Internationale kunstnere samles i Næstved: - Der findes ikke lignende projekter i Danmark

Folkene bag Næstved Kunstby vil inspirere fremtidens voksne til at tage deres egne kreative udtryk alvorligt.

GIF: Ingrid Østergaard.

- Graffiti er super mainstream nu, siger William Hjorth, der også er kendt under kunstnernavnet SWET.

- Men da jeg var dreng i midten af 80’erne, var det jo sådan noget forbudt noget. 

Sammen med afdelingslederen på Næstved Ungdomsskole, Claus Michael Pedersen, der også er kendt som CMP ONE, står William Hjort, der er kurator for Næstved Kunstby, bag en ny festival, der hylder gadekunsten.

- Det er de gamle grafittimalere, der er nutidens kunstnere forklarer William Hjorth.

- Og det er dem, vi hiver til byen.

Begyndte med et magasin

Siden 2010 har kunstnere med rødder i graffitikulturen udsmykket gavle rundt omkring i Næstved by, og Claus Michael Pedersen har været med siden begyndelsen.

GIF: Thea Berg.

CMP ONE er tegner og maler og er kendt over hele verden for sin kunst. Han er vokset op i Næstved og har siden sin ungdom været med til at skabe et stærkt hiphop- og graffitimiljø i byen.

De store gavlmalerier rundt om i byen er det mest markante udryk for Claus Michael Pedersens indflydelse på byens kulturliv, men allerede som 14-årig blev Claus Michael Pedersen optaget af graffitikulturen.

Han begyndte at male graffiti og forsøgte også at lære at danse breakdance, og i slutningen af 1980’erne kastede han sig sammen med en kammerat over at lave deres eget graffitimagasin, som ifølge bagmanden selv var det første af sin slags i Danmark.

Claus Michael Pedersen er kendt under kunstnernavnet CMP ONE og har selv udsmykket flere gavle i Næstved.
Claus Michael Pedersen er kendt under kunstnernavnet CMP ONE og har selv udsmykket flere gavle i Næstved. Foto: Thea Berg - TV2 ØST

Claus Michael Pedersen lånte en kopimaskine hos det arkitektfirma, hvor han gjorde rent, og med den lavede han magasinet, der bestod af sammenklipsede A4-sider, og som indeholdt billeder af graffiti og tekster om kulturen.

Magasinet var skrevet på engelsk, og ambitionerne om at få internationale læsere lykkedes.

- Og der sker det, at de kommer til Næstved, for de vil besøge den by, der har det der spøjse bogstav, fortæller Claus Michael Pedersen.

Store internationale kunstnere

Næstved ligger på strækningen mellem København og Berlin, og Æ’et i navnet gjorde det nemt for de internationale kunstnere at kende byen.

Det lille sort-hvide magasin var derfor med til at gøre Næstved til et sted, man kender, hvis man maler graffiti på højt niveau.

Et af to nye gavlmalerier af kunstneren HERA.
Et af to nye gavlmalerier af kunstneren HERA. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

En af de kunstnere, hvis malerier kan ses i Næstved, er HERA med det borgerlige navn Jasmin Siddiqui, og hun vil langt hellere have sin kunst hængende på gaden i Næstved end på et fint galleri i en storby.

- Jeg føler mig tættere beslægtet med de mennesker, der tager bussen, end mennesker, der kører i limousiner, siger hun.

Derfor er hun også glad for, at hendes malerier nu er en del af Næstved Kunstby.

- Jeg ville meget gerne være en del af det her udendørs museum, dette offentlige museum, de skaber her, siger HERA, der i pinsen malede to nye gavlmalerier til Næstveds imponerende samling.

- Jeg ser mine malerier mere som en social service. Jeg kan give folk noget at tænke over på vej til arbejde og forskønne byer over hele verden, fortæller hun.

HERA er et internationalt kendt navn og hendes kunst kan opleves helt fra Rusland til Mexico.
HERA er et internationalt kendt navn og hendes kunst kan opleves helt fra Rusland til Mexico. Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

HERA har over 70.000 følgere på Instagram, og også kunstnerduoen Osgemeos, der står bag et gavlmaleri af en stor, gul kvinde ved stationen i Næstved, er internationale sværvægtere.

Og det er lidt af en bedrift, at Næstved er den eneste danske by, der kan byde på et vægmaleri fra deres hånd.

- Næstved Kunstby er faktisk i Danmark sådan helt særlig, der findes ikke andre lignende projekter, siger Claus Michael Pedersen og fortæller, at det særlige ved Næstved Kunstby er, at kunstnerne bag vægmalerierne alle er startet med at male graffiti.

- De startede alle sammen med at male det, som vi kender som graffitibogstaver, og så er de bare blevet rigtig gode til det, siger han.

GIF: Toke Sloth Grøndal. 

Inspiration til fremtidens voksne

Udsmykningen af de mange gavle i Næstved handler ikke kun om at få byen til at se flot ud. Bag projektet ligger der også tanker om at påvirke de unge, der vokser op i byen og bliver fremtidens voksne, som Claus Michael Pedersen kalder dem.

- Hvis man bor i en by, hvor man kan få sådan noget her til at ske, så kan rigtig meget lade sig gøre, siger han.

GIF: Ingrid Østergaard.

William Hjorth forklarer, at de store internationale kunstneres aftryk på byen skal vise unge, at deres passion for kunst, sport eller noget tredje kan blive til deres levevej.

- De kommer jo som rollemodeller over for de unge for at vise, hvad man kan, hvis man ligesom tager sin craft alvorligt, siger han.

- Og nu er det meget på graffiti og street art, men det gælder jo alting, hvis man lægger sin tid i det og sin energi, så kan man jo udvikle det til hvad som helst, det er det, vi gerne vil vise til de unge, siger William Hjorth.

Mød gadekunstnerne

Claus Michael Pedersen og William Hjorth er nu i gang med at planlægge Næstved Kunstby Festival, som er en forlængelse af et projekt, der har været i gang i Næstved siden 2010.

- Vi har haft travlt med at lave alle de her gavlmalerier de seneste 10 år, og så har vi haft festivalen på tegnebrættet i rigtig lang tid, og nu fandt vi egentlig ud af, at nu skal det være, fortæller William Hjorth.

William Hjorth er også kendt som SWET og har blandt andet malet gavlen, han står ved her.
William Hjorth er også kendt som SWET og har blandt andet malet gavlen, han står ved her. Foto: Thea Berg - TV2 ØST

I forbindelse med festivalen kommer der en masse kunstnere fra ind- og udland til Næstved, og man vil kunne se dem i aktion, hvis man lægger vejen forbi Banegårdspladsen.

- Vi laver et stort udendørs galleri foran banegården, hvor vi bygger vægge, som de så maler på, og så kan man gå rundt mellem kunstnerne og se dem male og tale med dem og se det ske, fortæller kunstbyens kurator.

Næstved Kunstby festival løber af stablen fra den 3. til den 12. juni.

GIF: Thea Berg.