På Susåvej 3 i Lille Næstved i Næstved Kommune skulle der ligge et bevaringsværdigt hus fra 1825. Det gør der bare ikke.
I december 2021 rev ejeren, Nicolaj Bossen, nemlig huset ned. På trods af huset bevaringsværdi og på trods af Næstved Kommunes påbud mod nedrivning.
Jeg synes ikke, straffen står mål med den skade, han har gjort,
Sagen har fyldt i lokalsamfundet og i kommunen. Den kom også videre i retssystemet, da ejeren blev politianmeldt, sigtet og senere tiltalt for at overtræde planloven, byggeloven og affaldsbekendtgørelsen.
Men Nicolaj Bossen kom aldrig i retten. Anklagemyndigheden har afsluttet sagen uden retssag, fordi han har erkendt sig skyldig i overtrædelserne og har betalt bødeforelægget på 100.000 kroner.
Det orienterede kommunens administration byrådet om i dag.
Ramt på retsfølelsen
Sagens udfald møder stærk kritik fra flere byrådspolitikere.
- Det er dybt frustrerende, og jeg må indrømme, at min retsfølelse er voldsomt ramt i den her sag. Jeg havde forventet, at det blev takseret noget højere, når man på den måde – under skærpede omstændigheder – begår deciderede lovbrud og er bevidst om, at man gør det, siger Marianne Olsen (S), der er formand for Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget.
Samme melding kommer fra hendes byrådskollega Rune Kristensen fra Det Konservative Folkeparti.
- Jeg bor relativt tæt på, og jeg blev helt chokeret over den afgørelse. Det er nogle ret fine grunde, der ligger der, og den pris, han har givet, afspejlede jo, at der lå et bevaringsværdigt hus. Hvis man bare kunne rive alle bevaringsværdige huse ned, så kunne man godt nok bygge mange pragtvillaer rundt om i Danmark, siger han.
Latterlig lav straf
Ifølge administrationen i Næstved Kommune har Anklagemyndigheden vurderet, at der ikke er grundlag for at kræve fængselsstraf. Af orienteringen fremgår det også, at afgørelsen og bødens niveau er begrundet i retspraksis og sagens skærpende omstændigheder.
Faktisk ligger bøden ifølge orienteringen højere end retspraksis på det pågældende område. Her ville den ligge på omkring 50.000 kroner, men her trækker sagens skærpende omstændigheder bødeniveauet op.
Fra politisk hold lyder det dog, at bøden på 100.000 kroner er alt for billigt sluppet.
- Det er helt latterligt lavt. Det krænker min retsfølelse, at man kan rive et bevaringsværdigt hus ned og så slippe på den her måde, siger Rune Kristensen og uddyber:
- Det gør det, for det første fordi huset havde en bevaringsværdi, og det er rigtig ærgerligt for området, at huset nu er væk. For det andet synes jeg sådan principielt, at regler skal overholdes, og han har i den grad gjort det med fuldt fortsæt.
Det samme lyder fra Marianne Olsen.
Ifølge hende var de i Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalget blevet informeret om, at sager som denne typisk blev straffet med bøder, men hun havde forventet, at den lå højere end de 100.000 kroner.
- Jeg synes ikke, straffen står mål med den skade, han har gjort, siger hun.
Erkender lovbrud
Overfor TV2 ØST har Nicolaj Bossen tidligere nægtet at skulle have revet huset ned med vilje. Hans forklaring var i december 2021, at huset styrtede sammen i forbindelse med, at man var ved at fjerne taget.
- Vi fandt ud af, der var råd i tagetagen, og så gik vi i gang med at renovere hele den tagetage. Og det kunne det desværre ikke holde til – så det styrtede sammen under det – og nu ligger det deroppe, sagde han dengang.
Af en aktindsigt i sagen, som TV2 ØST har fået, fremgår det, at han to måneder inden sammenstyrtningen havde søgt Plan- og Erhvervsudvalget i Næstved Kommune om en dispensation til at rive det bevaringsværdige hus ned.
Ifølge Nicolaj Bossen var huset i så dårlig stand, at det var nedstyrtningstruet, og en istandsættelse ville ifølge ham kræve investeringer "på over 1.000.000 kroner eksklusive moms".
Nicolaj Bossen erhvervede huset i oktober 2019 for 1.150.000 kroner.
Af orienteringen til byrådet i Næstved fra i dag fremgår det imidlertid, at Nicolaj Bossen nu har "erkendt sig skyldig i overtrædelse af planloven, byggeloven og affaldsbekendtgørelsen".
TV2 ØST har i dag været i telefonisk kontakt med Nicolaj Bossen, der ikke ønskede at lade sig interviewe.
Vil følge byggeansøgning tæt
Rune Kristensen og Marianne Olsen er frustrerede over sagens udfald. De fortæller begge, at de er ved at afklare, om de kan gøre mere i sagen fra politisk side.
- Han skal jo ansøge om en byggetilladelse for at lave noget igen, og den sag vil komme op i udvalget, så vi kan følge den meget tæt, siger Marianne Olsen og tilføjer:
- Man kunne godt have lyst til at sige, at huset skal genopføres, som det stod. Det er jo umuligt, uanset hvordan man vender og drejer det, men der kunne godt være et ønske om at genopføre det i samme stil. Det skal vi så finde ud af, om vi kan stille det krav.
Uanset, hvad der i fremtiden kommer til at ske på Susåvej 3, så er der ifølge Marianne Olsen sket uoprettelig skade.
- Det er en rigtig ulykkelig sag. Både for os som kommune, som har mistet et hus, der har stor værdi for området, men også for borgerne og os som politikere, der har forsøgt at standse en ulovlighed, men ikke kan håndhæve. Det er dybt frustrerende.