Det kom som et lyn fra en klar himmel, da Kim Erik Andersen fra Næstved til et møde pludselig så dobbelt.
Han tog fat i sin læge, der henviste ham til neurologisk afdeling på Næstved Sygehus.
- Jeg var indlagt i næsten tre uger, hvor de undersøgte mig, fortæller han.
Min identitet var bundet op på mit arbejde
Kim Erik Andersen var blevet ramt af en blodprop i hjernen, skulle det vise sig.
Egentlig ikke en sjældenhed i Danmark, hvor der er cirka 10.000 årlige tilfælde. Men ualmindeligt taget hans relativt unge alder i betragtning, da han blot var 45 år gammel.
- Det største problem er at genfinde sin identitet. Fordi min identitet var bundet op på mit arbejde, siger Kim Erik Andersen, der arbejdede som butikschef, da blodproppen ramte.
Mere end 2/3 af alle tilfælde af apopleksi, som både dækker over blodpropper i hjernen og hjerneblødninger, sker hos personer over 65 år.
Usynligt syg
Blodpropper i hjernen kan manifestere sig på forskellige måder, ligesom konsekvenserne kan komme i mange skikkelser. Lammelser, synstab og sprogforstyrrelser er nogle af dem.
For Kim Erik Andersen er det særligt hans koncentrationsevne, der er ramt. Hans opmærksomhed bliver hurtigt afledt.
- Som jeg plejer at sige, så er jeg meget spontan, så længe det er planlagt tre uger i forvejen. Og det er jeg nødt til at tage hensyn til i min hverdag, forklarer han.
Det er ikke særligt foreneligt med et arbejde som butikschef, og derfor blev han i 2011 førtidspensionist.
- Det tiltalte mig faktisk ikke særligt meget. Men jeg blev det under den gamle ordning, så jeg måtte jo gerne lave noget. Så jeg har et skånejob i Sydbank, hvor jeg bliver socialt aktiveret, siger Kim Erik Andersen.
Han bærer i dag solsikkesnoren, som symboliserer, at man har et usynligt handicap.
- Det vigtigste er, at folk har et håb
Uge 11 er international Hjerneuge, hvor der landet over er en række arrangementer, der sætter fokus på vores hjerner.
Blandt andet hos Næstved Rygcenter, der tirsdag aften har flere foredragsholdere på besøg – herunder Kim Erik Andersen.
- Selvom ens liv bliver vendt 180 grader, så er der stadig en masse muligheder for at finde noget meningsfuldt at lave, siger han.
Derfor er han også frivilligt engageret som formand i Hjerneskadeforeningens lokalafdeling for Sydsjælland og Lolland-Falster.
- Det vigtigste er, at man har et håb. For selvom du sidder i en kørestol, så kan du godt noget. Selvom du er halvsidigt lammet, så kan du godt noget. Og selvom du har en skjult skade som mig, så kan du godt noget.
- Spørgsmålet er bare, om du giver dig selv muligheden for det, eller om dine omgivelser giver dig muligheden for det, lyder det.
På Hjerneskadeforeningens hjemmeside www.hjerneskadet.dk kan man finde arrangementer, der afholdes i uge 11 – Hjerneugen.