Det var et vigtigt vidne, anklageren i sagen mod de to mænd på 43 og 35 år, der er tiltalt for at have slået to ældre mænd ihjel i Ruds Vedby og Vemmelev, præsenterede onsdag i Retten i Næstved.
Vidnet kender især den ene tiltalte godt. Han er tidligere indbrudstyv og modtog i maj måned i år en dom for hæleri for at have taget imod og solgt dele af en møntsamling, som blev stjålet fra 68-årige Kiehn Georg Andersen fra Ruds Vedby, før han på brutal vis blev slået ihjel og smidt i Blæsinge Grusgrav, mens hans hus blev brændt.
Jeg blev nervøs for at blive kædet sammen med drabet
- Det var x, (den 43-årige tiltalte, red.) der gav mig møntsamlingen. Han sagde, at det var en, han havde arvet. Jeg var egentlig ligeglad med, hvor han havde den fra. Han skyldte mig 25.000 kroner, og jeg kunne tydeligt se, at de mønter var en del mere værd. Jeg gav ham faktisk 25.000 kroner oveni for dem, forklarede vidnet, da han satte sig i vidneskranken og afgav forklaring.
De to tiltalte nægter sig skyldige i både drab, brandstiftelse og usømmelig behandling af lig.
Peger på hinanden
Den 43-årige mand, der sammen med sin 35-årige ven er tiltalt for at stå bag drabene på Kiehn Georg Andersen fra Ruds Vedby og Poul Frank Jørgensen fra Vemmelev, har i retten peget på, at det var dagens vidne, som han røg hash med, der havde stjålet mønterne.
Den 43-årige erkendte i retten under sin forklaring, at han havde været med ude hos Kiehn Georg Andersen den 20. april 2019, da han var blevet slået ihjel, dog uden selv at have overværet eller været med til drabet.
Efterfølgende var han rystet over, at den ældre mand var død. Han tog derfor ud til vidnet, som han er venner med, for at ryge hash. Her fortalte den tiltalte, hvad der var sket, og at den døde ejede en møntsamling. Han fortalte også, hvor den 68-årige mand boede. Derfor antog tiltalte, at det var vidnet, der var kørt til Ruds Vedby, og havde begået indbrud i den døde mands hus.
- Og nu gætter jeg så på, at det var ham (vidnet, red.), der satte ild til huset bagefter, har den 43-årige fredag forklaret i retten.
Afleverede møntsamling frivilligt til politiet
Den påstand afviser dagens vidne på det kraftigste. Han holder fast i, at det var den tiltalte, der kom til ham med mønterne. Desuden understøtter teledata, som anklager Susanne Bluhm har fremlagt, at vidnet var et andet sted på Sjælland på tidspunktet for brandstiftelsen.
Vidnet forklarede i retten, at da drabet på Kiehn Georg Andersen blev dækket af pressen, kom det frem, at han var møntsamler. Vidnet fortalte, at da han samtidig havde set, at der på en af mønterne stod ”Ruds Vedby”, kunne han godt lægge to og to sammen.
- Jeg blev nervøs for at blive kædet sammen med drabet. X (den tiltalte, red.) havde sagt, at han havde arvet de mønter, men jeg kunne godt regne ud, hvor de kom fra. Så ringede jeg til min advokat og sagde, du må hellere kontakte politiet.
Vidnet havde solgt nogle af mønterne på Lauritz.com og Bruun Rasmussen, de resterende 11,3 kilo afleverede han til politiet.
VIDEO: Bliv klogere på, hvad det skete under det første retsmøde i sagen mod de to drabstiltalte mænd.
Søn afgav forklaring
Også sønnen til afdøde Kiehn Georg Andersen skulle onsdag afgive forklaring i retten. Den 43-årige tiltalte kiggede kortvarigt på sønnen, mens han satte sig i vidneskranken, derefter så han igen frem for sig med et tomt blik, mens han rokkede frem og tilbage.
- Han var min far og min bedste ven, vi var i kontakt dagligt og så hinanden tre-fire gange om ugen, svarede den midaldrende mand og trak vejret dybt på anklagerens spørgsmål om, hvilken relation sønnen havde til sin dræbte far.
Sønnen fortalte i retten, at faren havde adskillige skydevåben gemt forskellige steder i huset. Våben, der efterfølgende blev fundet i Blæsinge Grusgrav. Desuden var faren en ivrig møntsamler. Sønnen interesserer sig ikke selv for mønter, men han havde hjulpet faren med at registrere flere af mønterne elektronisk.
Alt blev sort. Jeg gik i chok. Alt lukkede ned og … blev sort
Særligt en samling af gamle reklamemønter fra Shell interesserer anklageren. Sønnen forklarer, at han mener, at faren havde 12 Shell-mønter i et chartek. Da sønnen kunne komme ind i farens hus i efteråret 2019, fandt han 11 Shell-mønter i chartekket, den sidste mønt mangler.
Anklager Susanne Bluhm har i forbindelse med afhøringerne af de to tiltalte spurgt til en særlig mønt, der blev fundet i en olietønde på den 35-åriges bopæl under politiets ransagning. Der havde været ild i olietønden, og mønten er brændt, men senere under retssagen vil den blive fremlagt for retten.
Alt blev sort
Nemmere blev det ikke for sønnen til Kiehn Georg Andersen, da han skulle svare på bistandsadvokatens spørgsmål. Hun spurgte til, hvordan han havde reageret, da liget af hans far blev fundet. Sønnen kæmper for ikke at bryde sammen. Der er helt stille i retssal 6. Det eneste, man kan høre, er andre pårørende til Kiehn Georg Andersen, der også har svært ved at holde tårerne tilbage.
- Du tager bare al den tid, du skal bruge, siger retsformanden til ham.
Anklager Susanne Bluhm rejser sig og stiller et glas vand foran sønnen, som han drikker af.
- Jeg var til stede i grusgraven, da de fandt min far. Alt blev sort. Jeg gik i chok. Alt lukkede ned og … blev sort, siger han.
Sønnen forklarer, at han efterfølgende blev kørt med ambulance til psykiatrisk skadestue. Efterfølgende har han to gange kørt derop selv for at få hjælp. Han har haft det svært, har vanskeligt ved at sove og spise og tabte sig efter drabet 15-20 kilo. Han modtager stadig psykologhjælp.
- Det var både det, at han blev taget fra os så uventet og så hurtigt. Og så den der brutalitet, det skete med, siger han, mens han holder armene tæt om kroppen. Derefter rejser han sig op og tørrer med hånden øjnene.
Sønnen har fremsagt et erstatningskrav på i alt 130.000 kroner, heraf er de 100.000 kroner tort for den særligt psykiske belastning, han er blevet udsat for.
Retssagen fortsætter torsdag, der forventes dom d. 9 september.