Rockere fundet skyldige i at sætte ild til to klubmedlemmer

Retten i Næstved har netop afsagt dom i sag om frihedsberøvelse og grov vold af særligt skærpende karakter.

Artiklen er opdateret 16. oktober 2024 kl. 19.21 med reaktioner fra specialanklager og forsvarere.

En 45-årig mand, der var præsident i Viking Nation, er kendt skyldig i frihedsberøvelse og grov vold af særligt skærpende karakter ved at fastspænde og sætte ild til to klubkammerater i en lejlighed i Næstved i november sidste år. 

For det idømmes han tre års fængsel og en advarsel om udvisning.

Også en 29-årig mand, der var vicepræsident og en 32-årig mand, der var medlem af rockerklubben, er kendt skyldige. 

De er efter anbefaling fra Retspsykiatrisk Klinik og Retslægerådet blevet idømt anbringelse på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid, da de begge bliver vurderet sindssyge.

Desuden er en 43-årig mand, der har stiftet rockerklubben, idømt fængsel i fem måneder for et andet forhold i sagen, der handler om frihedsberøvelse. Han er blevet frikendt for vold.

Læs også
Tiltalt for at sætte ild til to klubkammerater
Læs også
Tiltalt for at sætte ild til to klubkammerater

Ildspåsættelsen fandt sted den 15. november 2023.

To medlemmer i Viking Nation besøgte et tredje medlem i en lejlighed i Næstved. De vidste, at de skulle have en snak med klubbens præsident, fordi han var utilfreds med dem. Hvad de ikke vidste var, at præsidenten, vicepræsidenten og det 32-årige medlem i lejligheden i Næstved havde planlagt og forberedt en form for straf.

Brugte deodorant som flammekaster

Da præsidenten og vicepræsidenten i Viking Nation ankom til lejligheden i Næstved, medbragte de gaffatape, en lighter, en deodorantspray, benzin, plastik til afdækning og en uvirksom pulverslukker.

Den 32-årige beboer i lejligheden i Næstved havde sørget for at lokke de to medlemmer til lejligheden, han havde efter ordre fra præsidenten skaffet nogle stole, som de to medlemmer kunne spændes fast på.

Læs også
Satte ild til to mænd i lejlighed: Det var bare en advarsel
Læs også
Satte ild til to mænd i lejlighed: Det var bare en advarsel

Først blev de to medlemmer placeret i en sofa, hvor de fik skældud. Bagefter blev de fastspændt og bagbundet til stolene, hvor de blev overhældt med tændbar væske og sat ild til. Det var præsidenten, der med en deodorant som flammekaster og en lighter antændte de to medlemmer.

Fik uønsket besøg på brandsårsafdeling

Der var formentlig ild i de to medlemmer imellem 30 sekunder og et minut. Derefter blev ilden slukket igen, og den ene af de forurettede ringede 112. På opkaldet kan man høre, hvordan han lider, han stønner og har svært ved at holde kontakten.

Under sagens forløb har en retsmediciner forklaret, at den ene af de forurettede havde anden- og tredjegradsforbrændinger på otte procent af kroppen, den andens forbrændinger dækkede 16 procent.

De blev begge indlagt på Rigshospitalets brandsårsafdeling, hvor de få dage efter ildspåsættelsen fik besøg af den 29-årige og en for politiet ukendt person. Ifølge den ene af de forurettede var det et uønsket og uvelkomment besøg, hvor de to mænd ville sikre sig, at de forurettede holdt sig til den forklaring, de også var kommet med, da de ringede 112, nemlig at de var blevet forbrændt af noget olie, mens de lavede mad.

Et besøg, der ifølge specialanklager Skipper Pelle Falsled minder om vidnetrusler.

Forsvarer: Det gik for vidt

Den 45-åriges forsvarer, Karoline Normann, argumenterede for en tidsbestemt fængselsstraf på ikke over tre år til sin klient. Hun fremhævede, at der var tale om en situation, der kom ud af kontrol, og at det ikke var meningen, at de to mænd skulle blive forbrændt.

Læs også
Offer fik blackout, da rockere satte ild til ham
Læs også
Offer fik blackout, da rockere satte ild til ham

Under sin procedure sagde hun, at de to klubmedlemmer havde forbrudt sig mod klubbens regler, nemlig at man ikke må tage stoffer offentligt, og at man ikke må være uvenner indbyrdes. Men at det gik så vidt i afstraffelsen, var ikke meningen.

Desuden påpegede forsvareren, at manden ikke tidligere er straffet for vold siden 2015, og at han derfor ikke skulle idømmes forvaring, som anklager Skipper Pelle Falsled påstod.

Tilfredshed og lettelse hos forsvarere

Efter domsafsigelsen var både David Lublin, der er forsvarer for den 32-årige og Karoline Normann, der var forsvarer for den 45-årige, tilfredse med resultatet. 

- Han har tidligere haft et par behandlingsdomme, der ikke rigtig har virket. Nu får han så en anbringelsesdom. Det har jeg sådan set været enig i er det rette resultat, siger David Lublin.

Karoline Normanns klient er først og fremmest lettet.

- Det er et enormt trusselsbillede at kigge ind i en tidsubestemt straf og en udvisning, siger hun.

For specialanklager Skipper Pelle Falsled er der særlig en del af dommen, han vil kigge nærmere på i den kommende tid.

- For den ene af de tiltalte påstod jeg forvaring. Det endte med tre års fængsel. Det element skal jeg have nærlæst. Det skal måske omkring statsadvokaten, siger han. 

Specialanklager og forsvarer er generelt tilfredse med dommen i sagen.



Nyhedsoverblik