Det vækker stor glæde i lokalsamfundet, at Mogenstrup Kro sydøst for Næstved endelig er blevet solgt efter at have stået tom i 15 år.
Oplysningen om den nye ejer er til gengæld blevet modtaget en del mere lunkent.
Landevejskroen er kort før påske blevet opkøbt af ejendomsudviklingsselskabet "Præstø Landevej 25 ApS", som er stiftet af de to tvillingebrødre Kristian Blak og Peder Blak.
Men navnet ”Blak” har fået flere borgere til at bremse op - det har nemlig mildest talt et blakket ry.
Borger: - Det er bolighajer af værste skuffe
I et opslag på TV2 ØSTs facebookside deler flere borgere derfor deres bekymringer over, at det er netop Blak-brødrene, der står bag renoveringen af Mogenstrup Kro, som de vil omdanne til 60 lejeboliger.
- Synd, det er de brødre, der skal bygge der, skriver Sus Jensen, og flere borgere stemmer i:
- Mon de kære brødre bygger ordentligt i denne omgang, eller skal folk også flytte ind i farlige og skimmelbefængte lejligheder der?, skriver Allan Dirksen.
- Så kan skandalerne fra Gilleje og andre steder starte forfra. Det er bolighajer af værste skuffe, skriver Flemming Andersen.
Mange andre har kommenteret på opslaget med lignende skepsis, og det skyldes, at Kristian og Peder Blak står bag det berygtede bygge- og udlejningsfirma Grønnely.
I dag eksisterer Grønnely ikke længere, da brødrene i 2022 valgte at udskifte navnet til Fælles Holding 2001 ApS med flere datterselskaber under sig. Ifølge TV2 Fyn mener organisationen Danske Lejere, at navneændringen er sket som ren ”Damage control”.
Både TV2 Fyn og TV2 Kosmopol har i løbet af det sidste år bragt adskillelige historier om lejere fra hele landet, der er blevet fanget i ulovlige lejeboliger fyldt med massivt byggesjusk. Lejeboligerne hørte alle under firmaet Grønnely.
Lejligheder fyldt med fejl
De to mest omtalte sager drejer sig om den massive kritik fra lejere i Grønnelys udlejningsejendomme i henholdsvis Gilleleje i Nordsjælland og Langeskov på Fyn.
Kritikken lyder blandt andet på, at lejlighederne var fyldt med utallige småfejl.
- Vi tog billeder af hele lejligheden. Vi var rigtig grundige. Så vi lavede en liste med billeder, fejl og mangler, og det blev til 100 sider, som jeg sendte til Grønnely, fortalte en lejer på Grønvej i Langeskov, Mikkel Møller Kristensen, til TV2 Fyn i januar 2022.
Mikkel Møller Kristensen opremser videre, at malerarbejdet var sjusket udført, der rendte vand ud af skabene, når man brugte vask og opvaskemaskine, radiatorerne virkede ikke korrekt, gulvet slog sig i stuen, og der var ridser i karme og vinduesrammer.
Lejere i flæng kunne også samstemmigt udpege en række langt mere graverende byggetekniske fejl. Efter en kontrol fra Sikkerhedsstyrelsen blev der for eksempel fundet alvorlige fejl på elinstallationer, der øgede risikoen for brand eller stød, skriver TV2 Fyn og TV2 Kosmopol.
TV2 Fyn skriver desuden, at Grønnely er blevet kritiseret for at have benyttet sig af uautoriserede østeuropæere til at udføre håndværksarbejde under dybt kritisable arbejdsforhold.
Efter flere politianmeldelser, påbud og heftig kritik fra både lejere og fagforeninger valgte Grønnelys direktør, Peder Blak, i foråret 2022 at trække sig fra sin stilling og overdrage ansvaret til en ny administrerende direktør. Brødreparret fortsatte dog som ejere af virksomheden og valgte så i december 2022 at skifte navn og i den forbindelse splitte firmaet op i en lang række datterselskaber.
I rækken af selskaber, ejet af brødrene Blak, tæller nu også ejendomsselskabet ”Præstø Landevej 25 ApS”, som er den adresse, Mogenstrup Kro ligger på.
