7895 elever på regionens erhvervsuddannelser fik sig sidste år en læreplads. Det er det højeste antal i mere end 20 år og en stigning på 500 fra året før.
Det er en største stigning blandt landets regioner.
De unge kommer med noget drive og nogle gange også noget ny viden
Et af de steder, hvor man har valgt at tage flere elever ind de senere år, er hos Henrik Hansen Automobiler i Næstved. Her fortæller indehaver Frederik Hansen, at man egentlig gik efter, at hver femte medarbejder skulle være lærling – men i dag er man oppe på hver fjerde:
- De unge kommer med noget drive og nogle gange også noget ny viden, som de får på skoler, som de kan give med videre. Det er virkelig en fordel. Og så synes jeg, det giver en dynamisk virksomhed med unge og ældre mennesker, der har forskellige livssyn, fortæller han og tilføjer:
- Det er klart, vi skal bruge noget tid og nogle kræfter på at uddanne dem. Men de falder meget hurtigt ind i et flow. Mange af vores folk er mellem et og halvandet år inde i deres lærlingetid – så er det altså rentabelt at have en lærling.
Og spørger man blandt lærlingene er der også glæde over at man på den måde også har flere jævnaldrende kollegaer på jobbet.
Det oplever blandt andre Victoria Slominska Jensen, der er personvognsmekanikerlærling hos Henrik Hansen Automobiler:
- Det er meget fedt, der er et fællesskab, og at man ikke bare går og er seriøs hele tiden. Vi skal selvfølgelig gøre vores arbejde til punkt og prikke – men det er fedt, at man kan lave sjov med hinanden, og vi har det her fællesskab, siger hun.
Og Daniel Skovby Andersen, der også står i lære som personvognsmekaniker, er enig:
- Svendene er mange gange lidt ældre. Derfor er det rart, vi har noget andet sammen.
Selvom der i de seneste år er kommet flere lærepladser til, så kræver den grønne omstilling, at det tal bliver ved med at stige. Det fortæller Signe Tychsen Philip, der er underdirektør med ansvar for erhvervsuddannelser i Dansk Industri:
- Vi ser ind i en stor mangel på faglærte medarbejdere. Det gør vi dels, fordi grøn omstilling og digitalisering fører en masse opgaver med sig, hvor faglærte er helt centrale, og fordi mange faglærte går på pension i de kommende år, fortæller hun og tilføjer:
- Hvis vi samlet set skal komme i mål med de mange opgaver, som faglærte er helt centrale i forhold til, så har vi brug for både flere unge, som søger de her uddannelser, og at vi fortsat opretter flere lærepladser. Det er en helt nødvendig forudsætning.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil der i 2030 mangle 99.000 faglærte i Danmark.