Borgmester Carsten Rasmussen (S) kostede min chef et par overarbejdstimer forleden.
Det tog byrådet i Næstved fire timer at tale sig igennem de 25 punkter på dagsordenen tirsdag aften.
Fire timer.
Der kan nå at blive lukket rigtig meget varm luft ud i løbet af den tid.
Der er borgmestre i vores område, der er meget mere håndfaste i deres mødeledelse end Næstveds førstemand. Der er kontant afregning, hvis politikerne strejfer udenfor dagsordenen. Lad mig bare indrømme: Jeg plejer at foretrække de hurtige, så kommer jeg nemlig tidligere hjem fra arbejde.
Men jeg blev klogere i løbet af en tirsdag aften i Næstved med Chamberlain, Churchill, polsk frihedskamp, Baltic Pipe og passionerede politikere i nærkamp.
Det vender jeg tilbage til.
Jeg synes, din holdning er usolidarisk, smålig og historieløs
Først en varedeklaration: Jeg er politisk redaktør på TV2 ØST. Det betyder blandt andet, at jeg følger byråds- og kommunalbestyrelsesmøder i 12 kommuner og regionsrådsmøder her i regionen. Jeg får med andre ord set en hel del politikere i aktion. Jeg har respekt for politikerne, fordi de gider på vegne af alle os andre. De nøjes ikke med at være mandagstrænere eller komme med hånlige kommentarer på sociale medier.
Mødet tirsdag aften i byrådet i Næstved var det sidste i denne sæson. Det kan derfor bruges til at gøre status inden sommerferien. Den korte version er, at det faktisk ikke står så skidt til ude i lokaldemokratiet. Jeg har samlet nogle klip – nogle højdepunkter og et enkelt lavpunkt fra debatten.
Den lange version
Her kommer den lange version: Der var klimaplan på dagsordenen i byrådet i Næstved tirsdag aften. Snævert betragtet har det store Baltic Pipe-projekt, hvor norsk naturgas skal på pumpes på tværs af Danmark og videre til Polen, ikke meget med den plan at gøre. Men det lavede Næstveds svar på Greta Thunberg, Per Sørensen (S), om på.
- Når man ser de naturgasrør, der bliver lagt med Baltic Pipe, hvad hjælper det så, at vi i den lille kommune gør en indsats og udfaser naturgas og oliefyr. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at få det projekt stoppet, sagde Per Sørensen
Det fik Helge Adam Møller (K) til at tale med store bogstaver.
- Jeg synes, din holdning er usolidarisk, smålig og historieløs, lød den fra den konservative veteran.
Det politiske slagsmål var i gang.
- Det var jo en ordentlig svada, Helge. Du hæfter dig meget ved historiske begivenheder, men vi kan ikke leve i fortiden. Jeg prøver at kigge frem. Du minder mig fuldstændig om Chamberlain. Han kom hjem og sagde fred i vor tid. Det var tomme ord. Dine ord vil kun glæde nogle gasselskaber, og hvis Trump kunne tale dansk, ville han glæde sig. Lød det bidsk fra Per Sørensen (S).
Så skulle man tro, at den gode stemning var forduftet i byrådssalen. Men efter yderligere et par verbale slagudvekslinger, hvor også Churchill kom på banen, fik Per Sørensen det sidste ord:
- Helge, du er en rigtig god demokrat. Og du er en rigtig god debattør. Og du er en politiker, der fægter med åben pande, lød konklusion fra den socialdemokratiske byrådspolitiker.
Lige dér blev jeg lidt rørt. Lige efter demokratiets ABC. Og det var ikke sidste gang den aften, at der både blev debatteret og ikke mindst lyttet i byrådssalen.
Du kan se hele klimadebatten mellem Per Sørensen (S) og Helge Adam Møller (K) her:
Hovedretten serveret
Aftenens hovedret var beslutningen om at hælde yderligere 60 millioner kroner i byggeriet af en ny svømmehal i Næstved. Men vi skal lige forbi, at politikerne også besluttede, at forældre i Næstved fremover kan få penge for selv at passe deres småbørn.
