Vil du lade kunstig intelligens hjælpe med at skræddersy den perfekte behandlings- og træningsplan for dig?
Ja, lyder svaret, hvis du spørger Lise Nyborg, der behandles for smerter hos Næstved Rygcenter.
Jeg kan flere ting og har fået et større overskud til netop at klare de opgaver, jeg har på mit arbejde
Hun er en af de patienter, der får hjælp gennem AI til at tilrettelægge en personlig behandling, som passer til hendes smerter og skavanker.
Lise Nyborg lider af smerter i sådan en grad, at hun ikke længere kan udføre sit job som socialrådgiver.
- Jeg gik og havde megahovepine i døgndrift. Jeg var svimmel, træt og havde intet overskud overhovedet - og ondt forskellige steder, siger hun.
Men med hjælp fra datadrevne kropsanalyser og målinger kan hendes krop efterhånden mere, og hun kan vende tilbage til jobbet.
- Jeg kan flere ting og har fået et større overskud til netop at klare de opgaver, jeg har på mit arbejde, siger Lise Nyborg.
Robotten
Næstved Rygcenter har siden 2019 arbejdet med at integrere AI i deres systemer og måder at tilgå behandling på, når en patient skal have hjælp til fysioterapi, osteoterapi, kiropraktik og andet træning.
Deres datadrevne AI-system identificerer skader og fysiske svagheder og finder den rette behandling, kostplan og træning, der passer til patienten.
Og der er flere fordele ved at bruge kunstig intelligens fremfor kun at lade behandlingen afhænge af den pågældende behandler, mener Hans Andersen, der ejer Næstved Rygcenter.
- Behandlerne kan også have en dårlig dag, men det kan robotten ikke, siger han og fortsætter:
- Det her AI-system og teknologien har aldrig en dårlig dag, så det løfter ganske enkelt vores standard.
Giver mere tid med patienterne
I 2024 åbnede Næstved Rygcenter en ny afdeling med maskiner drevet af kunstig intelligens.
Maskinerne tester både patienterne ydre og indre sundhed, hvorefter resultaterne bruges til at generere et trænings- og behandlingsprogram, der passer bedst til patientens behov.
Når maskinerne hjælper med at planlægge patienternes forløb, efterlader det mere tid til behandlerne, fortæller Thomas Hyldelund, der er ostepat og fysioterapeut i centret:
- Det er nemmere at få lavet et program til patienterne, og det gør, at jeg har mere tid til at være til stede med patienten, siger han og tilføjer:
- Og det helt store er, at jo mere de får trænet og får gjort det, vi snakker om, des nemmere eller bedre virker behandlingen også.
Selvom Lise Nyborg ikke vil overlade hele sin behandling til data og maskiner, har hun med glæde givet den nye teknologi en chance.
- Jeg er med på den værste nogle gange. Lad mig prøve det, siger hun og fortsætter:
- Man kan lige så godt benytte sig af de ting, som der kan hjælpe en til at få det bedre, når man har muligheden.