Skolestruktur ændres trods protester: - De gambler med vores børns trivsel

Et snævert politisk flertal vil ændre skolestrukturen i Næstved, og det bekymrer forældrene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg synes bundærligt, at det er noget værre lort.

Så direkte kan det siges, ifølge Cille Torp-Strunz. Hun er forælder til to børn på Lille Næstved Skole. 

En skole, der snart får en helt ny skolestruktur. I hvert fald hvis det står til de røde partier i Næstved Byråd.

quote Nu vil man så ændre på det igen i stedet for at give os ro.

Cille Torp-Strunz

Et snævert flertal af politikerne vil nemlig haste en ændret skolestruktur igennem. Den indebærer, at de store distriktsskoler skal splittes op i mindre enheder med lokal ledelse.

Det vil blandt andet medføre, at den velfungerende og elskede Lille Næstved Skole skal deles op i to afdelinger med to ledelser og ikke som i dag, hvor der er seks underafdelinger med én ledelse.

Der er høj trivsel og gode karaktergennemsnit på Lille Næstved Skole, og derfor er forældrene ikke glade ved tanken om en ny skolestruktur.
Der er høj trivsel og gode karaktergennemsnit på Lille Næstved Skole, og derfor er forældrene ikke glade ved tanken om en ny skolestruktur. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Men forældrene ønsker ikke, at der røres ved skolen.

- Jeg er bundtræt af, at man vil ændre på noget, der virker. Jeg er helt med på, at man i 2015 og 2016 kæmpede den diametralt modsatte kamp for at beholde de lokale skoler, men det vi ser lige nu er, at områdeledelsen faktisk virker helt sublimt. Landskolerne og byskolerne er hævet. Trivslen er bedre. Vi har gode lærere og glade børn. Nu vil man så ændre på det igen i stedet for at give os ro, siger Cille Torp-Strunz til TV2 ØST og tilføjer:

- Jeg synes, at man gambler med vores børns trivsel og læring.

Ændringen skal vedtages endeligt på et ekstraordinært byrådsmøde den 30. september. Et møde, der blev indkaldt med kun fire dages varsel.

- Det er, som om at når vi råber højt og modsiger nogles planer, så skal det gå stærkt, og processen skal lige pludselig sparkes hurtigt videre, så man kan træffe beslutningen, siger Cille Torp-Strunz.

Psykiatri
Læs også
Blandede reaktioner på ny psykiatriplan:
- Gode indsatser, men der mangler penge
Psykiatri
Læs også
Blandede reaktioner på ny psykiatriplan:
- Gode indsatser, men der mangler penge


De Konservatives Rune Kristensen er heller ikke begejstret for den korte varsel.

- Jeg synes, det er uhørt, at man indkalder med fire dages varsel til et ekstraordinært byrådsmøde, og at man kører en ny skolestruktur igennem på det snævrest mulige flertal. Jeg synes, det er mangel på forståelse for forældrenes mange høringssvar, og så er det også en lille smule respektløst overfor vores lokaldemokrati, siger han til TV2 ØST.

96 høringssvar taler imod aftalen

Børne- og Uddannelsesudvalget besluttede på mødet 13. juni 2022 at sende forslaget i høring frem til 12. september 2022. 

Henover sommeren har kommunen modtaget over 100 høringssvar, primært fra forældre - og langt de fleste af dem er negative overfor forslaget.

- 96 af høringssvarene taler imod en opsplitning. Jeg synes, at man skal lytte til borgerne og brugerne. Skolen har jo en rigtig høj trivsel, og flere af skolerne er blevet bedre siden ændringen i 2015, så jeg synes, det vil være helt hul i hovedet at gå ud og hive tæppet væk under dem, siger Rune Kristensen (K).

De Konservatives Rune Kristensen er imod ændring af skolestrukturen.
De Konservatives Rune Kristensen er imod ændring af skolestrukturen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST


Borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), ser dog anderledes på sagen.

- Nogle gange er det nødvendigt at justere i skolestrukturen, og forhåbningen er, at vi gør det bedre. For vores vedkommende er det vigtigt, at vi ikke kommer til at stå i samme situation, som mange af vores nabokommuner, der skal lukke skoler eller skal flytte alt for mange elever. Det er et spørgsmål om, at vi gerne vil have en bedre ledelsesstruktur i vores folkeskoler.

I 2015 slog man i Næstved Kommune skolerne sammen for at spare penge på ledelse. Nu har det vist sig, at man faktisk bruger flere penge på ledelse. Det er et af argumenterne for aftalen.

- Jeg er ikke sikker på, at det var den rigtige beslutning, der blev truffet i 2015. Vi havde jo nok en formodning om, at vi skulle have færre ledere. Men henover årene er der kommet en masse mellemledere og afdelingsledere, og det har altså gjort det svært at gennemskue det her ledelsesniveau. Derfor prøver vi at gøre det lidt mere gennemsigtigt nu ved for det første at dele nogle af skolerne op, siger borgmesteren.

quote Jeg er ikke sikker på, at det var den rigtige beslutning, der blev truffet i 2015.

Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved Kommune

Et andet argument er ifølge Carsten Rasmussen, at man er nødt til at udvikle skoleområdet for at undgå stilstand, men Cille Torp-Strunz oplever, at der er rigeligt udvikling.

- Ved den "store" Lille Næstved Skole (efter sammenlægningen af de seks afdelinger, red.) har vi haft nemmere ved at rekruttere lærere. Vi har formået at hæve karaktergennemsnittet og øge trivslen. Lærernes sygefravær er mindsket. Det kan jeg ikke se noget dårligt i, siger hun.

Borgmester: Man kan ikke altid lytte til forældrene

Vi har spurgt borgmesteren, hvorfor de vil vedtage aftalen om en ny skolestruktur, når man ved, at forældrene ønsker at beholde den, som den er.

- Nogle gange bliver vi nødt til at se det i et andet perspektiv som byrådspolitikere. Hvis vi altid skal lytte til forældrene, så kommer der aldrig nogle forandringer, og så vil der alligevel være noget, som ikke går godt om nogle år, svarer Carsten Rasmussen (S).

Borgmester Carsten Rasmussen (S) er en af de 16 byrådsmedlemmer, som forventes at stemme for aftalen.
Borgmester Carsten Rasmussen (S) er en af de 16 byrådsmedlemmer, som forventes at stemme for aftalen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

På fredag vil det formentlig ende med, at 16 byrådsmedlemmer stemmer for aftalen, mens 15 stemmer imod. Rune Kristensen er en af dem, der vil stemme imod.

- Vi gik til valg på, at vi skal have ro på skoleområdet, og at der kun skulle ske ændringer på de steder, hvor der er problemer, og det er der ikke på Lille Næstved Skole, siger han. 

Og netop ro er også det, som Cille Torp-Strunz søger.

- Hvis man ser bare de seneste år, så er der sket en rivende udvikling på alle parametre, så jeg tænker, at det er fjollet at skabe uro og sikre, at lærerne skal bruge deres energi på omstilling, afslutter hun.


Nyhedsoverblik