Torsdag eftermiddag er der stille på biblioteket på Kvægtorvet i Næstved. Udenfor er vejret lidt for godt til at gå ind og lede efter nye læseoplevelser, så Juman Mesak har god plads til at komme rundt med rengøringsvognen.
Hun tørrer af ved de computere, folk bruger til at søge materialer frem på, og kaster et blik i skraldespandene på sin vej gennem biblioteket for at tjekke, om der skal skiftes poser, inden hun går gennem børnebiblioteket og hen til toiletterne, hvor der også skal tørres af og vaskes gulv.
Juman Mesak voksede op under Saddam Husseins styre i Irak, men måtte flygte fra sit hjemland og endte i Danmark i begyndelsen af dette årtusinde. Siden har hun forsøgt at finde fodfæste på arbejdsmarkedet, men problemer med helbredet og manglende sprogkundskaber har stoppet hende igen og igen.
En vej med forhindringer
En undersøgelse, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har lavet, viser, at flygtninge- og indvandrerkvinder i højere grad end mænd ”står over for et samspil af udfordringer”, når de skal finde et arbejde.
Det skyldes blandt andet, at der er behov for gode sprogkundskaber i de fag, som kvinderne oftest søger.
- Mange ”kvindefag” (er) at finde i den offentlige sektor inden for sundhed og omsorg, hvor forventningerne til kvindernes danskkundskaber i mange tilfælde er højere sammenlignet med ufaglærte jobs i den private sektor, som oftere beskæftiger mænd. Dette skyldes, at kvinderne i sundheds- og plejesektoren har meget kontakt til borgere og patienter, skriver SIRI i undersøgelsen.