Naboer frygter biogasanlæg: - Det er i forvejen et belastet område

En lokal landmand vil gerne opføre et biogasanlæg i Herlufmagle til en værdi af 300 millioner kroner. Men borgere i området er imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag aften var der borgermøde om planerne om at bygge et nyt biogasanlæg ved Herlufmagle. 

Borgermødet blev afholdt i Tybjerglille Forsamlingshus, og her dukkede naboer talstærkt op. De frygter nemlig for de lugte og den støj, som følger med sådan et anlæg, samt hvilken påvirkning det vil have for lokalmiljøet.

Charlotte Eliassen er bekymret for, at et biogasanlæg i nærheden vil forringe værdien af hendes ejendom.
Charlotte Eliassen er bekymret for, at et biogasanlæg i nærheden vil forringe værdien af hendes ejendom. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Det er i forvejen et belastet område på mange parametre, fordi der ligger rigtig mange svineproduktioner og andre husdyrproduktioner herude, og så er der trafikgenen. Så der er rigtig mange grunde til, at vi ikke har lyst til, at det skal blive til noget, siger Charlotte Eliassen fra Sandby.

Varme til 15.000 husstande

Det er den lokale landmand, der gerne vil have opført biogasanlægget på marken omkring Stokkebrovej 2 i Herlufmagle til en værdi af 300 millioner kroner, og efter planen skal det kunne sende varme ud til 15.000 husstande.

Biogas

Biogas er en brandbar blanding af gasser bestående hovedsageligt af metan og kuldioxid, som det er muligt at omsætte til energi.  

Men det møder altså modvilje hos naboerne. Blandt andet hos Lars Christoffersen i Sandby, der synes, han i forvejen lever med gener fra landbruget. 

- Det går udover nogle mennesker. Vi har lige fået 10.000 slagtesvin ved siden af os, og jeg synes ikke, vi er sarte. Jeg er dyrlæge. Jeg er vant til at have armen oppe i rumpen på en hest og en ko, siger han og tilføjer:

- Nok må også være nok på et tidspunkt. Vi vågner om natten, hvor der lugter af gris, fordi vi har sovet med åbne vinduer, og nu skal vi så også have et biogasanlæg kilometer væk.

Landmand: - Vi prøver at gøre det fair

Biogasanlægget er fortsat kun på tegnebrættet, men hvis det kommer, forventer man, at omkring 77 lastbiler vil køre ind og ud af anlægget per dag, seks dage om ugen. Seks gange om året i kortere perioder forventer man op til 130 lastbiler per dag. 

De fremmødte ved mødet onsdag aften blev præsenteret for flere visualiseringer af det måske komne biogasanlæg.
De fremmødte ved mødet onsdag aften blev præsenteret for flere visualiseringer af det måske komne biogasanlæg. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Det er planen at bygge en direkte indkørsel til anlægget, så man ikke benytter de små markveje. Både lugt- og støjgener skal overholde Næstved Kommunes grænseværdier.

- Biogas er jo placeret således, at alt trafikken kommer ind og ud af landevej nummer 14, som er den store landevej mellem Ringsted og Næstved, og den er i forvejen egnet til tung trafik, siger Kasper Jeppesen, der er landmand og ophavsmand til biogasprojektet.

Ikke planer om kompensation

I Jylland har man ved lignende projekter kompenseret naboerne for de gener, de får af naboskabet med biogasanlæg, men ifølge Kasper Jeppesen er det ikke planen at gøre det samme i Herlufmagle. 

- Vi er relativt tidligt i processen stadigvæk. Vi har ikke gjort os tanker omkring eventuel erstatning til naboerne. Men jeg vil dog sige, at vi allerede nu støtter op om de lokale ting, siger landmanden.

Kasper Jeppesen forstår naboernes frygt for gener i forbindelse med biogasanlægget og forsikrer om, at han vil forsøge at mindske generne så godt som muligt.
Kasper Jeppesen forstår naboernes frygt for gener i forbindelse med biogasanlægget og forsikrer om, at han vil forsøge at mindske generne så godt som muligt. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

- Jeg forstår godt, at man ikke har lyst til at bo ved siden af et større biogasanlæg, men man må også bare blive nødt til at sige, at det skal jo ligge et eller andet sted, og der kommer det til at påvirke nogle naboer negativt. Og det har vi selvfølgelig forståelse for. Vi prøver at gøre det så fair som muligt.

Selvom der er modstand fra naboerne, så tror landmanden, at biogasanlægget kommer.

- Jeg tror fortsat på, at det kan lade sig gøre at etablere et biogasanlæg ja, siger Kasper Jeppesen. 


Nyhedsoverblik