Minister vil sætte stopper for omdiskuteret svinefinte

Miljøminister Magnus Heunicke stopper den såkaldte matrikelfinte, der betyder, at svineavlere kan opdele deres landbrug op i flere matrikler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Miljøminister Magnus Heunicke har sendt en ny lov i høring, der vil sætte en stopper for den såkaldte ”matrikelfinte”, fremgår det af en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

quote Det her hul i loven er blevet udnyttet, så store husdyrbrug med mange tusinde svin har udvidet produktionen.

Magnus Heunicke (S), Miljøminister

Dermed vil ministeren lukke hullet i lovgivningen, der betyder, at landbrug med for eksempel svin eller køer kan dele deres landbrug op i flere matrikler og dermed bygge flere stalde for bevidst at omgå miljøkrav.

- Med lovforslaget lukker vi hullet i loven, siger Magnus Heunicke (S).

200 demonstranter i Herlufmagle demonstrerede for at gøre opmærksom på matrikelfinten.
200 demonstranter i Herlufmagle demonstrerede for at gøre opmærksom på matrikelfinten. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

TV2 ØST har tidligere fortalt om demonstrationer mod en svineproducent i Næstved Kommune, som har haft planer om at dele sin jord op i to matrikler for at udvide svineproduktionen med 20.000 slagtesvin. 

100 borgere og miljøorganisationen Greenpeace gik sammen om at få stoppet byggeriet.

Lovforslag stopper ekstra forurening 

Hullet i loven har betydet, at landbruget ved at opdele matriklen slipper for at opfylde nogle af miljøkravene i forbindelse med miljøgodkendelse. Det pågældende landbrug får dermed lov til at forurene mere, end hvis ikke matriklen var opdelt. 

Læs også
Ophæver godkendelse af svinestald
Læs også
Ophæver godkendelse af svinestald

- Der er eksempler på, at hullet i loven er blevet udnyttet, så store husdyrbrug med mange tusinde svin har udvidet produktionen, uden at der er taget tilstrækkeligt hensyn til miljøet, lyder det fra miljøministeren i pressemeddelelsen. Han tilføjer: 

- Vi skal selvfølgelig tage udgangspunkt i, at der reelt er tale om ét samlet husdyrbrug og én samlet udledning af kvælstof til miljøet.

Vurderes som et samlet landbrug

Med den nye lov vil husdyrbrug, der ligger tæt på hinanden, fremover blive godkendt som et samlet landbrug, hvis en række forhold forbinder dem. 

Det kan for eksempel dreje sig om fælles anlæg som gylle- eller fodersystemer, samme ejer eller fælles regnskab, lyder det i pressemeddelelsen.

Læs også
Omstridt svineavler udvider markant - demonstranter forsøger at råbe Christiansborg op
Læs også
Omstridt svineavler udvider markant - demonstranter forsøger at råbe Christiansborg op

I disse tilfælde vil forureningen fra begge husdyrbrug indgå i den samlede miljøvurdering, så der bliver taget tilstrækkeligt hensyn til miljøet. 

Miljøministeriet vurderer, at lovforslaget vil få effekt på omkring 10 godkendelses- og tilladelsessager årligt.

Den nye lov vil, hvis den stemmes igennem i Folketinget, ikke ændre på eksisterende tilladelser til husdyrbrug, der har benyttet matrikelfinten, idet der ikke lovgives med tilbagevirkende kraft. 


Nyhedsoverblik