På overfladen lever hun et ganske almindeligt socialt liv.
I virkeligheden lever hun i et paradoks.
Jeg synes altid, jeg har følt mig anderledes. Jeg har bare ikke altid vidst, hvad det var
For det er, når 25-årige Pernille Christensen fra Haslev er allermest social, at hun føler sig allermest ensom.
- Jeg sidder tilbage stille i baggrunden. Jeg føler ikke, der er nogen, der vil mig. Jeg får en ked af det-følelse, fortæller hun til TV2 ØST.
Som spejderleder og angriber på et fodboldhold indgår Pernille Christensen i flere slags sociale sammenhænge.
Alligevel er hun gennem mange år af sit liv gået fra dagligdagens aktiviteter med en knugende fornemmelse i mellemgulvet. En fornemmelse, hun længe ikke har kunnet sætte finger på.
- Jeg synes altid, jeg har følt mig anderledes. Jeg har bare ikke altid vidst, hvad det var, siger hun.
Spejlede sig i internetopslag
Men sidste år faldt Pernille Christensen over et opslag på internettet, der gjorde hende klogere på sin uidentificerbare følelse.
- Jeg så en video på Facebook med en pige, der fortalte om usynlig ensomhed, siger hun og fortsætter:
- Pigen fortalte, at hun er med i nogle vennegrupper, der tager i byen, men at hun stadig følte sig ensom. Det passede ret perfekt på mig. Men hun sagde også, at hun ikke følte sig lige så ensom mere.
Søgte hjælp hos organisation
Bag videoen stod Ventilen. En frivillig social organisation, der har fællesskab og trivsel for ensomme unge som mantra.
Ventilen
Ventilen er en frivillig social ungdomsorganisation, der har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge.
Organisationens mål er at danne rammer for, at unge kan øve sig på sine sociale færdigheder gennem ugentlige fællesmøder.
Organisationen består af 22 lokale tilbud fordelt over 20 byer i landet. Afdelingen i Næstved er den eneste inden for TV2 ØSTs sendeområde.
Tilbuddet gælder unge mellem 15 og 25 år og havde i alt 703 besøgende på landsplan i 2022.
Organisationens lokale tilbud modtager kommunestøtte, og paraplyorganisationen får en varig bevilling på 1 million kroner årligt gennem finansloven.
Kilde: Ventilen.dk
Pernille spejlede straks sig selv i pigens fortælling – og samtidig var ensomheden begyndt at fylde så meget i hendes liv, at hun besluttede sig for at tage tyren ved hornene.
- Jeg var nærmest ked af det dagligt. Jeg havde også svært ved at indgå i det sociale fælleskab på mit arbejde. Jeg prøvede, men jeg fik ikke så meget igen. Så jeg tænkte: ”Nu skal det ud,” siger Pernille Christensen.
En af Ventilens lokale mødesteder har adresse i det centrale Næstved.
I januar 2023 var det her, Pernille Christensen deltog i sit første såkaldte fællesmøde.
Aktiviteterne stod på brætspil og madlavning med ti andre unge, der havde det som hende.
Skridtet ud af ensomhed
Julen er hjerternes fest for de fleste danskere, men for nogen er højtiden lig med ensomhed. I TV2 ØSTs nye programserie "Skridtet ud af ensomhed" sætter vi fokus på ensomhed og undersøger, hvad man kan gøre for at komme den til livs og tage skridtet mod et bedre liv.
Da hun gik derfra, var den knugende mavefornemmelse dulmet.
- De tog imod mig med åbne arme, og det hjælper rigtig meget. Du kommer ud og møder andre personer, som du med sikkerhed ved har samme følelser som dig, siger hun.
- De er ikke alene
Ensomme unge finder man ikke kun på Ventilen i Næstved.
Som det højeste tal på tværs af landets regioner svarede 12,2 procent af unge mellem 15 og 29 år i en rundspørge foretaget af Danmarks Statistik, at de følte sig ensomme hele tiden eller det meste af tiden.
En rapport fra forskningscenteret Vive viser desuden, at ensomhed hos unge lige så vel kan opstå, når de er sammen med andre, som når de er alene.
Hos Ventilen er det de tendenser, man vil komme til livs.
Og det gør man først og fremmest ved at placere dem i det rette selskab, forklarer organisationens direktør, Rillo Snerup Rud.
- Det handler om at vise, at de ikke er alene om det. Ensomme unge kan miste troen på, at det aldrig lykkedes at få bugt med ensomheden. Vi har skabt et rum, hvor man kan tage museskridt. Man kan få lov at se, at det kan lykkes, forklarer hun.
Organisationen har som kerneværdi, at hjælpen ikke skal faciliteres af professionelle hjælpere, men af helt almindelige unge i øjenhøjde med medlemmerne.
Derfor består de unges selskab også af frivillige, der faciliteter de ugentlige fællesmøder.
- Vi er jo selv unge, så vi kan tit spejle os i de problemer, som medlemmerne fortæller os om. Vi har jo selv stået der engang, fortæller Ida Sofie Wergmann, frivillig i Ventilen Næstved.
Har ophav i unges omgangskredse
Pernille Christensen har ikke et endegyldigt svar på, hvad hendes ensomhed er udsprunget af.
Men hun er overbevist om, at forklaringen har noget at gøre med den teknologiske tidsånd.
- Med de sociale medier skal man være perfekt. Ventilen har fået mig til at indse, at alle ikke er perfekte.
Selvom sociale medier ofte sættes i forbindelse med ensomhed, er spørgsmålet ikke så sort hvidt, at den digitale tidsalder alene bør udpeges som synderen, mener Rillo Snerup Rud.
- I ungdomslivet er der kommet mange relationelle skift, og når man hyppigt skifter omgangskreds, er der risiko for, at du ikke trives i kredsen. For eksempel er det svært at tage en uddannelse, hvor du følges med de samme altid, siger hun.
Socialt blod på tanden
Efter lidt under et år som medlem af Ventilen i Næstved har Pernille Christensen fået større mod på at stille sig i forgrunden i sociale kontekster.
Mod, som blandt andet er kommet til udtryk i hendes arbejdsdag.
- Jeg går til arbejdsdagen med en anden indstilling. Jeg taler meget mere med mine kolleger, og de siger også, at jeg har ændret mig meget. De synes, det er dejligt, at jeg har åbnet mig mere op, siger den 25-årige studerende.
Tilbuddet gælder kun for unge mellem 15 og 25.
Men selvom Pernille Christensen fyldte 25 år i juni, er hun ikke helt klar til at vinke farvel til Ventilen endnu.
- Jeg har søgt om dispensation til at blive i et år mere. Den har jeg fået godkendt, og det er jeg rigtig glad for.
I programserien "Skridtet ud af ensomhed" sætter TV2 ØST i denne måned fokus på ensomhed. Se den på TV2 ØST Play.