Næstved Gymnasium tager anbefaling til sig - ingen alkohol før efterårsferien

Næstved Gymnasium vil ikke servere alkohol til festerne før efteråret. Det er en god idé, mener elevrådsformanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Drop alkoholen de første to måneder af skoleåret.

Sådan lyder rådet fra både Sundhedsstyrelsen og Danske Gymnasier.

quote Det er vigtigt at få skabt et godt og trygt miljø til at starte med, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet

Jon Hestbech, vicerektor på Næstved Gymnasium

Næstved Gymnasium har derfor valgt at tage anbefalingen til sig og lave et forbud mod alkohol til alle arrangementer inden efterårsferien. 

Elevrådsformand på gymnasiet, Noah Jensen, er godt tilfreds med idéen. 

- Forbuddet er til stor fordel for de elever, der aktivt vælger ikke at drikke alkohol, enten af religiøse årsager eller bare på grund af deres livstil. De kan nu være med til festerne med samme udgangspunkt som alle andre, siger han. 

Om lidt starter en helt ny årgang 1.g'ere, og Noah Jensen mener, at initiativet vil betyde, at de får de bedste forudsætninger for at finde sig til rette på gymnasiet. 

- Jeg mener personligt, at det er bedst, at de får lov at finde deres plads udenom alkohol og for mange fester, for det er jo tre år, de skal gå på skolen, og ikke tre år kun med fester, siger han. 

Han anerkender, at der stadig er en mulighed for, at dem, der meget gerne vil drikke, gør det i smug inden eller til gymnasiefesterne. 

- Men stikprøver plejer at hjælpe. Jeg tror, det vil afskrække nogen fra at drikke, så der er færre, der drikker samlet set. Forbuddet gælder kun indtil efteråret, så vi har stadig to fester, hvor der er alkohol, siger elevrådsformanden. 

Et skridt i den rigtige retning

Noah Jensen mener, at der kan skabes en anden form for socialt samvær, når alkohol ikke bliver involveret. 

- Det kan give noget andet, end når man er sammen og drikker alkohol, fordi man holder alkoholindtaget nede på et niveau, hvor det måske er lettere at snakke sammen og lære hinanden at kende, siger han.

Vicerektor Jon Hestbech mener, forbuddet kan være med til at opbygge bedre fællesskaber blandt eleverne.
Vicerektor Jon Hestbech mener, forbuddet kan være med til at opbygge bedre fællesskaber blandt eleverne. Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Vicerektor på Næstved Gymnasium, Jon Hestbech, mener også, at det er vigtigt, at det fællesskab som nye elever bygger, ikke er baseret på rusmidler. 

- Det er vigtigt at få skabt et godt og trygt miljø til at starte med, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet. Senere kommer der arrangementer, hvor der vil være noget alkohol, men det har vi nogle rigtig gode rammer for, siger han.

Inden opfordringerne fra Sundhedsstyrelsen og Danske Gymnasier har gymnasiet allerede implementeret tiltag, der skal forebygge, at eleverne indtager store mængder alkohol til festerne.

Læs også
Alkoholindtag: Disse råd er helt afgørende ved gymnasiestart
Læs også
Alkoholindtag: Disse råd er helt afgørende ved gymnasiestart

En af initiativerne er en promillebar, hvor elever kan få taget deres promille. Hvis den er 0,0, så kan de få refunderet pengene for deres festbillet.

Derudover sælger gymnasiets barer ikke drikke med en alkoholprocent over fem, og hvis en elev er tydeligt beruset, så får de slet ikke lov at købe alkoholiserede drikke. 

Generelt regner vicerektoren med, at det periodemæssige forbud vil have en effekt. 

-  Det er et skridt i den rigtige retning i forhold til at skabe nogle gode og trygge miljøer uden alkohol. Det betyder ikke, at vi er i mål endnu, siger Jon Hestbech. 


Nyhedsoverblik