Når varmeregningerne for tiden dumper ned i postkasserne, bliver den mange steder åbnet med en smule nervøsitet. De stigende energipriser betyder nemlig ofte ekstrastore regninger.
Derfor er mange også i gang med at finde alternative varmeløsninger. Og her rækker Næstved Kommune nu hånden frem for at rådgive borgerne.
Helt konkret har kommunen afsat 300.000 kroner til at rådgive borgere i de områder, der ikke kan få fjernvarme.
Det bliver forhåbentlig vejen til succes.
Rune Kristensen (K), der er formand for Klima-, Miljø, og Friluftsturismeudvalget i Næstved Kommune, håber, at puljen får flere til at vælge en klimavenlig løsning.
- Det er et problem, at der er områder, der ikke kan få fjernvarme. Man har nogle nationale regler, der gør, at det er ikke alle steder, at det kan lade sig gøre. Lokalt kan vi ikke gøre så meget ved de nationale regler, men vi kan sørge for, at man så finder nogle andre løsninger, der er mere miljøvenlige, siger han.
Gå sammen med din nabo
Målet er at få borgere til at gå sammen om fælles varmeløsninger. Hvis boligerne i et område er bygget i samme periode, så er der god chance for, at boligernes olie- eller naturgasfyr skal udskiftes på samme tid.
Ifølge Næstved Kommune vil det give god mening, hvis naboerne her går sammen om en fælles løsning.
Det kan for eksempel være en central varmepumpe, der dækker flere huse eller et fælles jordvarmeanlæg.
- For at man kan få sat gang i den proces, så er det bedre, at vi får puljet folk, så de er lidt flere om det i stedet for, at alle får en varmepumpe. Det bliver forhåbentlig vejen til succes, siger Rune Kristensen (K).
Fakta om puljen
Puljen åbner den 6. marts 2023.
Der kan søges om midler til teknisk, juridisk eller økonomisk rådgivning.
Tilbuddet gælder mindst 10 boliger, der ligger i et område, hvor der ikke kommer fjernvarme.
Tildelingen sker efter først-til-mølle-princippet. Hvis der samtidigt kommer flere ansøgninger end det, der er midler til, vil potentialet for CO2-reduktioner blive vægtet.
Du kan læse mere om kriterierne og finde et ansøgningsskema på kommunens hjemmeside.
Indtil videre har kommunen afsat 300.000 kroner til projektet. Er interessen stor, vil kommunen muligvis være klar med flere penge.
- Hvis det vælter ind med ansøgninger, og en hel masse villaveje bombarderer os med ansøgninger, så tænker jeg, at vi finder nogle flere penge. Det skal i hvert fald ikke være det, der stopper den grønne omstilling, siger Rune Kristensen.
Del af større varmeplan
Byrådet i Næstved Kommune har vedtaget en varmeplan, hvor målet er, at 90 % af varmen i borgernes hjem er fossilfri i 2030. Ifølge kommunen kan varmeplanen reducere CO2-udledningen inden for kommunegrænsen med mere end 50.000 tons.
I Næstved Kommune er der omkring 13.270 borgere, der i dag opvarmer deres hjem med et olie- eller gasfyr.
I sidste uge kunne Næstved Fjernvarme tilbyde 4.900 ejendomme i Næstved by at skifte over til fjernvarme. Her vil fjernvarmenettet blive etableret mellem 2024 og 2028, og den samlede investering vil være på 900 millioner kroner.
Der er dog stadig mange steder uden for Næstved, hvor borgerne skal finde en alternativ opvarmningsform, når deres olie- eller gasfyr skal skiftes, fordi fjernvarme ikke er en mulighed.
Glumsø, Tappernøje og Mogenstrup er nogle af de byer i Næstved Kommune, der ikke får tilbudt fjernvarme.
Her har borgere altså mulighed for at søge rådgivning gennem kommunens pulje.
- Jeg håber, at interessen er stor, men jeg tror desværre ikke, at vi bliver væltet. Det er jo sådan, at det er bekvemt, hvis man i forvejen har en varmekilde, der fungerer. Men jeg håber virkelig, at det her kan sætte skub i, at folk undersøger mulighederne, siger Rune Kristensen.