Politikere tillader alkohol til sidste skoledag: - Det giver noget sammenhold

Politisk flertal i Børne- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune har vedtaget at fortsætte traditionen med at tillade alkohol på sidste skoledag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bør 15-16 årige folkeskoleelever drikke øl til en fest, som kommunen arrangerer på børnenes sidste skoledag?

Det spørgsmål debatteres i øjeblikket i Næstved Kommune. For et snævert flertal i Børne- og Uddannelsesudvalget har stemt ja til at fortsætte traditionen med at tillade de alkoholiske drikke på sidste skoledag. Vel og mærke kun med tilladelse fra forældrene - samt at de våde varer ikke overstiger en alkoholprocent på fem. 

Det er eksempelvis pilsner øl, breezers og cider. 

- Det er et forkert signal at sende, mener udvalgsformand, Lars Hoppe Søe (R).
- Det er et forkert signal at sende, mener udvalgsformand, Lars Hoppe Søe (R). Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Helt i skoven

Formanden for udvalget, Lars Hoppe Søe (R), er forarget over, at fire ud af syv medlemmer i udvalget har stemt ja.

- Vi har som kommune ansvaret for børnene den dag. At vi accepterer, at børnene drikker alkohol er helt i skoven. Vi skal selvfølgelig vise, at man kan have en fantastisk dag uden alkohol - for det kan man.

quote Jeg synes, det var rart, at man kunne drikke lidt. Man får snakket mere med folk, man ikke kender

Hallie Christoffersen, Herlufmagle

Formanden mener, at det er den helt forkerte vej at gå - og ikke mindst et forkert signal at sende, når man som kommune ser bort fra de retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen udstikker.

- Sundhedsstyrelsen fraråder al alkohol til unge under 18 år. Og det synes jeg, at vi som ansvarlige politikere skal følge. Det er et forkert signal at sende, at man tillader børn at drikke - endda til et arrangement, som kommunen står bag. Det gør det kun endnu mere ærgerligt at vi her i Næstved står fast på, at lade eleverne drikke, når man sammenligner med andre kommuner, der afholder alkoholfrie fester.

Læs også
Kommune holder kæmpe fest til sidste skoledag - helt uden alkohol
Læs også
Kommune holder kæmpe fest til sidste skoledag - helt uden alkohol

Men han mener, at fremtidens fester kommer til at være uden alkohol.

- Nu er debatten i gang, og det er godt, at vi får diskuteret det her. Jeg er sikker på, at fremtidens sidste skoledag, som kommunen arrangerer, bliver uden alkohol. For det skal simpelthen stoppes. 

- Vi har ansvaret til festen - og så længe vi har det, så er der nul alkohol, siger borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V).
- Vi har ansvaret til festen - og så længe vi har det, så er der nul alkohol, siger borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V). Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det er normalen

I Faxe Kommune har man siden 2018 afholdt alkoholfrie fester med stor succes.

- Vi samler alle afgangselever fra hele kommunen, og så holder vi et brag af en fest med DJ's og konkurrencer. De tilbagemeldinger, vi får, er meget positive. De første år var det selvfølgelig noget nyt, og det tog noget tilvænning - men i dag er det normalen. Årgangene under afgangsklasserne kender jo ikke til andet, så det er normalt, at man ikke drikker alkohol på sidste skoledag, siger borgmester i Faxe Kommune, Ole Vive (V).

TV2 ØST besøgte i 2019 sidste skoledag i Faxe Kommune (Arkiv)

Ifølge borgmesteren handler det om at give niendeklasserne en hel dag, hvor de kan fejre eksamen på kryds og tværs af skoler og områder i kommunen.

- Vi har ansvaret for børnene den dag - og vi har investeret meget tid og arbejde i at give dem en god og sjov fest. Så længe vi har ansvaret, er alkohol totalt forbudt. Når festen er færdig, og vi overdrager dem til forældrene, så er det forældrenes ansvar. Vi blander os ikke i, om de drikker efter festen. Men vi hører - især fra pigerne - at det er rart, at der ikke er nogen, der sejler rundt i en brandert om aftenen.