Det var tydeligt ikke en idé, som Socialdemokraterne var vilde med. Men de stemte for med nogle betænkeligheder:
- Vi har fået nogle fine tal fra den tilsvarende ordning i Ringsted. Men der er ikke nogen opgørelse over, hvilke af forældrene, der passer de her børn. Jeg er ret sikker på, at i 100 procent af tilfældene, er det moren. Det betyder, at kvinden – ligesom i forbindelse med barsel – betaler regningen i form af lavere pension, lød det fra Tina Højlund Pedersen (S).
Lars Hoppe Søe (R), formand for Børne- og Skoleudvalget, havde vundet sin sejr, og kunne have ignoreret Tina Højlund Pedersen (S). Men han lyttede.
- Der har altid været sådan, at når vi diskuterer det her, får det engagementet i gang. Vi har ikke diskuteret det kønspolitiske i udvalget, men det er fint, at du (Tina Højlund Pedersen (S), red.) har sparket det ind. Det må vi se på, når vi evaluerer ordningen, lovede Lars Hoppe Søe (R).
Du kan se udvekslingen mellem Tina Højlund Pedersen (S) og Lars Hoppe Søe (R) her:
Så springer vi ud i debatten om Næstveds kommende svømmehal. Det ene punkt tog halvanden times snak, inden et stort flertal i byrådet besluttede at bruge i alt 222 millioner kroner på et svømmecenter med 50 meter baner.
Den var i høj grad den gamle og den unge, der tegnede fronterne op. Helge Adam Møller (K) og Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) tog hovedrollerne. Her er et par hurtige smagsprøver:
Se nogle af indlæggene fra Helge Adam Møller (K) og Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V) fra debatten om den ny svømmehal:
- Jeg er ikke imod, at vi bygger svømmehal. Men jeg er imod den måde, vi gør det på. Jeg er ikke sikker på, at vi politikere har gjort et ordentligt arbejde i forhold til finansieringen. Vi er uenige, men det kan vi være lige så gode venner for bagefter. Jeg vil gerne undgå, at der opstår en halleluja-stemning, hvor man siger, nu gør vi det bare, sagde Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V).
Helge Adam Møller (K) var i hvert fald grebet af en eller anden stemning.
- Det, byrådet vedtager i dag, er i virkeligheden at tænke meget stort, at beslutte meget stort, at beslutte noget for fremtiden. Det er ikke så tit, at et byråd gør det, sagde Helge Adam Møller (K).
Sebastian, jeg var også krigerisk, da jeg var 28. Det har måske taget en lille smule af i mellemtiden
Igen en debat helt efter bogen. Indimellem rå, men med respekt.
Og så dog alligevel ikke helt.
Spillede far-kortet
Venstres gruppeformand, Kristian Skov-Andersen, spillede far-kortet overfor sin yngre kollega Sebastian Mylsted-Schenstrøm (V).
- Sebastian, jeg var også krigerisk, da jeg var 28. Det har måske taget en lille smule af i mellemtiden. Så, ja, ja, lød det fra Kristian Skov-Andersen (V).
Mine børn får altid det dér himmelvendte gamle nar-blik i øjnene, når jeg forsøger mig med far-kortet. Og det gik ikke meget bedre for Venstres gruppeformand tirsdag aften. Venstres Kirsten Devantier udtrykte det bare mere diplomatisk end mine uopdragne børn:
- Der er blevet snakket om, at når man er ung, er man krigerisk, og når man er ældre, er man knap så krigerisk. Jeg blev lidt pikeret over, at nogle af de indlæg, der er kommet, tenderer henimod magtfuldkommenhed. Og det bryder jeg mig altså ikke om, fastslog Kirsten Devantier med den tyngde, som mange år i politik giver.
Se Kristian Skov-Andersens (V) og Kirsten Devantiers (V) reaktion:
Tak for forårssæsonen. Jeg ser frem til et efterår, hvor kommunerne skal lave budget efter den nye udligningsreform. Det kan blive en gyser for nogle. Men det bliver nok også et efterår med politikere i gavehumør. Der er kun halvandet år til næste valg. De ekstra millioner til svømmehal i Næstved og ekstra penge til cykelsti for 25 millioner kroner i Vordingborg ligner et par tidlige eksempler.