Ny rådgivning tilbyder hjælp på 89 sprog og dialekter

En af landets største udbydere af familiebehandling til udsatte familier med anden etnisk baggrund end dansk, åbner afdeling i Næstved

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

89.

På så mange forskellige sprog og dialekter kan en ny afdeling i Næstved tilbyde familiebehandling.

Firmaet Memox, der står bag afdelingen, er et af landets førende indenfor socialfaglige indsatser i forhold til borgere med anden etnisk baggrund end dansk, og som har svært ved at kommunikere på dansk.

Virksomheden har i forvejen afdelinger i byer som Aarhus, Aalborg og København, men nu er tiden så kommet til at åbne den første afdeling for multietnisk familiebehandling i vores region.

Undgå misforståelser

- Næstved ligger centralt, da vi i forvejen har et tæt samarbejde med flere kommuner i regionen. I stedet for at familier og fagkonsulenter skal køre til København, så kan de nu mødes i Næstved i stedet for, siger grundlægger af Memox, Amélevi Hounou Rathleff.

- Der er brug for, at vi griber hurtigere ind for at fjerne misforståelser mellem borger og myndighed, siger grundlægger af Memox, Amélevi Hounou Rathleff.
- Der er brug for, at vi griber hurtigere ind for at fjerne misforståelser mellem borger og myndighed, siger grundlægger af Memox, Amélevi Hounou Rathleff. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir, TV2 ØST

Hun fik idéen til virksomheden i 2012, da hun selv arbejdede som sagsbehandler.

- Det gik hurtigt op for mig, at der i mødet mellem borgere fra en etnisk minoritet og de danske myndigheder ofte opstod misforståelser. Derfor startede jeg firmaet, så vi kunne få udryddet nogle af de misforståelser ved hjælp af at bruge to- og flersproget fagpersonale. Det tilbud har mange borgere, men også flere kommuner i landet taget rigtigt godt i mod, siger Amélevi Hounou Rathleff.

Ifølge grundlæggeren er der brug for, at der bliver grebet hurtigt ind, når en borger har svært ved at forstå de danske myndigheder.

- Vi ser ofte, at jo hurtigere vi griber ind i de her sager, jo hurtigere får vi også afværget eventuelle problemer, der kan opstå. Borgeren får en bedre forståelse af eksempelvis kommunen - og kommunen får også en bedre forståelse for at kommunikere med borgeren. Så mange misforståelser kan fjernes ved at bruge socialfaglige konsulenter med en anden etnisk herkomst end dansk.

Skabe tillid

En af fagkonsulenterne på den nye afdeling er Najla Dinesen.

- Jeg er halvt arabisk og halvt dansk, så jeg kan tilbyde familiebehandling på begge sprog. Jeg kan både møde familierne i hjemmet, men de kan også komme her og tale med mig, hvis de har brug for hjælp til at forstå de danske myndigheder, siger Najla Dinesen, der selv bor i Næstved.

Hun håber, at hun kan være med til at skabe mere tillid mellem borger og myndighed.

- Vores indsatser strækker sig over familier og børns generelle trivsel, men også udfordringer i skolen, svigtende forældreevne, misbrug og vold. Der er brug for at give de familier med store sprogbarrierer en mulighed for at forstå, hvad det er kommunen siger og skriver. På den måde kan vi være med til at bygge bro mellem borger og myndighed, siger Najla Dinesen.

Åbner i august

Memox hjælper også danske borgere, men har specialiseret sig i hjælp til udsatte familier, børn og unge fra etniske minoriteter.

Afdelingen i Næstved er den sjette i rækken, og vil i første omgang huse tre socialfaglige koordinatorer og 25 familiekonsulenter med forskellig faglig, etnisk og kulturel baggrund.  

Afdelingen i Næstved holder åbningsreception 31. august

 



Nyhedsoverblik