.
Nu håber gruppe af frivillige, at man kan overtage skolebygningerne og drive friskole i de eksisterende klasselokaler.
- Det er ideelle bygninger, siger Martin Kielsgaard.
Artiklen fortsætter under billedet.
Allerede inden det blev besluttet at lukke skolen på grund af et ifølge Næstved Kommune for lavt elevtal, var flere borgere fra Holme-Olstrup på barrikaderne. De protesterede i frygt for, at skolelukningen ville påvirke lokalsamfundet negativt.
- Vi vil kæmpe for vores skole lige til det sidste, lød det blandt andet fra borgerne.
Men de tabte kampen mod kommunen.
- Det drejer sig ikke kun om en skole, det drejer sig også om et fællesskab, idrætsliv og at kunne udvikle byen, siger Søren Peter Foldberg.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Hvis det lykkes, så kan det give et bedre sammenhold herude, tilføjer Martin Kielsgaard.
De lokale støtter friskolen
Detaljerne om blandt andet beliggenhed og skolen profil er endnu ikke på plads. I første omgang har styregruppen inviteret til infomøde den 31. januar for at undersøge opbakningen til projektet.
Der er jo børn her, og børnefamilier flytter hertil
TV ØST talte lørdag med flere indbyggere, som bakker op om projektet.
- Det er helt okay, når Næstved Kommune ikke vil være med til, at der skal være en skole her, siger Jette Petersen.
Tror du, der er opbakning?
- Ja, det tror jeg. Folk er meget ivrige efter det, svarer hun.
Hvad er en friskole?
- Friskoler er grundskoler, der kan tilbyde undervisning for børn fra børnehaveklassen til 10. klasse. Som oftest er friskolerne opstået som et forældreinitiativ på baggrund af Grundlovens §76, der fastslår, at vi i Danmark har undervisningspligt og ikke skolepligt.
- Friskolerne er dermed et alternativ til folkeskolen og fungerer under Friskoleloven, der overordnet set bestemmer, at friskolerne "skal stå mål med undervisningen i folkeskolen".
- I Danmark går friskoletraditionen tilbage til midten af 1800-tallet, hvor især Christen Kold og N.F.S. Grundtvig spiller en rolle som inspiratorer.
- I dag afspejler friskolerne en bred vifte af skoler grundlagt på forskellige livs- og værdigrundlag: grundtvig/koldske friskoler, Rudolf Steiner skoler, lilleskoler, flersprogede friskoler, adventist skoler, skoler med særligt pædagogisk grundsyn og mange flere.
- Skolerne afgør frit, hvilke elever, de vil optage, fordi udgangspunktet er, at familie og skole skal samarbejde om opgaven. Det kræver, at der er overensstemmelse mellem familiens og skolens værdier.
Kilde: Dansk Friskoleforening.
Lea Jørgensen er helle ikke i tvivl om, at byen vil bakke op om friskolen.
- Jeg er ret sikker på, at det er en god forældregruppe, som har gang i det her.
Artiken fortsætter under billedet.
Gorm Nøddebo Nielsen ser også en stor fordel i en friskole.
- Det er et mægtig aktiv at have en skole i en landsby som Holme-Olstrup, og der har altid været en skole her. Der er jo børn her, og børnefamilier flytter hertil.
Formand: Det bliver vanskeligt for dem
Formanden for børne- og skoleudvalget har ikke noget imod idéen om en friskole.
- Hvis man har den gejst og gnist og har et andet idégrundlag end folkeskolen, så skal man selvfølgelig prøve det. Men jeg tror, at det bliver vanskeligt for dem, siger Lars Hoppe Søe (R), formand for børne- og skoleudvalget i Næstved Kommune.
Vi er konkurrencedygtige, og det bliver vanskeligt at etablere flere privatskoler i Næstved Kommune
Lars Hoppe Søe tror til gengæld, at flere vil vælge folkeskolen, og den nærmeste vil fremover ligge tre kilometer fra Holme-Olstrup.
- Vi har nogle gode skoler i Næstved Kommune, og det ligger vi yderligere på de kommende år, så vi er konkurrencedygtige, og det bliver vanskeligt at etablere flere privatskoler i Næstved Kommune, siger Lars Hoppe Søe.
Artiklen fortsætter under billedet.
De to initiativtagere tror dog, at en god friskole vil kunne tiltrække elever fra nabobyerne.
- Hoppe, du kunne heller ikke drive skole i Holme-Olstrup. Du har lukket den, og jeg vil sige til Lars (Hoppe Søe red.), vi tror faktisk, at med de muligheder, som vi har prøvet at fortælle dig, så tror vi faktisk på, at der er rigtig gode chancer for drive en skole herude, siger Søren Peter Foldberg
Hvis friskolen bliver en realitet, kan den tidligt åbne i sommeren 2020.