Roen har lagt sig over børnene.
Klokken er halv seks om aftenen. Aftensmaden er serveret, og både børn og voksne sidder samlet ved bordet og spiser.
Det er dagligdagen for børnene og pædagogerne i dagtilbuddet Tryllefløjten, der ligger lige ved stationen i Næstved.
Her hedder åbningstiden 05.30 til 20.00, og hver aften er der aftensmad på bordet til de børn, der først bliver hentet sent.
Det er dejligt, at man ikke skal være afhængig af ens netværk for at få en hverdag til at fungere
Danmark er et af de lande, hvor allerflest børn bliver passet udenfor hjemmet, og i TV2 ØST’s serie Hvem passer mine børn? besøger vi nogle af de steder, der tilbyder noget andet end det traditionelle.
Og det er blandt andet Tryllefløjten.
For næsten 20.000 borgere pendler hver dag ud af Næstved for at gå på arbejde, og det stiller ekstra krav til et mere fleksibelt pasningstilbud.
Én af dem, der benytter sig af tilbuddet, er Chanell Iversen fra Mogenstrup, som får sin datter passet der.
- Det er, fordi jeg arbejder som socialpædagog og har skiftende arbejdstider. Min mand er selvstændig og har detail-åbningstider, og der fungerer et almindeligt dagtilbud ikke rigtig, siger Chanell Iversen.
- Så det er dejligt, at man ikke skal være afhængig af ens netværk for at få en hverdag til at fungere.
Er det synd for børnene?
Der er i alt 46 børn i institutionen fra tre til seks år.
Chanell Iversens datter bliver passet til sent om aftenen omkring seks gange om måneden.
- Der er mange fag, hvor vi har de her skæve arbejdstider. Det er jo ikke særlig mange stillinger, der fungerer 8 til 16, siger Chanell Iversen.
Og det er netop det, børnehaven forsøger at imødekomme, fortæller Michael Avnborg, der er leder af daginstitutionen.
Ligesom hos Chanell Iversen er det ikke hver eneste dag, at børnene først bliver hentet sent.
- Der er nogle, der bliver hentet til normale tider. Forældrenes arbejdstider kan godt variere. Behovet i forhold til at have de her udvidede åbningstider er, at man bruger det fire gange på en måned. Så det er ikke hver dag, at børnene er her hverken om morgenen og aftenen. Det kan sagtens være mellem otte og 15 som alle andre steder, siger Michael Avnborg.
Synes du, det er synd for nogle af børnene, der bliver hentet sent, at de ikke spiser aftensmad hjemme?
- Nej, det synes jeg ikke, siger Michael Avnborg.
- For vi har det tilbud, vi har, og vi har nogle nærværende voksne omkring dem og som er opmærksomme på dem. Og børnene vænner sig til den hverdag, der er i det. Og så har de heldigvis nogle gode forældre, der måske er der hele formiddagen og kan være der for dem, og om ikke andet så er de der også, når de bliver hentet.
- Så der er ikke nogen af de her børn, der har det dårligere end andre. De nyder at være her, og der er en dejlig ro her om eftermiddagen og om aftenen, siger Michael Avnborg.
Du skal kunne bevise det
For at få plads til sit barn i institutionen skal man kunne bevise, at man har et arbejde, der har skæve arbejdstider, fortæller Michael Avnborg.
- Du skal kunne vise, at du har arbejdstider, der gør, at du møder tidligt eller arbejder til sent. Og det skal være begge forældre eller hvordan ens familiekonstellation er sat sammen.
Sidsel Villadsen fra Næstved har børn, der bliver passet i institutionen. Og for hende betyder det meget at kunne få passet børnene i Tryllefløjten.
- Vi har lidt blandede arbejdstider, og min mand kører langt til arbejde, og jeg har tit møder om aftenen.
- Og så giver det bare en ro at vide, at de kan være her i den tid, vi har brug for, at de er her. Så vi ikke skal ud i at være afhængige af, at der er nogle andre, der kan hente dem og passe dem i et par timer, inden de kan komme hjem, siger hun.
Et konkret bud til forældre
Det er netop det, at man kan hente og bringe i ydertimerne, der er en fordel ved en pendlerbørnehave, lyder det fra Martin Hoffmann. Han er forskningsleder og ph.d. i Center for Pædagogik på professionshøjskolen Absalon.
- Det gør, at man ser en stor mobilitet fra byerne til land, hvor yngre mennesker vælger at flytte ud på landet under åben himmel og få større haver, men de beholder typisk deres arbejde i byerne.
- Vi er i Danmark ret dygtige til at tage arbejde langt væk fra vores bopæl, så det her er et konkret bud på, hvordan det er, forældre får hjælp til at få deres hverdag til at hænge sammen, siger han.
Samtidig peger han på, at det bliver vanskeligere og vanskeligere at have bedsteforældre, der kan passe ens børn.
- De forældre, der er der i dag, har en forældregeneration, som også i stigende grad bliver på arbejdsmarkedet og får tilbudt forskellige muligheder for at blive på arbejdsmarkedet.
- Så den mulighed for at få bedsteforældrene til at passe sine børn bliver jo også mindre, i takt med at bedsteforældrene arbejder. Men også at man heller ikke nødvendigvis bor i den geografiske nærhed af sine egne forældre. Så det vil man se stige i fremtiden.