Peer var død i 25 minutter: - Lyset gik bare ud

Peer Hansen fik hjertestop og var død i 25 minutter, men hurtig førstehjælp gav ham livet igen. Derfor bekymrer manglen på ambulancereddere ham.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omringet af gutterne faldt Peer Hansen fra Appenæs i Næstved pludselig om om morgenen den 21. januar i 2022. 

- Det skete uden forvarsel. Lyset gik bare ud, fortæller han. 

Heldigvis skete det, mens han var ude på den sædvanlige fredagsgåtur med vennerne fra Herluf Trolle Logen. Heriblandt John Søgren Hansen, der ligesom Peer Hansen selv er pensioneret redder.

Han begyndte livreddende førstehjælp med det samme, mens en anden ringede 112 og en tredje løb ud af skoven for at komme ambulancen i møde. 

Død i 25 minutter 

Der gik ifølge Peer Hansen 10 til 15 minutter, før redderne kom frem til ham. Situationen blev besværliggjort af, at Peer var faldet om i skoven, hvor ambulancen ikke kunne køre ind.

- Så var det bårefræs, som vi kalder det. Altså de måtte løbe ind med båren, og der går jo så noget tid. Heldigvis havde jeg jo nogle stykker omkring mig, der kunne give mig hjertemassage og luft. Det har hjulpet mig, fortæller han. 

Da redderne kom frem, bad de John Søgren Hansen fortsætte hjertemassagen, mens de gav Peer Hansen medicin igennem en åre ved knæet. Herefter fik han også stød med ambulancens hjertestarter. 

Peer Hansen var selv redder hos Falck i Faxe i 28 år og derefter fem år hos Falck i København.
Peer Hansen var selv redder hos Falck i Faxe i 28 år og derefter fem år hos Falck i København. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

25 minutter efter hjertestoppet kom Peer Hansens puls igen. 

Efterfølgende blev han indlagt og fik indopereret en ICD (avanceret pacemaker, red.). I dag lever Peer Hansen uden mén fra hjertestoppet.

- Jeg er, som jeg altid har været. Det er jeg dybt taknemlig for.

- Jeg kan bevæge arme og ben, hukommelsen er også kommet tilbage, og det er kun i kraft af, at John hjalp mig. Der kan man se, hvor vigtigt det er, at man går i gang med redningen lige med det samme, siger han. 

Mandskabsmangel bekymrer

Udover hjælpen fra loge-vennerne, så var ambulancen altafgørende for, at Peer Hansen overlevede. 

- Havde ambulancen ikke været der, så havde jeg heller ikke været her. De har jo medicinen og hjertestarteren. Alt det, der skal til. Det havde vi jo ikke ude i skoven, siger Peer Hansen. 

Som TV2 ØST kan fortælle tirsdag , så er der mangel på reddere her i regionen

Både hos Falck, der står for den nuværende ambulancekørsel, og hos Region Sjællands nye ambulanceselskab, Ambulance Sjælland, som skal overtage ambulancekørslen i flere sjællandske kommuner og på Lolland-Falster fra 1. februar 2024.

Nyt ambulanceberedskab i Region Sjælland

  • I dag er det Falck, der som operatør vurderer, hvor mange baser og hvor mange ambulancer, der er brug for at kunne leve op til de servicemål, som Region Sjælland har sat for ambulancernes udrykningstid. Dette kaldes officielt for en responstids-model.

  • Med det nye beredskab, som består både af Falck og Ambulance Sjælland, bliver servicemålene for ambulancernes udrykningstid ifølge regionen de samme, men her er det nu fast defineret, hvor og hvor mange ambulancebaser der skal oprettes. Dette kaldes officielt for en beredskabsmodel.

  • I alt bliver der i det nye beredskab 33 ambulance-baser fordelt på Ambulance Sjælland og Falck mod 28 i dag.

  • Denne opsætning øger ifølge Region Sjælland chancen for, at ambulancerne når hurtigere frem til borgerne, men det vil også kræve mere personale.

Kilde: Region Sjælland

Peer Hansen har selv arbejdet 33 år som ambulanceredder. Han er bekymret for, hvad manglen på reddere kan få af konsekvenser. 

- Det er sørgeligt. Vi skal sørge for at have fat i de unge mennesker, så vi kan få dem uddannet til ambulancereddere, siger han. 

Kan give længere udrykningstid

Ifølge Benny Jørgensen, der er direktør for Præhospitalt Center i Region Sjælland, har mandskabsmangel været årsag til, at Falck har haft problemer med at leve op til de såkaldte servicemål i nogle byer. 

Servicemålene sætter krav for, hvor hurtigt ambulancerne skal være fremme.

Tal fra Region Sjælland viser, at lidt over hver tiende ambulance under udrykning i Næstved ikke nåede frem til tiden i perioden februar 2022 til januar 2023.  

Regionen har selv tidligere forklaret, at længere udrykningstider skyldes mangel på personale.

Og det bekymrer Peer Hansen.

- Jeg frygter, at der sker flere dødsfald. Det bliver der automatisk, fordi der bliver længere kørsel for ambulancerne. 

- Vi har godt nok hjerteløberne, og de er guld værd, men vi skal også have ambulancen, for de har alle remedierne med. Det kan man jo se for mit eget vedkommende, siger han.

Hvad kunne der være sket i dit tilfælde, hvis der havde været længere udrykningstid?

- Så kan det være, jeg ikke havde været her i dag. Ambulancen er vigtig, siger Peer Hansen. 

Direktør: Borgere kan være trygge

Over for TV2 ØST understreger direktøren for Præhospitalt Center i Region Sjælland, at borgerne fortsat kan være trygge ved ambulancekapaciteten, når Falck og det nye Ambulance Sjælland skal dele opgaven fra den 1. februar 2024. 

Læs også
Ambulanceselskab mangler mindst 70 reddere
Læs også
Ambulanceselskab mangler mindst 70 reddere

Men det ændrer ikke på, at manglen på mandskab kan få konsekvenser, mener Peer Hansen. 

- Jeg er på sin vis tryg, men vi mangler jo stadig de folk. Dem må vi have fat i, siger han. 

Takket være hans venner fra logen og ambulanceredderne har Peer Hansen kunnet fejre sin 83-års fødselsdag. Et-års dagen for hans genoplivning har han også markeret med vennerne. 

- Vi fejrede vores et års fødselsdag med pomp og pragt. Fordi jeg kom tilbage til livet, siger Peer Hansen. 


Nyhedsoverblik