- Det er godt, det der bliver gjort nu. Men det er bare alt for sent.
Sådan lyder kritikken fra Vickie Grønkjær fra Næstved. Hun er mor til to børn, der går på hver sin af de fnatramte skoler under Kobberbakkeskolen i Næstved.
Den ene, en pige, går i femte klasse på Sydbyskolen, mens den anden, en dreng, går i 0. klasse på Uglebroskolen.
Sydbyskolen blev lukket totalt indtil tirsdag på grund af tilfælde af den særlige Skorpefnat, som er ekstra smitsom. Uglebroskolen har enkelte tilfælde af den almindelige type fnat og afdelingen er ikke lukket, men her opfordrer skolen til, at man får sit barn behandlet, hvis det har fnat.
Kunne have undgået dyr behandling
Vickie Grønkjærs børn er efter anbefaling fra lægen kommet i behandling for fnat, selvom det ikke er sikkert, at børnene har fnat. Dette gør hun forebyggende, fordi hendes ene datter går på skolen, hvor den særlig smitsomme Skorpefnat er fundet.
Hvis man havde gjort noget og lukket klasser allerede der, så var vi fri for at skulle det her igennem
Det undrer Vickie Grønkjær, at lukningen af Sydbyskolen først sker nu. Hun mener, ledelsen burde tage ansvar tidligere.
- Jeg så allerede sedler om fnat på skolen i oktober, men da vi ikke fik yderligere information, gik jeg ud fra, at det var under kontrol, siger Vickie Grønkjær til TV ØST og fortsætter:
- Hvis man havde gjort noget og lukket klasser allerede der, så var vi fri for at skulle det her igennem, siger hun og tilføjer at, foruden at behandlingen er omstændig, så løber den for en familie som hendes på tre børn og to voksne op i knap 1200 kroner.
Men dog er det ikke kun prisen, der generer Vickie Grønkjær. Hun mener, man har ladet fnatten udvikle sig til dne mere smitsomme type.
- Det er dårlig ledelse, at man ikke tager det i opløbet. Skorpefnat er almindelig fnat, som bliver mere agressiv, og så er det jo klart, at flere bliver smittede, når der går flere måneder, før man gør noget, lyder det fra Vickie Grønkjær til TV ØST.
Kan godt forstå forældre er kritiske
Skoleleder Annika Bramming for Kobberbakkeskolen, der dækker over de berørte afdelinger i Næstved, herunder også den lukkede Sydbyskolen, forstår godt, at forældrene stiller spørgsmålstegn.
- Jeg forstår godt, at forældrene bliver kritiske og stiller spørgsmålstegn ved, om vi kunne have gjort noget tidligere. Men vi greb ind i det øjeblik, vi vidste det, og vi gjorde det, vi blev anbefalet fra det fagprofessionelle personale, som vi havde med til at vurdere tilfældene løbende, forklarer Annika Bramming til TV ØST.
Vi lukker ikke skoler på grund af tilfælde af almindelig fnat, ligesom vi heller ikke lukker skoler på grund af skoldkopper eller lignende. For hvis man skulle det, så kunne man ikke have en folkeskole åben
Hun erkender, at der har været tilfælde af fnat tidligere på skolerne.
- Jeg anerkender, at vi har haft tilfælde af fnat på skolerne, sikkert for 2,5 måned siden og sikkert også før det, for det har vi ind i mellem, fordi vi har med børn at gøre, siger hun.
Lukker ikke skoler ved almindelig fnat
Hun forklarer, at det her er et særligt tilfælde, hvor man udelukkende har valgt at lukke en skole helt, fordi der er tale om den særligt smitsomme Skorpefnat.
- I tilfælde af almindelig fnat, gør vi det, at vi meddeler forældrene, at der er fnat, og beder dem om at holde øje med symptomer. Og hvis der er det, så skal man jo tage sit barn til lægen, ligesom man altid skal, og så er det forældrene der har ansvaret for behandlingen, siger skolelederen og fortsætter:
- Vi lukker ikke skoler på grund af tilfælde af almindelig fnat, ligesom vi heller ikke lukker skoler på grund af skoldkopper eller lignende. For hvis man skulle det, så kunne man ikke have en folkeskole åben, lyder det ra Annika Bramming.
Flere instanser med på råd
Hun forklarer, at det her er et helt særligt tilfælde, og at hun derfor har rådført sig med flere instanser med faglig viden om emnet.
- Vi finder ud af, der er tilfælde af Skorpefnat. Det er noget, vi aldrig har set før, og derfor rådfører vi os med embedslægen, Statens Seruminstitut, vores ledende sundhedsplejerske i kommunen samt mikrobiologisk afdeling på Slagelse Sygehus, som alle er med i vurderingen af, hvad der skal ske, forklarer Annika Bramming.
Der er ifølge hende mange faktorer der spiller ind i forhold til, hvordan de har valgt at håndtere sagen.
- Fordi det er så smitsomt, og fordi der er tale om tilfælde i vores centerafdeling, (specialklasserne red.) hvor der er tættere kontakt både børnene imellem men også mellem børn og personale, fordi mange af vores børn er plejekrævende, så vælger vi at lukke skolen, siger hun.
Lad være at gå i panik
Men selvom skolen har taget forholdsregler i dette tilfælde, så er henviser skolelederen til, at det er forældrene, der bærer ansvaret for at være opmærksomme på fnat.
- Det er forældrenes ansvar at holde øje med symptomerne og sørge for behandling. Det ansvar skal man huske og samtidig ikke gå i panik som forælder. Fordi en stor gruppe personer har fnat, betyder det ikke, at alle har fnat, siger Annika Bramming.
De øvrige tilfælde af fnat på Uglebroskolen og på Rønnebæk Skole er tilfælde af almindelig fnat, ifølge Annika Bramming, og derfor har man kun valgt at lukke enkelte klasser kortvarigt her.