- Hvis du bare åbner munden og siger ”aaah”.
Sådan lyder det talrige gange om dagen fra Ditte Christensen. Hun er nemlig blevet ansat til at pode borgerne i coronatest-centret i Rådmandshaven i Næstved.
- Man føler lidt, at man laver noget, der faktisk giver mening, frem for nogle andre småjobs, man kunne finde. Og så er det rart at have et job, når der er mange andre, der ikke har et, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men Ditte Christensen er faktisk ikke helt grøn i forhold til at teste borgere for coronavirus.
Hun og en håndfuld andre medarbejdere i teltet har nemlig lige afsluttet deres værnepligt i Beredskabsstyrelsen, og her blev de sidste uger brugt på netop at hjælpe med at pode borgere. Det var derfor helt oplagt at ansætte de unge til at forsætte jobbet.
- Vi har skiftet uniform, og så har vi fået en lidt anden løn i forhold til, hvad vi plejede, men udover det er der ikke den store forskel, siger Ditte Christensen.
De unge tjener 130 kroner i timen, og deres arbejde hjælper samtidig med at lette presset på sundhedspersonalet.
Klarer opgaven godt
Ifølge den ansvarlige læge i testcentret, Dan Bruhn, er det en god løsning at hente hjælp fra de tidligere værnepligtige.
- De klarer det overordentligt godt, og de er dygtige. De er skolet til fra deres værnepligt at lære at forstå en besked og at udføre den. Er de i tvivl, så spørger de. Så jeg er fuldt tryg ved at have dem til at pode mine borgere i teltene her, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
I testcentrets drive in-telt har nogle af de nuværende værnepligtige også fået til opgave at pode. Deres tid i Beredskabsstyrelsen slutter om et par måneder, og herefter lokker udsigten til en mulig ansættelse.
- Det er helt sikkert en mulighed, jeg vil tage, hvis chancen kommer. Jeg synes, det er fedt at have med mennesker at gøre. Nu har vi set det hele indefra, og set hvor travlt der er hos sundhedspersonalet, så jeg synes, det er fedt at kunne give en hjælpende hånd med, fortæller Mathilde Sander, værnepligtig i Beredskabsstyrelsen Næstved.
Udsigt til flere opgaver
Det er kun borgere med en henvisning, der kan testes i coronatest-centrene.
Ambitionen er dog, at op mod 1200 borgere skal testes dagligt i Rådmandshaven. Det betyder, at der bliver brug for mere personale – også til flere opgaver.
- Jeg kan på ingen måde udelukke, at man kan oplære dem til også at kunne tage blodprøver og fingerprikprøver. Det kræver lidt mere undervisning, men det kan de godt, siger Dan Bruhn.
De tidligere værnepligtige havde dog ikke lige regnet med, at deres tid i Beredskabsstyrelsen skulle munde ud i en midlertidig karriere som testmedarbejdere.
- Nej, jeg tog beredskabsstyrelsen for at blive brandmand, og nu står jeg så her. Men det er jo bare en oplevelse, siger Mads Møllevang Nielsen, medarbejder i Testcenter Danmark, Region Sjælland.
Artiklen fortsætter under billedet.
De tidligere værnepligtige er blevet ansat som såkaldte begivenhedsansatte. Det betyder, at de arbejder, så længe, der er brug for dem.
- Jeg er i den situation, at jeg starter studie til september, så jeg giver den bare gas herover sommeren – der er jo heller ikke det store at gå glip af, kan man sige, smiler Mads Møllevang Nielsen.