I 13 år har Mogenstrup Kro ligget øde hen. Ikke siden 2007 har gæster tjekket ind på landevejskroen ved Præstø Landevej, og nu skal den rives ned.
Vi har i den nye lokalplan lagt vægt på, at fælleshuset skal opføres tæt på krobygningens oprindelige udtryk
- Den var desværre i så dårlig forfatning og fyldt med så mange farlige miljømæssige stoffer, at det ville blive uhensigtsmæssigt dyrt at bevare den, siger Tina Højlund Petersen, formand for Plan- og Erhvervsudvalget i Næstved Kommune.
Den første beslutning om at jævne den gamle krobygning med jorden blev truffet allerede for to år siden. På dette tidspunkt havde kroen haft et til salg skilt i ruden gennem mere end ti år og senest i januar samme år raserede en brand dele af den gamle krobygning.
I stedet skal der opføres 70 almene boliger. Et byggeri til en samlet pris på 130 millioner kroner.
Fælleshus opføres som kopi
Men krobygningen er udpeget som bevaringsværdig. Den eksisterende krobygning er fra 1947, men historisk strækker kroens rødder sig helt tilbage til 1829. Nedrivningen har derfor krævet en dispensation fra Plan- og Erhvervsudvalget.
Selvom kroen forsvinder, bevares en flig af historiens vingesus. For med beslutningen om at rive den gamle kro ned, er der også stillet krav til det nye byggeri. For det fælleshus, som skal høre til de 70 almene boliger, skal udadtil fremstå som en tilnærmelsesvis kopi af den gamle krobygning.
- Vi har i den nye lokalplan lagt vægt på, at fælleshuset skal opføres tæt på krobygningens oprindelige udtryk, siger Tina Højlund Petersen.
Krobygning forfaldet
Og det vækker på sin vis glæde, at byens vartegn ud ad til bevares, for den gamle krobygning står forfalden hen.
Der kommer en ny bygning, som bliver utrolig flot
- Det et trist syn, at den står, som den gør. Her i lokalområdet havde vi gerne set, at den var fortsat som kro med arbejdspladser, liv og glade dage. Der må vi erkende, det løb er kørt, men vi er glade for, at vi får nogle boliger her, og jeg er sikker på, vi får et dejligt område, siger Varnny Mattsson, formand for lokalrådet Fladså.
Han har boet i Mogenstrup i næsten 45 år.
- Der kommer en ny bygning, som bliver utrolig flot, tilføjer han.
Stedet opkaldes også efter den gamle kro med navnet krohaven.
En livsnerve for byen
Kroen dannede gennem mange år rammerne for Mogenstrup Revyen i 1980’erne og frem til 1997. Det har ifølge Varnny Mattsson været med til at gøre Mogenstrup landskendt.
- Du kan tage over til det mørke Jylland og sige, du kommer fra Mogenstrup. Så ved de ikke, hvad det er. Men siger du Mogenstrup Kro, så ved de alle, hvad det er. Det er noget, der har sat sig fast i befolkningen i hele landet – man ved, hvad Mogenstrup Kro og revyerne er, siger han og tilføjer:
- Det har været en livsnerve for byen, masser af arbejdspladser, og mange unge mennesker er blevet uddannet her som kok og tjener, så den har haft rigtig stor betydning for området gennem alle årene.
Kroen har historisk også dannet rammerne og grundlovsmøder og gennem tiden haft prominent besøg af personligheder som H.C. Andersen, Oehlenschläger og Grundtvig.