Hvor skal smørbakken hen? Affald gør mange skrupforvirrede

Seks kommuner har investeret i en ny app, der kan hjælpe borgerne med at sortere deres affald - og noget tyder på, at der er brug for den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Chipsposer, håndspritbøtter og smørbakker. Er det plastik? Er det aluminium? Eller er det pap?

Tusindvis af produkter på markedet kan give flere grå hår end nødvendigt, hvis man som borger forsøger at sortere korrekt.

Den nye affaldssortering i kommunerne betyder, at du nu skal sortere i ti forskellige typer af affald.

Affaldet skal sorteres i 10 fraktioner. Men nogle gange kan det være svært at gætte den rigtige.
Affaldet skal sorteres i 10 fraktioner. Men nogle gange kan det være svært at gætte den rigtige. Foto: Grafik: Lonni Haugaard - TV2 ØST

Det kan dog være ret svært at regne ud, hvad der hører til hvor - i hvert fald ifølge de borgere, TV2 ØST møder i Næstved.

- Mælkekartoner har jeg været i tvivl om. Jeg er også i tvivl om, hvorvidt man skal skrue metallåg af på for eksempel rødbedeglas, forklarer Sonja Sylow Dominiak fra Næstved. 

quote Borgerne har taget godt imod den nye ordning og vil rigtigt gerne sortere.

Gert Christensen, Driftsansvarlig, Affaldsområdet i Næstved Kommune.

Et andet yngre par fortæller om deres skraldevaner: 

- Det er vigtigt at sortere, men jeg synes bare, det er virkelig besværligt, fortæller Mathilde Mucha Platz Just.

TV2 ØST stillede fire spande op på gaden i Næstved for at teste nogle af borgerne i, hvor nemt de havde ved at sortere. Her var det særligt smørbakken, chipsposerne og kaffeposen, der havde svært ved at finde ned i den rigtige spand. 

TV2 ØST udvalgte fire affaldsfraktioner til at teste borgerne. Særligt plastik var dén fraktion, politikerne ønskede at øge genanvendelsen på, da de indførte de ti nye affaldsfraktioner.
TV2 ØST udvalgte fire affaldsfraktioner til at teste borgerne. Særligt plastik var dén fraktion, politikerne ønskede at øge genanvendelsen på, da de indførte de ti nye affaldsfraktioner. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

For tre år siden besluttede Miljøministeriet, at borgerne og kommunerne skulle til at sortere og indsamle affald efter den nye ordning.

Illustration - sortering af affald
Læs også
Chips, smør og pizzabakker - har du styr på, hvordan affaldet skal sorteres?
Illustration - sortering af affald
Læs også
Chips, smør og pizzabakker - har du styr på, hvordan affaldet skal sorteres?

Her var Næstved Kommune den første i vores område til at komme i gang. Gert Christensen er driftsansvarlig på affaldsområdet i kommunen og er glad for resultaterne.

- Borgerne har taget godt imod den nye ordning og vil rigtigt gerne sortere. Vi havde et mål i vores affaldsplan om, at vi skulle nå en genanvendelsesprocent på 50 sidste år. Vi nåede 55 procent, så vi er rigtigt godt tilfredse, siger han til TV2 ØST. 

Investerer i sorterings-app

Med mere end to år med den nye ordning har Næstved Kommune erfaret, at noget affald oprigtigt kan være svært at sortere korrekt. 

- Har man et stykke råddent kød, så ryger det i restaffald, og det skal jo egentlig i madaffald, beretter Gert Christensen. 

quote Vi regner med en besparelse på affaldsbudgettet på cirka en halv million kroner.

Gert Christensen, Driftsansvarlig, Affaldsområdet i Næstved Kommune.

Særligt pizzabakke-pappet lader til at give udfordringer for borgerne. Derfor gør den driftsansvarlige i Næstved Kommune det helt klart: 

- Pizzabakker skal i restaffald. De har været i berøring med fødevarer, og er der trukket olie og mad ned i pappet, så kan det ikke genanvendes.

Uanset hvad der står på pizzabakken?

- Ja, lyder svaret.

Til at hjælpe borgerne i Næstved med at sortere har kommunen nu investeret i en ny app, som kan fortælle, hvordan affaldet skal sorteres. I Næstved hedder appen “NK Affald,” mens den i mange andre kommuner også går under navnet “Perfect Waste.”

Med appen NK Affald/Perfect Waste kan man scanne stregkoderne på varen og få hurtigt svar på, hvordan den skal sorteres.
Med appen NK Affald/Perfect Waste kan man scanne stregkoderne på varen og få hurtigt svar på, hvordan den skal sorteres. Foto: Næstved Kommune

Borgerne kan scanne varens stregkode med appen. Derudover kan kommunen også bruge appen til at kommunikere beskeder ud til borgerne omkring afhentning af affald. Før brugte kommunen en dyr sms-ordning:

- Vi regner med en besparelse på affaldsbudgettet på cirka en halv million kroner ved at bruge den her app, forklarer Gert Christensen. 

Følg din egen kommunes anvisninger

Andre borgere uden for Næstved Kommune kan godt downloade appen Perfect Waste til deres telefon, men der kan være forskelle på, hvordan de enkelte kommuner vil have sorteret affaldet.

For eksempel har man i Næstved Kommune besluttet, at emballage til håndsprit skal i “farligt affald”. Derfor er det altid vigtigt, at borgerne følger kommunens sorteringsanvisninger.

Sonja Sylow Dominiak og Minna Heilimann Dominiak fik seks ud af ni rigtige i affaldstesten. Særligt chipsposerne lod til at drille, for mens den ene skulle i restaffald, skulle den anden i plast.
Sonja Sylow Dominiak og Minna Heilimann Dominiak fik seks ud af ni rigtige i affaldstesten. Særligt chipsposerne lod til at drille, for mens den ene skulle i restaffald, skulle den anden i plast. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Lige nu har seks kommuner i TV2 ØSTs område adgang til appen “Perfect Waste.” Det gælder Næstved, Slagelse, Stevns, Odsherred, Lolland og Guldborgsund kommuner. Flere kommuner har planer om at følge efter. På gaden i Næstved bliver appen taget positivt imod: 

- Det gør jo ikke noget, man gør en indsats. Jeg synes, det er okay, lyder det fra Sonja Sylow Dominiak.

Er det svært at sortere korrekt?

- Ikke hvis man har appen, siger hun. 

Læs også
Tommy skal sortere endnu mere affald - men professor kalder det tosset
Læs også
Tommy skal sortere endnu mere affald - men professor kalder det tosset

Minna Heilimann Dominiak supplerer: 

- Altså jeg synes, det er en god ting, de er kommet med. Appen er ret smart. Men hvis man samtidig skal hive sin telefon frem hver gang, man skal smide noget ud, bliver det også lidt langtrukkent. 

Hjemme hos Mathilde Mucha Platz Just og Jesper Skovgaard Andersen er der stadig et par vaner, der skal ind under huden:

- Jeg tror bare, man skal have det lært og være indstillet på at skulle sortere, siger Jesper Skovgaard Andersen. 



Nyhedsoverblik