Holmegaard vil have dine festbilleder

Til en kommende jubilæumsudstilling søger Holmegaard Værk billeder af fester gennem tiderne, hvor glas fra Holmegaard optræder.

Har glas fra Holmegaard været en del af festlige begivenheder gennem dit liv? Og har du billeder af det?

Så vil Holmegaard Værk meget gerne se dem - og eventuelt dele dem i en ny udstilling på det gamle glasværksted i Fensmark ved Næstved.

quote Det er nærmest en danmarkshistorie skrevet i glas

Kristoffer Rosner Rydahl, kommunikations- og marketingchef, Museum Sydøstdanmark

Til foråret 2025 slår Museum Sydøstdanmark nemlig dørene op for udstillingen FEST i anledning af Holmegaard Glasværks 200-års jubilæum.

Natmad i hytten ved direktør Petersens 25 års jubilæum på Holmegaard Glasværk i 1956.
Natmad i hytten ved direktør Petersens 25 års jubilæum på Holmegaard Glasværk i 1956. Foto: Arkivfoto, Museum Sydøstdanmark

- Holmegaard har på en eller anden måde været en del af danskernes liv igennem 200 år. Det er nærmest en danmarkshistorie skrevet i glas.

- Så det handler om at vise, hvordan Holmegaard har været med gennem generationer, fortæller Kristoffer Rosner Rydahl, kommunikations- og marketingchef hos Museum Sydøstdanmark.

Natmad i hytten på Holmegaard Glasværk. Årstal ukendt.
Natmad i hytten på Holmegaard Glasværk. Årstal ukendt. Foto: Arkivfoto, Museum Sydøstdanmark

På 200 år har danskernes liv og dagligdag ændret sig markant – og det kan også ses på Holmegaards forskellige glas-designs gennem tiden.

Kristoffer Rosner Rydahl nævner den klassiske skibsglas-serie fra 1971, der er designet af Per Lütken, som eksempel på dette. 

Det første og sidst eksisterende glasværk

  • Holmegaard Glasværk blev grundlagt i 1825. Glasværket gik dog konkurs 2008, hvor Holmegaard-mærket blev overtaget af Rosendahl A/S. Den gamle glasværksbygning i Holmegaard kom på tvangsauktion i marts 2010 og blev overtaget af Sparekassen Faaborg.

  • I 2020 genåbnede stedet under navnet Holmegaard Værk, der hører under Museum Sydøstdanmark

  • Glasværket er det første og sidst eksisterende glasværk inden for det nuværende Danmarks grænser. Den store samling af glas befinder sig i dag på Holmegaard Værk.

  • Siden 2010 har museet arbejdet med at registrere alle glassene i samlingen. Et arbejde, der endnu ikke er afsluttet. Samlingen rummer glas fra langt de fleste af de danske glasværker, og med udgangspunkt i den store samling er det muligt at fortælle de danske glasværkers historie.

  • Holmegaard producerede kunstglas, belysningsglas, brugsglas og flaske- og emballageglas. Til værket var fra 1920'erne tilknyttet en lang række designere, der kom til at få afgørende betydning for Holmegaards glasproduktion. Jacob E. Bang (1899-1965) var Holmegaards første designer og blev ansat på glasværket i slutningen af 1920'erne. Han havde egentlig en baggrund som arkitekt, men efter ansættelsen på glasværket skiftede Bang konsekvent til design af brugskunst.

  • Jacob E. Bang er kendt som Danmarks første industrielle designer og ophavsmand til funktionalismen i dansk glasdesign. Hans designmantra var smukt, stærkt, hensigtsmæssigt og billigt, og det var også ham, der udtalte ordene, der grundlagde Holmegaard Glasværks mission: Det skal være enhver dansker forundt at have et Holmegaard-glas.

Kilde:  Museum Sydøstdanmark, Historisk Atlas.

Serien blev skabt i en tid, hvor opvaskemaskinerne gjorde sit indtog i den danske restaurationsbranche, og der opstod derfor et behov for at skabe et mere robust glas.

- I gamle dage skulle glassene være fine med tynde stilke, men så fandt man ud af, at det måske ikke var så effektivt, fordi det gik i stykker og knækkede i opvaskemaskinen, fortæller han.

Billedet af Holmegaards Glasværk er taget mellem  1936 og 1939.
Billedet af Holmegaards Glasværk er taget mellem 1936 og 1939. Foto: Ariel/Dansk Luftfoto/Det Kongelige Bibliotek

De forskellige glas fra Holmegaard fortæller altså om den tid, de er fra, og det er netop de fortællinger, som udstillingen vil forsøge at formidle.

Derfor håber Museum Sydøstdanmark, at mange har lyst til at dele deres festbilleder, hvor glas fra Holmegaard spiller en rolle. 

- Det er ikke kun billeder af bordopdækninger, vi søger. Det er i særlig grad nogle, hvor man også kan se glassene blive brugt, så man kan se, hvordan danskerne har festet med Holmegaard, forklarer Kristoffer Rosner Rydahl.

Festmiddag på Holmegaard Glasværk i 1951.
Festmiddag på Holmegaard Glasværk i 1951. Foto: Arkivfoto, Museum Sydøstdanmark

Håbet er, at billeder fra for eksempel dåb, bryllupper, fødselsdage og påskefrokoster vil kaste lys over Holmegaards arv, samtidig med, at man får indblik i de mange personlige historier, som glassene har været en del af.

Udstillingen åbner den 5. april 2025 og kan ses til og med efterårsferien 2025. 

Har man lyst til at sende bidrag, kan du læse mere på Holmegaard Værks Facebookside.   


Nyhedsoverblik