Feriestemningen er kommet til Næstved.
For her holder langt de fleste af kommunens daginstitutioner lukket i tre uger fra uge 29. Samtidig er der resten af året 9 lukkedage, og de i alt 24 lukkedage i 2019 giver problemer for nogle forældre - særligt i sommerferien.
- Vi er lidt udfordret i forhold til pasning i den ene eller anden ende af ferien, siger Monica Levå, der er forældrerådsrepræsentant.
For selvom børnehaver og vuggestuer holder lukket i tre uger, er det ikke sikkert, at forældrene kan få ferie i netop de uger.
Vi har haft forældre, der ikke har kunnet holde ferie sammen overhovedet.
- Jeg er ergoterapeut i Næstved Kommune, og jeg har ikke kunne få fri i de tre lukkeuger. Så vi har været nødsaget til at lave legeaftaler og få familie til at hjælpe den sidste uge, siger Monica Levå.
Artiklen fortsætter under billedet
Hos en anden forælder, Anita Møller, er bedsteforældrene trådt til med hjælp.
- Nu er vi heldige. Vi har bedsteforældrene, der tager Iben og hendes storebror i én uge. Så kan vi selv holde to uger efterfølgende, men det gør jo, at vi er lidt låste, siger Anita Møller.
Artiklen fortsætter under billedet.
Stor forskel blandt kommunerne
I TV2 ØST's sendeområdet er det Næstved Kommune, der med 24 dage i alt har flest lukkedage i år. I Lolland Kommune holder daginstitutionerne i udgangspunktet blot to lukkedage om året, i Vordingborg Kommune er der fem lukkedage, mens tallet i Næstved Kommune er oppe på 24 lukkedage.
Ifølge den daglige leder på institution Svalen har de mange lukkedage haft konsekvenser.
- Vi har haft forældre, der ikke har kunnet holde ferie sammen overhovedet. Måske kun en enkelt uge sammen. Vi synes, det enormt vigtigt, at vi som familie kan have et fællesskab, siger Lisbeth Poulsen, der er daglig leder i institutionen Svalen.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Årsagen til, at der holdes ekstra lukket, handler om penge. Ved at holde ekstra lukkedage kan Næstved Kommune spare tre millioner kroner årligt.
- Det blev indført som en del af en besparelse på hele dagtilbudsområdet tilbage i 2015. For at kompensere for noget af den her besparelse, vedtog man sommerferiepasning, siger Stine Knudsen, der er områdeleder for dagtilbud, område Syd i kommunen.
Artiklen fortsætter under billedet.
De forældre, som ikke kan finde andre løsninger i lukkeugerne, bliver tilbudt "sommerferiepasning" eller fællespasning. Her samles børn og pædagoger fra forskellige institutioner.
- Så har vi et hus åbent i byen og et ude på landet, hvor vi samler børn, der har brug for pasning i de her tre uger, siger Stine Knudsen.
Løsningen er ikke ideel
Men fællespasning er ikke en ideel løsning for alle, mener forælder Monica Levå.
- Det synes jeg ikke, det er. Vi har benyttet os af det to somre i træk, og som udgangspunkt var vi tilfredse. Men det gav udfordringer, når det personale, der kom med herfra, ikke var der i løbet af dagen, siger Monica Levå.
Den daglige leder mener heller ikke, at fællespasning er en let opgave for pædagogerne.
- Det er en udfordring at være på fællespasning, fordi der er mange børn, man ikke kender. Men pædagogerne tager det i stiv arm, fordi det er en opgave, de skal varetage, siger Lisbeth Poulsen.
Ifølge BUPL’s lokalformand er der én årsag til, at man er bedre i de andre kommuner end Næstved.
- Det er, fordi man har prioriteret barnets tarv. Det betyder også, man skal aflevere et barn, som muligvis er lidt usikkert i en fremmed institution eller at man som forældre skal køre på en institution, man ikke kender. Og der vælger familierne simpelthen at omorganisere sin ferie, siger Betina Vincent Andersen, lokalformand i BUPL Sydøst.
Artiklen fortsætter under billedet.
Pædagogerne mister også noget ved tvungen ferie, lyder det fra formanden.
- Det gør man. Før i tiden brugte man ferieugerne med færre børn på afspadsering, rydde op på institutionerne sammen med børnene og hygge sig på en helt anden måde og have mere nærvær i den ferieperiode.
Næstformand: Det er sådan virkeligheden er
I Næstved Kommune erkender byrådspolitiker Michael Perch (S), som er næstformand i Børne- og Skoleudvalget, at løsningen ikke er en optimal løsning med 24 lukkedage.
- Det er svært at sige, at det er fuldstændig optimalt. For det synes jeg selvfølgelig ikke, det er. Men det er sådan, virkeligheden er på det her tidspunkt, fordi vi har forsøgt at prioritere midlerne, så flest muligt får gavn af de pædagoger, der er, siger Michael Perch.
Hvorfor har I lavet den her besparelse?
- Det er en gammel besparelse først og fremmest. Og det er vigtigt for mig at sige, at der jo ikke er tale om lukkedage. Der er tale om, at man kan få sit barn passet et andet sted, siger Michel Perch.
- De her tidspunkter, hvor der ikke er så mange i institutionerne, der kan vi rykke sammen i bussen og sikre, at vi på de andre dage på året har lidt mere optimale vilkår, lyder det fra Michael Perch.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men en anden kommune – Lolland Kommune – de har kun to lukkedage på et år. Det er juleaften og grundlovsdag. Har I prioriteret godt nok i forhold til andre kommuner?
- Det er svært at sige, for så godt kender jeg heller ikke Lolland Kommunes sammensætning. Vi har gjort det, de gange vi har skullet tale om strukturer, at vi har fredet institutionerne for de allermindste, så derfor så har vi heller ikke så langt mellem institutionerne i Næstved Kommune.
Det er svært at sige, at det er smart, fordi det er det jo grundlæggende ikke
Pengene skal findes et sted
Mener du, at den her prioritering, I har lavet, er pengene værd, i forhold til at det går ud over nogle børnefamiliers ferie?
- Ja og nej, siger Michael Perch.
- Det er svært at sige, at det er smart, fordi det er det jo grundlæggende ikke. Men det handler om, at når vi skal finde pengene nogle steder, så er alternativet at spare på den normering, der er hver dag og som børnene får glæde af hver dag. Og der synes jeg, at alternativet med lukkedage er bedre end en dårlig normering.
Men er det fair, at forældrene får en ringere service for skattekronerne?
- Det er svært at sige, for vi prøver jo at bruge pengene på den bedst mulige måde ved netop at sige, at lukkedagene er et alternativ til, at vi har haft skullet skrue på normeringerne. Normeringerne er ikke for gode i forvejen, så det er det, vi har prioriteret, lyder det fra næstformanden.
Så er det her det mest optimale, I kan gøre?
- Som midlerne ser ud nu, så ja, siger Michael Perch.