Stationsby oplever stor tilflytning - vil bygge 165 boliger på gammel fabriksgrund

I Glumsø skal der opføres 230 nye boligbyggerier, fordi efterspørgslen stiger. Et af de nye boligprojekter skal laves på den gamle spånpladefabrik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gennem mange år har regionens kommuner sukket efter tilflyttere, men efter coronapandemien ramte har flere af kommunerne oplevet en stor stigning i antal af tilflyttere.

Der har ellers tidligere været en tendens til, at folk flytter fra de mindre byer. Men nu virker det til, at naturen og idyllen trækker. Og noget tyder på, at det ikke kun er de større byer som Næstved, Ringsted, Nykøbing Falster og Holbæk, der oplever en tilvækst i antal indbyggere.

For i Glumsø i Næstved Kommune har de gennem den seneste tid oplevet en stor efterspørgsel på boliger. Faktisk er efterspørgslen blevet så stor, at der mangler boliger i stationsbyen.

quote Byen har mange af de faciliteter, som vores beboere efterspørger

Mathias Vendelbo, projektchef, Birch Ejendomme

- Det er helt klart en tendens. Vi kan mærke, at folk flytter ud fra byerne og gerne vil bo i en lille by som Glumsø, som selvfølgelig vokser sig større nu, hvor der kommer flere boliger. Man søger det nære, og man søger naturen, fortæller Birgitte Gregersen, byplanlægger i Næstved Kommune.

Derfor er der nu tre nye boligprojekter på vej, der skaber 230 nye boliger.

Der hvor der før lå en spånpladefabrik, skal der nu bygges 165 nye boliger
Der hvor der før lå en spånpladefabrik, skal der nu bygges 165 nye boliger Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Gammel spånpladefabrik forvandles til nye boliger

Et af de tre boligprojekter skal opføres på den gamle spånpladefabrik i Glumsø, som har ligget hen i flere år. Lige nu er området hjem for nogle græssende får, men snart skal fårene finde et nyt sted at græsse, da området ved den gamle spånpladefabrik skal være hjem for tilflytterne i Glumsø.

- Der har ligget nogle tomme boligområder i nogle år, men befolkningsprognosen har vist, at der er en stigende interesse for Glumsø, fordi Glumsø kan rigtig mange ting i forhold til både beliggenhed og de kvaliteter, der er i Glumsø, fortæller Birgitte Gregersen.

Læs også
Ekspert: Økonomi og gode muligheder for hjemmearbejde får børnefamilier til at flytte længere væk fra hovedstaden
Læs også
Ekspert: Økonomi og gode muligheder for hjemmearbejde får børnefamilier til at flytte længere væk fra hovedstaden

Når boligprojektet på den gamle spånpladefabrik står færdigt, skal det ende ud i hele 165 nye boliger. Det bliver både i form af både rækkehuse og etagebyggerier, og det er boliger, der er et stort behov for, mener Næstved Kommune.

- Vi har lavet en bolig-behovsanalyse, og den viste to rigtig klare tendenser. Den ene er, at når folk vil bo et sted, så skal det være tæt på gode veje og offentlige transportmidler. Den anden er, at man gerne vil bo i mindre byområder i mindre boliger og tæt på rekreative områder og natur, fortæller Birgitte Gregersen.

Glumsø har begge dele, mener Birgitte Gregersen, hvilket har gjort byen til et eftertragtet sted at slå sig ned. Og det er Næstved Kommune ikke de eneste, der synes. Det mener Birch Ejendomme også, der står bag et af de tre boligprojekter.

nye boliger Glumsø
Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Selvom Birch Ejendomme ellers oftest bygger boligområder i Jylland, har de fået et godt øje til Glumsø.

- Det er rigtig attraktivt for os at kigge ind i de her mellemstore udviklingsområder, som Glumsø er. Glumsø er også rigtig attraktiv for os, fordi den har en skøn natur ligesom i vores hjemstavn Silkeborg, forklarer Mathias Vendelbo, projektchef i Birch Ejendomme.

- Byen har mange af de her faciliteter, som vi godt kan lide, og som vi ved, vores beboere efterspørger. Der er skoler, gode indkøbsmuligheder, og det er nemt at komme til og fra byen, og det er helt klart det, der gør, at det er spændende for os at bygge her, tilføjer han.

De tre boligområder mangler alle at få godkendt en lokalplan. For området ved den gamle spånpladefabrik forventes projektet at blive godkendt den 21. september.


Nyhedsoverblik