Sjældent fund – delfin fundet død ved Svinø

For første gang siden 1976 er et øresvin fundet dødt i danske farvande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En voksen hun – ikke ung, ikke gammel. Og meget velbevaret.

Sådan beskriver hvalforskeren Carl Chr. Kinze den delfin, der kort efter nytår blev fundet død på Svinø Strand i Avnø Fjord mellem Næstved og Vordingborg.

Der var tale om en delfin af arten øresvin, der er blandt de store delfinarter.

Stor dame

Der var tale om en hun på hele 250 kilo og en længde på 2,86 meter – muligvis med en alder på lidt mere end ti år. Alt tyder på, at delfinen af ukendte årsager er druknet.

quote Der var tale om en forbavsende velbevaret delfin

Carl Chr. Kinze, hvalforsker

- Der var tale om en forbavsende velbevaret delfin. Vi troede egentlig kun, at der boede et enkelt øresvin i området – men der er siden fundet af den døde delfin set endnu en levende i farvandet, siger Carl Chr. Kinze, der driver hjemmesiden hvaler.dk.

Øresvinet var engang meget almindeligt i Danmark, og har sandsynligvis også lagt navn til Svinø, hvor den aktuelle delfin er fundet. De har dog ellers i mange år været væk fra de danske kyster. Nu tyder alt dog på, at de er stærkt på vej tilbage.

Læs også
Sæl hopper rundt som delfin ved Møns Klint
Læs også
Sæl hopper rundt som delfin ved Møns Klint

- Vi så de første øresvin i Danmark i 2015, mest enlige hanner. Men nu ser vi hele flokke i Danmark, også med små unger, forklarer han. Han venter, at der vil blive fundet flere øresvin i de kommende år.

Beder offentligheden om hjælp

Han er dog overrasket over, at delfinen er fundet død her.

- Vi troede kun, at et enkelt øresvin var her her til vinter. Så vi vil meget gerne høre fra borgere, der måske har set eller fotograferet øresvin i området. Måske kan vi ad den vej få flere oplysninger om denne hun, siger han.

Har du oplysninger om hvalen, så kan Carl Chr. Kinze kontaktes på email-adressen cck@hvaler.dk.

quote  Vi vil meget gerne høre fra borgere, der måske har set eller fotograferet øresvin i området

Carl Chr. Kinze, hvalforsker

På grund af pattedyrets store størrelse blev den obduceret straks.

Det skete mandag på Statens Naturhistoriske Museum. Her blev der ikke fundet nogen sikker dødsårsag - men man kunne se tegn på, at delfinen havde været drægtig.

Klumpfisk fundet på Næsby Strand
Læs også
Død klumpfisk hentet af dyrepasser - skal fryses og gemmes til undervisning
Klumpfisk fundet på Næsby Strand
Læs også
Død klumpfisk hentet af dyrepasser - skal fryses og gemmes til undervisning

Øresvinet kan kendes i havet på sin ret høje rygfinne, der let kan forveksles med for eksempel spækhuggeren. Sidst der blev fundet et dødt øresvin i Danmark var i 1976, hvor der blev fundet en i Kolding Fjord.

En blodig varyler

At øresvinet er på vej tilbage til danske farvande er en rigtig spændende tendens, siger Carl Chr. Kinze. Han mener dog ikke, at øresvinet helt lever op til de mange heltemyter i offentligheden om hvalen.

quote Der er mange, der ser øresvinet som en slags ophøjet hval. Det er det altså ikke

Carl Chr. Kinze, hvalforsker

- Der er mange, der ser øresvinet som en slags ophøjet hval. Det er det altså ikke. Det er en grovædende varyler, der blandt andet angriber og spiser den mindre hval marsvinet. Det er der videoer af er sket ved Fredericia sidste år. Det var ret blodigt, men det er jo naturens orden, siger han.

- Delfiner er vilde dyr. De svarer ikke altid til vores glansbillede af dem. Men vi er nu vidne til en form for indvandring i danske farvande. Det kan gå begge veje, men den kan muligvis ende med at være fast beboer i danske farvande igen, siger Carl Chr. Kinze.


Nyhedsoverblik