Der er idyllisk stille fred i skovens ensomhed. Sådan lyder det i den kendte sang I skovens dybe, stille ro fra 1864. Netop den særlige ro i skoven skal afdøde og deres pårørende også kunne mærke - i hvert fald hvis det står til Carl-Christian von Scheel-Plessen.
Han ejer Saltø Gods og dermed Borgnakkeskoven sydvest for Næstved - og her drømmer den unge godsejer om at etablere en gravplads til urner i den smukke natur blot 100 meter fra Karrebæk Fjord.
- Som jeg oplever det lige nu, har mange en interesse for at gå tilbage til naturen og blive bisat et sted, hvor deres familiemedlemmer kan komme ud og besøge dem, forklarer Carl-Christian von Scheel-Plessen til TV ØST.
Artiklen fortsætter efter billedet
En anderledes måde at mindes på
Han understreger, at en gravplads i naturen vil være en meget anderledes oplevelse end på en traditionel kirkegård, når familier går en tur i skoven for at mindes en, de elsker, som ikke er her mere.
Vi holder os ikke til nogen specielt tro eller trosretning. Det er til alle religioner, også ateister.
Inspirationen kommer især fra Tyskland, hvor Carl-Christian von Scheel-Plessens familie kommer fra. Her har familien nemlig ikke kun en almindelig gravplads på en kirkegård.
- Vi har også en gravplads i skoven i Tyskland. Det er fordi vi har en stor tilknytning til vores familieejede gods, fortæller han til TV ØST.
Artiklen fortsætter efter billedet
Godsejeren understreger, at alle slags mennesker kan blive stedt til hvilke i skoven.
- Det er til alle. Til offentligheden. Vi holder os ikke til nogen specielt tro eller trosretning. Det er til alle religioner, også ateister, siger Carl-Christian von Scheel-Plessen.
Inden pladsen tages i brug skal der dog laves regler, der sikrer, at skovens gæster viser respekt for hinanden, ligesom der vil være regler, der skal sikre, at begravelsesceremonier foregår på en måde, der også er respektfuld over for de andre, der ligger på pladsen.
Hele familien stedt til hvile under et træ
Skoven er på i alt 25 hektar. Heraf vil 2½ hektar, svarende til 3-4 fodboldbaner, blive afsat til gravplads. På hver hektar vil der står 40-50 træer, og rundt om træerne kan der stå 5-10 urner.
Vi vil ikke have store sten sat op med navne på. Der kommer kun små mindeplader.
Man har mulighed for at få én urneplads, en dobbeltplads eller en plads, hvor der er plads til hele familien. Men modsat på en kirkegård vil de enkelte gravpladser ikke være afgrænset af hæk eller anden beplantning, ligesom der heller ikke vil være gravsten på.
- Vi vil ikke have store sten sat op med navne på. Der kommer kun små mindeplader, med mindre man vil begraves anonymt. Så stemningen er ikke som på en almindelig gravplads, siger godsejeren.
Artiklen fortsætter efter billedet
Vil ikke tjene penge
Muligheden for at blive begravet i skoven er relativt ny i Danmark - og det er lige nu kun i én privat skov omkring Horsens, at det er muligt.
Planen er lige nu, at der kan etableres mellem 1.000 og 1.500 gravpladser i skoven. Der er dog ikke noget økonomisk motiv for at tilbyde muligheden ved Saltø Gods, understreger Carl-Christian von Scheel-Plessen.
Vi kigger ikkke på det som en forretning, men omkostningerne skal selvfølgelig dækkes.
- Vi kigger ikke på det som en forretning, men omkostningerne skal selvfølgelig dækkes, siger han.
Ønsker man at få en urne placeret i skoven, kan man leje eller købe en plads for en 10-årig periode. Urnerne vil være lavet af økologisk, nedbrydeligt materiale og vil derfor være helt væk efter 10 år. Man har dog stadig mulighed for at forlænge aften med yderligere 10 år, hvorefter den i princippet kan forlænges i det uendelige. Hvis man ikke forlænger aftalen, bliver pladsen frigivet, så andre kan benytte den.
Udvalg godkender planen
Godsets plan er, at selve jorden bliver bortforpagtet til Næstved Kommune, som så forpagter selve driften af pladsen tilbage til Saltø Gods. På den måde sikrer man, at der i princippet vil være gravplads til evig tid på jorden.
Godsets ansøgning har i dag været behandlet af Teknisk Udvalg i Næstved Kommune. Her blev ansøgningen godkendt med seks stemmer for og én stemme - Dansk Folkepartis - imod.
- Jeg synes, det er en udmærket idé. Det giver folk en mulighed for at gøre noget andet, ligesom man kan blive spredt over havet, siger udvalgets formand, Helle Jessen (S) til TV ØST.
Den ene stemme imod planen tilhører Niels Keldberg (DF).
- Problemet er, at det er en privat skov, hvor der gælder nogle særlige regler for færdslen. Man kan ikke gå udenfor vejene i en privat skov, som man kan i en offentlig, siger Niels Keldberg til TV ØST.
Der venter dog en lang proces, før idéen kan blive til virkelighed. Planerne skal nemlig godkendes af både kommunens Plan- og Erhvervsudvalg, Kirkeministeriet samlt flere andre offentlige instanser.