Det er ikke overraskende, at kloakkerne i Næstved ikke kunne klare presset fra det store skybrud i byen tirsdag. Der faldt nemlig mellem to og tre gange så meget regn i dele af byen, som de danske kloaknet er designet for at klare.
Det forklarer NK Forsyning, der står for kloakkerne, til TV2 ØST.
De danske kloaknet er designet til at kunne klare en nedbør på 130 liter pr. sekund pr. hektar i 10 minutter. Ved det store regnskyl i Næstved faldt der i den værste periode 270 liter vand – og målt over en halv time kom tallet op på 170 liter over en halv time.
- Det var et meget voldsomt regnvejr, og det ramte os oven i købet ekstra hårdt, fordi kloakkerne allerede fra start var fyldt efter nattens regnvejr, siger Peter Hougaard fra spildevandsafdelingen i NK Forsyning.
Artiklen fortsætter under billedet.
Midtby blev hårdest ramt af skybrud
Det var især et område i Næstveds midtby, der blev hårdt ramt af regnen. Netop i midtbyen er der ikke mange naturområder eller haver, og derfor ramte regnvejret Næstved ekstra hårdt.
I det hårdest ramte område kunne regnen, da den var værst, fylde et olympisk svømmebassin på knap 16 sekunder. Regnen fortsatte dog i mere end en halv time.
- Regnen ramte Næstved meget forskelligt. Der er sat syv officielle regnmålere op ud over byen. Her viste de fem en almindelig mængde nedbør, mens kun to viste skybrud. Så det var meget koncentreret om midtbyen, siger Peter Hougaard. En af de målere, der målte skybrud, målte 48 millimeter regn over en halv time. Normalt defineres et skybrud som værende 15 milimeters regn på en halv time.
Artiklen fortsætter under kortet.
Vand løb i kanalen
De store vandmængder søgte mod de lavest beliggende områder i Næstved, hvor der blev oversvømmelse. På Havnegade blev kloakdæksler skudt op af vejen, og Viadukten under jernbanen blev omdannet til en dyb sø. Samtidig blev en række overløbsventiler presset op, så regnvandet kunne løbe direkte fra og ud i kanalen i Næstved.
Kloaknettet i Næstved er bygget sådan, at når der kommer så stort pres på rørene, så er der en række sikkerhedsventiler, som går op. Her blev en række ventiler i midtbyen udløst, men ikke dem alle. Det er klart, at der nok de kommende dage vil kunne måles et lidt højere niveau af kolibakterier i kanalen – men spildevandet var fortyndet så meget af regnvand, at det i praksis ikke har den store betydning, siger Peter Hougaard.
Billeder efter regnen viser, at kanalen faktisk gik over sine breder inde i Næstved by.
Skole hårdt ramt
Hos Næstved Kommune blev man overrasket over skybruddet, der ikke på forhånd var varslet af DMI. Oversvømmelserne er dog ikke overraskende for kommunen, siger Søren Bo Lyderik, der er Risikokoordinator i Næstved Kommune, og blandt andet står for det skadesforebyggende arbejde.
- Det er klart, at vi i dag har drøftet situationen i går – også i lyset af, at der kommer mere regn efterhånden som tiderne går. Det er noget som vi kommer til at se på, selvom det jo var en helt usædvanlig situation, som vi så i Næstved tirsdag, siger risikokoordinatoren.
Han fortæller, at kommunen endnu ikke har fuldt overblik over hvor galt det gik i de kommunale ejendomme.
- Vi har en del problemer på Kildemarkskolen, der fik vand i kælderen, men vi mangler endnu at gøre op, præcist hvor slemt det gik, siger han.
Søren Bo Lyderik understreger dog, at selvom kommunen fortsætter arbejdet med at udvide kloaknettet og forbindelsen til rensningsanlægget, så vil man ikke kunne undgå problemer, når det regner så meget, som det gjorde tirsdag.
- Det var en hændelse, som vi kun skal forvente en gang på 20 år. Det er virkelig sjældent, at det går så galt som nu, siger han.