Frontpersonale fyret på grund af senfølger: Ingen griber én efterfølgende

Flere medarbejdere, der har været en del af frontpersonalet under coronakrisen, har fået en fyreseddel, på grund af senfølger af coronavirus. FOA kalder fyringerne etisk og moralsk uansvarligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Camilla Ottesen fra Herlufmagle plejer at kunne jonglere med masser bolde i luften, men sådan er det ikke længere. Nu skal selv simple ting skrives ned. 

- Hvis ikke jeg skriver tingene ned, så har jeg glemt, hvad jeg skal have, når jeg handler, selv hvis det bare er tre ting, siger Camilla Ottesen. 

quote Jeg kæmper mig igennem, spænder ballerne, og tænker, at det nok skal gå

Camilla Ottesen, tidl. social- og sundhedsassistent, Slagelse Sygehus

Som social- og sundhedsassistent på covid-afsnittet på Slagelse Sygehus har Camilla Ottesen stået i front under coronakrisen, men nu har hun fået en fyreseddel. I maj måned sidste år blev hun smittet med coronavirus på sit arbejde. 

- Jeg lå i to og en halv uge med massiv hovedpine og sov, siger Camilla Ottesen.

Efter to ugers sygdom vendte hun tilbage til sit job.

- Jeg kæmper mig igennem, spænder ballerne, og tænker, at det nok skal gå, men i starten af december måned får jeg en blodprop i lungen, og de siger, at det er en senfølge af covid-19, siger Camilla Ottesen. 

Læs også
Seneste nyt om coronavirus
Læs også
Seneste nyt om coronavirus

Fyret på grund af senfølger

I februar begyndte Camilla Ottesen igen på arbejde, men hun havde svært ved at koncentrere sig og ved at huske, derfor stopper hun igen med at arbejde efter fire uger.

Nu har hun fået en stykke papir, hun helst ville have undgået: en fyreseddel. Selvom fyringen er sket efter reglerne, er Camilla Ottesen skuffet. 

- Man melder sig til at stå i front, og alligevel ender man med at blive fyret, fordi man får nogle senfølger, man ikke selv har bedt om at få, siger Camilla Ottesen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Camilla Ottesen meldte sig som frontpersonale på covidafsnittet på Slagelse Sygehus, da pandemien brød ud.
Camilla Ottesen meldte sig som frontpersonale på covidafsnittet på Slagelse Sygehus, da pandemien brød ud. Foto: Privatfoto

Camilla Ottesen har fået tilbudt seks online træningssessions af kommunen, men det har ikke hjulpet på senfølgerne. 

- Online i sig selv er ikke optimalt for os med hjernetræthed, for det at skulle se på en skærm i en time, dræner en, siger Camilla Ottesen.

Flere sager som Camilla Ottesens

Fagforbundet FOA ser i øjeblikket en række sager som Camilla Ottesens.

- Jeg synes, at det er både etisk og moralsk uansvarligt. Man skal lade vær med at kigge på, hvornår man kan afskedige folk, man skal i stedet kigge på, hvordan man kan fastholde de her mennesker, som har ydet en ekstraordinær indsats under pandemien, siger Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA, og understreger samtidig at det bliver en dyr løsning, men at det er det, der skal til. 

- Så må politikerne træde til og sige, at det system vi har skruet sammen, for eksempel sygedagpengesystemet, ikke er gearet til langtidssyge. Nu får vi en masse langtidssyge, som er blevet smittet med coronavirus og som har senfølger, dem bliver vi også nødt til at hjælpe, siger Jens Nielsen. 

quote Jeg synes, at det både er etisk og moralsk uansvarligt

Jens Nielsen, forbundssekretær, FOA

I sidste uge kunne vi her på TV2 ØST fortælle om sygeplejersken Anne Marie Larsen, der ligesom Camilla Ottesen er blevet fyret fra sit job, efter hun blev sygemeldt på grund af senfølger.

Læs også
Sygeplejerske med corona-senfølger fyret af Region Sjælland
Læs også
Sygeplejerske med corona-senfølger fyret af Region Sjælland

Det har fået flere politikere til at reagere. Ifølge BT har blandt andet Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Jette Gottlieb, kaldt både Sundhedsministeren og Beskæftigelsesministeren i samråd om situationen.

Ingen griber os

Camilla Ottesen har selv søgt hjælp hos en neuropsykolog, og det går heldigvis fremad for hver dag, der går. Derfor har hun søgt ind på sundhedsadministration-studiet, hvor hun i går blev optaget. Selvom hun er glad for studiepladsen, frygter hun, at senfølgerne gør det svært for hende at studere. 

quote Der er ingen, der griber os bagefter

Camilla Ottesen, tidl. social- og sundhedsassistent, Slagelse Sygehus

Camilla Ottesen vil give det et forsøg, selvom hun egentlig helst ville have beholdt sit job på Slagelse Sygehus.

- Dengang pandemien startede og man meldte sig på banen, fik man et skulderklap, og fik at vide, at det var godt gået, men der er ingen, der griber os bagefter, afslutter hun. 

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for Omsorgs- og Forebyggelses-udvalget i Næstved Kommune.

Læs også
Senfølger efter corona kan hæmme børn og unges trivsel
Læs også
Senfølger efter corona kan hæmme børn og unges trivsel

Nyhedsoverblik