Kønsopdelt svømning skaber debat i Vordingborg

I Vordingborg Svømmehal er en forsøgsordning med kvindesvømning blevet så populær, at projektet nu bliver til et permanent tilbud hver søndag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver søndag bliver vinduer og døre dækket til i svømmehallen i Vordingborg, når der er svømning kun for kvinder og altså ingen mænd tilladt.

Det er et tilbud, som blandt andet byrådet i Aarhus netop har forbudt i de kommunale svømmehaller. I Vordingborg går man i stedet den modsatte vej og gør forsøgsordningen til et fast tilbud.

Det er DGI Huset Panteren i Vordingborg, der står for den daglige drift af svømmehallen.

- Det er et tilbud til nogle kvinder, vi normalt ikke ser i svømmehallen og som sidder derhjemme, som ikke kommer ud og som vi gerne vil have i gang med at bevæge sig. Og de kommer ikke, medmindre vi har et kvindehold, fortæller direktør i DGI Huset Panteren Vordingborg, Betina Møgeltoft.

Én gang om ugen 

Siden september har der været kvindesvømning én gang om ugen og det kønsopdelte tilbud er populært. Op til 25 kvinder både etnisk dansk og med anden baggrund, er nu begyndt at troppe op hver søndag.

- Jeg synes netop, det handler om integration. Hvis ikke kvinderne kommer her i svømmehallen og sidder derhjemme, så kan jeg i hvert fald ikke møde dem, snakke med dem og være en formidler af dansk kultur og dansk idrætsliv, siger Betina Møgeltoft.

I Aarhus har et lignende tilbud for kvinder i Gellerupbadet vakt stor diskussion og her er man gået i den helt modsatte retning. Aarhus Byråd har netop forbudt kønsopdelt svømning i kommunale svømmehaller.

Hos den lokale Røde Kors i Vordingborg har de været store fans af kvindesvømningen helt fra begyndelsen.

- De elsker det simpelthen og det er virkelig noget, de ser frem til. Samtidig, så har man samværet med de andre, hvor man kan grine og snakke og det betyder rigtig meget psykisk, fortæller Kirsten Rasmussen, der er aktivitetsleder for integration i Røde Kors Vordingborg.

Politisk kritik

For godt et år siden overgik driften af svømmehallen i Vordingborg fra kommunen til DGI Huset Panteren.

- Selvfølgelig skal DGI udvikle sig, men jeg synes også, man måske skal passe på med ikke at ødelægge den grundkultur og de holdninger, vi har i Danmark, siger Kim Errebo fra Dansk Folkeparti, der er medlem af Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget i Vordingborg.

Ifølge borgmester Knud Larsen ønsker han ikke at blande sig i hvordan DGI driver den lokale svømmehal.

Det er hver søndag fra 16-18, der er kvindesvømning i Vordingborg.


Nyhedsoverblik