Bedre under opsyn

Men på trods af at flere kommuner fravælger alkoholen, så har Næstved Kommune holdt fast. Ifølge medlem af Børne- og Uddannelsesudvalget, Michael Perch (S), skyldes det flere ting.

- Jeg mener, at det er bedre, hvis eleverne lærer at håndtere alkohol på en fornuftig og sund måde. Det gør de under forsvarlig opsyn af de mange forældre og frivillige fra SSP, som er til stede. Hvis de har en tilladelse fra forældrene, så må de gerne drikke et par øl eller andre alkoholiske varer, der er under fem procent. Et forbud frygter jeg vil drive dem væk fra festen og drikke deres alkohol fra gemmesteder rundt omkring, og det kan vi ikke styre.

-Vi skal ikke lave forbud, siger byrådsmedlem, Michael Perch (S)
(Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)
-Vi skal ikke lave forbud, siger byrådsmedlem, Michael Perch (S) (Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)

Men i andre kommuner har man jo fjernet alkoholen?

- Hvad man gør i andre kommuner, har jeg stor respekt for. Men her i Næstved har vi haft en langvarig tradition med at tillade nogle øl til festen. Og de tilbagemeldinger, vi får fra SSP, er, at der ikke er problemer - så hvis vi ønsker at etablere en sund alkoholpolitik, så skal vi lære de unge at håndtere alkohol fornuftigt - og det kan den her fest være med til.

Læs også
Rektor: Det var et orgie af fulde, skrigende elever, der hoppede på bordene
Læs også
Rektor: Det var et orgie af fulde, skrigende elever, der hoppede på bordene

Hvad mener du om, at nogle politikere ikke synes, at kommunen skal lave et arrangement, hvor børn må drikke?

- Det er symbolpolitik. For hvis vi bare lukker øjnene og laver forbud og ikke vil være med til at lave forebyggende indsatser og tage ansvar for, at de unge lærer en fornuftig tilgang til alkohol under kyndig tilsyn - hvor er vi så? Vi skal da værne om, at vi har så god en tradition med de her fester, siger Michael Perch.

Borgere: Fest er under trygge forhold

De borgere, som TV2 ØST mødte i Næstved og omegn, er enige i, at et forbud ikke hjælper.  

Anja Aust, Fensmark
(Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)
Anja Aust, Fensmark (Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)

- Det er rigtig godt, at kommunen stadig tillader lidt alkohol til festen. Det foregår under ordnede forhold med samaritter, frivillige og forældre. Festen er kun for folkeskolens afgangselever, så det er også under trygge forhold, uden nogen udefra kommer og laver ballade, siger Anja Aust, der selv har en søn, som nu går i tiende klasse.

Hallie Christoffersen, Herlufmagle
(Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)
Hallie Christoffersen, Herlufmagle (Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)

16-årige Hallie Christoffersen fra Herlufmagle husker sin fest som 'super hyggelig'.

- Der er stadig mange, der ikke må drikke alkohol, og de har altså også en god fest. Jeg synes, det var rart, at man kunne drikke lidt. Man får snakket mere med folk, man ikke kender.

Lucas Damgaard, Næstved
(Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)
Lucas Damgaard, Næstved (Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)

20-årige Lucas Damgaard fra Næstved er enig.

- Det er altså en god ting, at de ikke har lavet et forbud. Det er en sjov og hyggelig dag. Man får et par øl, møder nye mennesker - det giver noget sammenhold.

Phillip Frydkjær, Fensmark
(Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)
Phillip Frydkjær, Fensmark (Foto: Frederik Thorup, TV2 ØST)

21-årige Phillip Frydkjær fra Fensmark er klar i mælet, da TV2 ØST fortæller om, at et forbud er nedstemt i udvalget.

- Sådan skal det være. Øl er en del af dagen og af fejringen - og vi er jo danskere sååå....

Splittet udvalg

Stemmefordelingen i Børne- og Uddannelsesudvalget endte med tre stemmer for et alkoholforbud - og fire i mod.

Socialdemokraternes to medlemmer i udvalget blev splittet i spørgsmålet. Michael Perch (S) stemte i mod forbuddet og blev dermed tungen på vægtskålen.

For et forbud: Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialdemokratiet.

I mod et forbud: Venstre, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Socialdemokratiet.

  




Nyhedsoverblik