Næstved Kommune erkender, at kommunen ikke selv kan løse problemerne med lange ventetider. I dag er ventetiden i næsten halvdelen af sagerne på det specialiserede børneområde alt for lang, og familierne må vente længe på, at børnefaglige undersøgelser og hjælp iværksættes.
Derfor har kommunen rakt ud til Ankestyrelsen og Socialtilsynets Permanente Task Force for at få hjælp, så familier med udfordringer ikke skal vente så længe på en afgørelse i deres sag.
Og hjælpen er nu på vej. Forløbet med Den Permanente Task Force på det specialiserede børne- og ungeområde begynder i 2. kvartal 2023, hvor et hold på to til tre specialister fra de to styrelser bliver tilknyttet kommunen i godt halvandet år.
Kan ikke løse det selv
TV2 ØST har flere gange sat fokus på de lange ventelister.
I april kunne vi blandt andet fortælle, at hundredevis af børn i vores region står på venteliste.
- Vi skal have nedbragt ventetiden for borgerne, og vi skal møde dem med lidt mindre myndighedskasket og mere dialog. Lange ventetider er noget, vi har bakset med i mange år. Vi har prøvet at løse problemerne løbende og på alle mulige måder, men vi må bare erkende, at det ikke har været godt nok. Derfor er jeg glad for, at Socialstyrelsen og Ankestyrelsen har set positiv på vores ansøgning og sender nogle af deres specialister, siger udvalgsformand for børn- og uddannelsesudvalget i Næstved Kommune, Lars Hoppe Søe.
I Næstved Kommune forventer man sig meget af samarbejdet med specialisterne.
- Det er den nye centerchef i Center for Børn og Unge, der har foreslået at få hjælp fra Den Permanente Taskforce, og fra politisk side har der været fuld opbakning til at ansøge om eksterne specialister. Der kan jo godt være en tendens i især de store kommuner til, at man siger - det klarer vi selv - men vi må bare erkende, at det kan vi ikke. Vi skal ikke være for fine til at få hjælp udefra, for vi kan simpelthen ikke være de lange ventetider bekendt, siger Lars Hoppe Søe.
Kan være inspiration
Hos landsorganisationen Skole og Forældre lyder der ros til Næstved Kommunes beslutning.
- Det er positivt, at man erkender, at man ikke har løftet opgaverne optimalt, så børn og familier får den hjælp, de har brug for hurtigere og mere effektivt, siger næstformand i Skole og Forældre, Regitze Spenner.
Hun mener, at Næstved Kommunes beslutning kan være en inspiration for andre kommuner.
- Kommunen har accepteret, at det her kan vi ikke selv, og det er et stort skridt i den rigtige retning. I Skole og Forældre oplever vi kommuner med meget lange ventelister, der ganske enkelt ikke vil erkende, at de ikke kan løfte opgaven. Men den indstilling rammer i sidste ende de svageste i vores samfund. Forhåbentligt kan Næstved Kommune være en inspiration for de kommuner, der står med lignende problemer, siger Regitze Spenner Ishøy.