Brødre beklager over for lejere
I et skriftligt svar til TV2 ØST siger brødrene, at de arbejder på at øge kvaliteten af deres projekter.
- Vi har tidligere haft ansvaret for projekter, der ikke har haft en tilfredsstillende kvalitet. Det er meget beklageligt over for både vores lejere og de myndigheder, som har haft ansvar i sagerne. Derfor har vi været igennem en udvikling, hvor vi har stort fokus på at styrke vores processer og vores kvalitet, skriver de.
- Vi har bragt nye rådgivere ind, og vi er samtidig gået væk fra stort set udelukkende at bruge egne håndværkere til i høj grad at løse opgaver i samarbejde med lokale håndværkere, skriver brødrene Blak.
For at sikre at arbejdet med Mogenstrup Kro har den rette kvalitet, har vi udpeget vores drifts-og kvalitetssikringschef Michael Augustinussen til at stå i spidsen for den rette proces i samspil med de byggefaglige rådgivere, arkitekt med mere.
Hans konkrete opgave er at sikre en god proces, kvalitet i arbejdet og det rette resultat.
- Jeg har ansvaret for kontinuerligt at sikre og videreudvikle vores byggeproces, arbejdsmetoder og kontroller. Derudover at vi efterlever sikkerhedsprocedurer og har det rette hold af fagspecialister og rådgivere med på projektet til at understøtte de opgaver, vi ikke har kompetencerne til internt, fortæller han i en mail til TV2 ØST.
Michael Augustinussen forklarer, at man i arbejdet på Mogenstrup Kro vil engagere en række lokale og regionale leverandører og håndværkervirksomheder, og at han får ansvaret for at sikre udbud og udarbejde aftaler med dem.
Brødrene Blak har været iværksættere siden de var helt unge og de har begået fejl
- Med renoveringen og ombygningen af Mogenstrup Kro bliver det særligt vigtigt at foretage en række tekniske prøver for at se, hvor meget af bygningen, der kan genanvendes og moderniseres, da den har stået tom og ubrugt i mange år. Dette har jeg også ansvaret for.
Er du opmærksom på de tidligere sager, der ligger på Brødrene Blak vedrørende massiv byggesjusk af graverende karakter?
- Ja naturligvis. Brødrene Blak har været iværksættere siden de var helt unge og de har begået fejl. Det ved de godt og har taget ved lære af, skriver han.
- Tidligere arbejdsmetoder har givet konflikter med lejere og myndigheder og det har haft omkostninger for de to også – og det er kun fair. Men de har også lært meget af det, og de har virkelig udviklet deres måde at angribe opgaver på, skriver drifts-og kvalitetssikringschefen.
- De sager du nævner, er de gået ind i, og har investeret mange ressourcer i at få rettet op på. Sagerne er derfor også gået fra at handle om fejl, hvor myndighederne stillede krav om at rette dem, til at godkendelser er kommet på plads, kvaliteten er hævet, og flere og flere lejere er blevet glade for resultatet. Så denne gang skal vi, for alles skyld, ikke igennem en sådan proces. Det er både brødrene og jeg meget optaget af, skriver Michael Augustinussen.
Kan din funktion på projektet sikre, at det ikke sker på Mogenstrup Kro?
- Jeg tror bestemt, at jeg kan bidrage til det. Jeg har mangeårig, bred erfaring med byggeprocesser og den efterfølgende drift – og dette er et klart fokusområde på Mogenstrup Kro. Jeg har mandat og stor opbakning til at sikre, at alle nødvendige tiltag bliver implementeret og truffet på projektet for at sikre den rette kvalitet og et godt resultat, skriver han.
Ifølge en tidligere udsendt pressemeddelelse er planen for renoveringen af Mogenstrup Kro endnu ikke endeligt vedtaget. Visionen er dog at omdanne den eksisterende ejendom til cirka 60 nye lejemål med alt fra to til fem værelser.
Ønsket fra brødrene er at modernisere kroen med respekt for ejendommens oprindelige udtryk. Lejemålene forventes indflytningsklar i løbet af 2024.