Pærer i lygtepæle udskiftes - giver en besparelse på flere millioner

Lyset på de danske veje skifter fra gult til hvidt, når nye miljøvenlige pærer for tiden sættes i lygtepælene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Kyse mellem Næstved og Slagelse er installatører lige nu ved at udskifte de gamle damplyskilder med nye LED-pærer. På sigt skal pærerne skiftes i hele landets lygtepæle på nær nogle enkelte, der har et særligt design.

- Det er primært for at spare på energien. Vores energiforbrug bliver reduceret med en fjerdel ved den her udskiftning. Udover at spare på energien så vil det også give færre driftsomkostninger. Når vejbelysningen bliver ældre, så kommer der også flere fejl på det, og flere lamper stopper med at lyse, og så skal de udskiftes, forklarer Michael Aakjer Nielsen, der er projektleder hos Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet oplyser, at der alene på driftsomkostninger vil blive sparet cirka fem millioner kroner om året. Derudover forventes det med de nuværende høje energipriser, at der spares omkring 16 millioner kroner om året, hvilket giver en samlet besparelse på 21 millioner årligt.

I Kyse blev de gamle pærer i lygtepælene udskiftet med LED-pærer fredag.
I Kyse blev de gamle pærer i lygtepælene udskiftet med LED-pærer fredag. Foto: Rikke Stokholm i samarbejde med erhvervspraktikanter - TV2 ØST

I alt skal der udskiftes 28.000 pærer i de danske lygtepæle. Der er allerede udskiftet 10.000, og lige så mange skal udskiftes i år. De resterende 8.000 bliver udskiftet i løbet af de næste par år.

- Vi har faktisk en forventning om, at vi kommer til at kunne reducere energiforbruget med 5.400 MWh om året. Det svarer faktisk til det samlede energiforbrug i cirka 1.200 parcelhuse. Når vi er fuldt udrullet, så giver det en CO2-besparelse til gavn for klimaet på omkring 800 ton om året, siger Thomas Lind Hansen, der er ingeniør i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Hvidt lys på vejene

Udskiftningen betyder også, at trafikanter i fremtiden kan se frem til et andet lys på vejene. De gamle lamper har nemlig et gulligt skær, mens lyset fra de nye lamper er mere hvidt. Det hvide lys er bedre til at gengive farver på trafikanter og køretøjer.

Læs også
Uvejr vælter træer og lukker brovej - uvejr ramte regionen hårdt
Læs også
Uvejr vælter træer og lukker brovej - uvejr ramte regionen hårdt

- Det har den fordel, at farvegengivelse og synlighed af andre trafikanter og færdselsudstyr bliver bedre. Til gengæld er det jo ikke noget hyggeligt julebelysning, lyder det fra Michael Aakjer Nielsen.

- Den primære fordel er jo, at det bruger væsentligt mindre energi. Det er det helt overskyggende.


Nyhedsoverblik