Næstved Kommune er den kommune i landet, der bruger allermest sprøjtegift i kampen mod ukrudt. Det viser en nye rapport fra Miljøstyrelsen.
- Det giver stof til eftertanke. Jeg tror, at det kommer bag på embedsværk og politikere, at det er sådan, siger Helle Jessen (S), formand for Teknikudvalget i Næstved Kommune.
Ifølge Miljøstyrelsens rapport havde Næstved Kommune i 2020 Danmarks største forbrug af sprøjtegifte med 102 kilo aktivt stof svarende til cirka 200 liter.
Til sammenligning gik Odsherred Kommune fra at bruge 90 kilo i 2016 til helt at stoppe brugen af pesticider i 2020.
Faxe Kommune stiger fra 9 til 66 kilo på de samme fire år, og i Slagelse Kommune har man som den eneste kommune ikke været i stand til at oplyse, hvor mange pesticider, der sprøjtes med.
Hvorfor tallene er så høje i Næstved Kommune, kan embedsmændene dog ikke svare på i øjeblikket, da der er sommerferie. Men i det politiske udvalg har formanden et bud:
- Forklaringen kan blandt andet være, at vi har en meget stor kommune og rigtigt meget vejnet, og det skal løbende vedligeholdes. Det er primært i forbindelse med asfalteringsarbejde, at roundup er blevet brugt, siger Helle Jessen.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Kritik fra Enhedslisten
Brug af pesticider i Næstved Kommune får fra flere sider kritik. Blandt andet fra Enhedslisten i Næstved Kommune.
- Det synes vi er lidt skamfuldt for Næstved Kommune, siger Susanne Tariq (EL), medlem af økonomiudvalget i Næstved Kommune.
I Enhedslisten har man ikke noget imod lidt ekstra grønt i vejkanterne.
- Det var derfor vi foreslog, at man skulle stoppe det. Nogle kommuner er jo på 0, siger Susanne Tariq.
Helle Jessen er enig i, at der skal gøres noget ved brugen af pesticider.
- Vi vil gerne have mere vild natur, og samtidig fortsætter vi med at bruge pesticider. Det skal vi jo ikke, siger Helle Jessen.
Det gode eksempel
I Odsherred Kommune bruger man, modsat Næstved Kommune, altså ingen pesticider overhovedet. Det har de formået at ændre i løbet af de seneste fire år.
- Det er i hovedsagen for at beskytte vores grundvand og undgå pesticider i grundvandet i fremtiden. Det betyder også noget for biodiversitet og natur på de her arealer, siger Michael Bay, afdelingsleder for Natur og Vand i Odsherred Kommune.
I stedet bruger kommunen afbrænding med gas, bioskum og manuelt håndarbejde.
- Der er ingen tvivl om, at når man ikke sprøjter, så kræver det, at man oftere skal ud at bekæmpe ukrudtet. Derfor kan der være lidt grønt langs fortovet, og sådan er det, siger Michael Bay.
Mens Næstved Kommune nu skal til at regne på alternative løsninger, regner Enhedslisten med, at pesticiderne er helt væk i begyndelsen af det nye år.