For mange har den virtuelle undervisning under coronapandemien været et hæsligt vilkår - for andre har den været gavnlig.
Med genåbnede skoler er den virtuelle undervisning foreløbigt død, men i Næstved Kommune pønser man på at lave en mere permanent online skole for udvalgte skoleelever på mellemtrin og i udskolingen.
Kommunens børne- og skoleudvalg holdt mandag møde, og her bakkede et enigt udvalg op om projektet, som i første omgang tegner til at blive tre-årigt. Målgruppen er ikke klart defineret endnu, men vil omfatte udvalgte børn og unge i mistrivsel eller i skolevægring.
Hvis alternativet er, at man slet ikke kommer i skole og ingenting får, så er det her da bedre
- Der er nogle elever, som er svære at få til at møde frem fysisk i skolen, og der giver det god mening at møde frem virtuelt, for de elever taber vi i dag, siger Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune.
Bedre fremmøde under nedlukningerne
Projektet er stadig på et meget tidligt stadie, men idéen er opstået i Ungdomsskolen, hvor leder Lisbeth Pedersen har stået for undervisningen på nogle angstkurser for unge.
- Jeg var også nødt til at gå online med undervisningen, og her oplevede jeg, at flere af de unge blev meget mere stabile og talte meget mere.
Lisbeth Pedersen spurgte derfor skolelederne på de seks folkeskoler i Næstved Kommune om deres erfaringer under nedlukningerne.
- De har også oplevet en lille gruppe elever, der har haft et bedre fremmøde, fordi undervisningen er foregået virtuelt, end før nedlukningen og hjemsendelsen af eleverne. Så det blev vi meget nysgerrige på, hvad det var, fortæller Lisbeth Pedersen.
Elever kan få virtuel undervisning i perioder
Med opbakningen fra Børne- og Skoleudvalget kan Lisbeth Pedersen og skolelederne nu gå videre med at udforme et koncept for onlineskolen, og derefter skal Lisbeth Pedersen søge fonde, der kan medfinansiere det tre-årige projekt, herunder de lærerstillinger det vil kræve.
Om onlineskolen skal kunne tilbyde alle fag er ikke afklaret. Lisbeth Pedersen forestiller sig dog ikke, at online skole skal være et permanent tilbud for alle, der starter i den.
- Man skal ikke blive online, hvis man er i stand til at møde op på sin skole. Det kan godt være, det bare er en periode i ens ungdomsliv, at det var en kæmpe hjælp, at man gik online i et halvt år og fik undervisning der, siger hun.
Når hun har luftet idéen, har nogen sat spørgsmålstegn ved, om det er smart at sidde ved en skærm så meget, og hvad med det sociale aspekt, som man får i skolen?
- Men der er jeg enig med Lars Hoppe Søe - hvis alternativet er, at man slet ikke kommer i skole og ingenting får, så er det her da bedre. Hvis der er unge, der ikke kan få hele pakken, så kan vi måske give dem noget af den.
Hvornår onlineskolen bliver en realitet er for tidligt at sige. Lisbeth Pedersen havde håbet, det kunne komme i stand ved skolestart i august, men det når hun formentlig ikke.
- Men da det er en meget fleksibel måde at få undervisning på, så kan vi jo i princippet starte det op efter efterårsferien, hvis det er der, vi er klar, det behøver ikke være ved starten af et skoleår.