Det kan ligne et helt normalt hus - men det er det ikke

Tømmerhandlen Davidsen mener, at CO2-forbruget i byggeriet skal nedbringes. Derfor har de bidraget til at skabe Skovhuset i Glumsø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis man blander japansk arkitektur og jernalderen, får man et klimavenligt hus.

Eller det gør man i hvert fald i Glumsø ved Næstved.

I november stod Skovhuset nemlig færdigt.

Et mindre CO2-forbrug

Ifølge firmaet bag projektet er Skovhuset et bud på et af fremtidens mere klimavenlige parcelhuse. 

Og det er der særligt to grunde til: 

Huset har et lavere CO2-forbrug end et traditionelt nybygget hus, og så består det af 90 procent biobaserede byggematerialer. 

quote Materialerne skal være tilgængelige i vores forretninger - både for tømrermesteren og for den private forbruger

Jan Friis-Hundborg, salgschef, Davidsens Tømmerhandel

Biobaserede materialer kommer fra skoven, landbruget og havet - for eksempel træ, halm og tang. 

- Huset fungerer som en CO2-bank. Så det lagrer CO2 i stedet for at sende det ud i atmosfæren, siger arkitekten bag, Jens Martin Suzuki-Højrup fra tegnestuefællesskabet 'Det Levende Hus'. 

Skovhuset har et CO2-forbrug på 5,3 kilo per kvadratmeter om året - og til sammenligning har et parcelhus et forbrug på 9,5 kilo.
Skovhuset har et CO2-forbrug på 5,3 kilo per kvadratmeter om året - og til sammenligning har et parcelhus et forbrug på 9,5 kilo. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

Udover at bruge biobaserede byggematerialer har de sorteret alt affald, og alle modulerne til byggeriet er pakket, så de kan fragtes i færre lastbiler. 

Huset er bygget efter det, arkitekten kalder 'huse i huset'. Huset er et typehus, hvor købere selv bestemmer antal rum - eller 'huse'.
Huset er bygget efter det, arkitekten kalder 'huse i huset'. Huset er et typehus, hvor købere selv bestemmer antal rum - eller 'huse'. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

Byggebranchen står for en stor del af CO2-udledningen

Byggebranchen står samlet set for 30 procent af CO2-udledningen i Danmark. Og det tal vil Davidsens Tømmerhandel gerne tage ansvar for at få nedbragt.

De har derfor leveret en del af de biobaserede byggematerialer til projektet, fortæller Jan Friis-Hundborg, salgschef og bæredygtighedsambassadør hos Davidsen.

- Vi skal passe på vores jord og vores fremtid. Og derfor skal vi i højere grad bruge biobaserede byggematerialer - som et supplement til de materialer, vi har i dag, siger han.

Det er et spændende projekt, hvor Davidsen får mulighed for at videreformidle, at det ikke er svært at bygge med biobaserede materialer, siger Jan Friis-Hundborg.
Det er et spændende projekt, hvor Davidsen får mulighed for at videreformidle, at det ikke er svært at bygge med biobaserede materialer, siger Jan Friis-Hundborg. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

Og at bygge mere klimavenligt skal være for alle. 

- Materialerne skal være tilgængelige i vores forretninger - både for tømrermesteren og for den private forbruger, siger salgschefen. 

Biobaserede materialer gør, at huset kan 'ånde' og giver derfor et godt indeklima.
Biobaserede materialer gør, at huset kan 'ånde' og giver derfor et godt indeklima. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

Med inspiration fra Japan og jernalderen

Skovhuset er på 121 kvadratmeter og er tegnet og bygget med inspiration fra både jernalderens traditionelle langhus og fra Japan, hvor Jens Martin Suzuki-Højrup selv har boet.

- Vi har hævet huset for at beskytte det mod regn - og dermed undgå fugt inde i huset, fortæller arkitekten.

Læs også
Bygger hus af hamp
Læs også
Bygger hus af hamp

Rundt om hele huset er en overdækket terrasse, der er inspireret af en japansk veranda kaldet "Engawa". Den skal give læ og være med til at forlænge byggematerialernes holdbarhed.

Skovhuset blev solgt for 3,5 millioner kroner, og er det første helårshus i en række af lignende projekter rundt om i Danmark. 


Nyhedsoverblik