Jesper Rye Jensen inviterede i weekenden til en helt særlig vinsmagning.
Flere flasker gamle rødvine blev nemlig åbnet efter ni år for at finde ud af, hvordan de udvikler sig efter så mange år.
Den ramte noget, der mindede om en italiensk Amarone
- Det bliver spændende i dag. Jeg glæder mig virkelig, lyder det fra Jesper Rye Jensen, vinbonde på Vesterhave Vingaard ved Karrebæksminde.
Panelet til vinsmagningen bestod af lokale vinavlere og kyndige vinkendere fra hjemmesiden www.vinhulen.dk.
Sammen skulle de vurdere rødvine fra Vesterhave Vingaard – først de lidt yngre vine og til sidst de ældste.
- Sådan en som 13’eren, den har jeg stor forventning til, for det var faktisk et meget godt år. Det er den ældste, forklarer vinbonden.
Rødvin var det naturlige valg
Eksperterne fra vinhulen har allerede smagt vinene tidligere, og de kan tydeligt huske den fra år 2013.
- Jeg kan huske den, fordi den ramte noget, der mindede om en italiensk Amarone. Men den havde sit danske snit, fortæller Michael Christensen, vinskribent ved Vinhulen.
Vinkenderne fik ikke oplyst, hvad de vurderede vinene til, sidst de smagte dem. Det er det, der gør vurderingen ekstra spændende. Jesper Rye Jensen ved nemlig, at vinene bliver bedre med alderen.
- Og så kan jeg med god samvittighed sige til vores gæster og kunder, at vinen udvikler sig også. Den bliver bedre med alderen.
I Danmark laver de fleste vinbønder hvid eller mousserende vin. Men hjemme hos Jesper Rye Jensen har de altid bedst kunne lide rødvin, og derfor var det et meget naturligt valg.
Har ikke smagt på vinen i seks år
I 2010 blev de første vinstokke plantet på Vesterhave Vingaard få hundrede meter fra Smålandshavet ved Karrebæksminde, og i 2013 kunne de høste de første druer.
Jesper Rye Jensen mener ikke selv, at han kunne finde ud af at lave vin dengang. Alligevel var alle til vinsmagningen spændte på at smage, hvordan vinen er blevet med tiden.
- Det bliver enormt spændende at se, om der er holdbarhed i vinen, siger Michael Christensen.
Også vinbonden var spændt. Det er nemlig hele seks år siden, Jesper Rye Jensen selv smagte den årgang.
Panelet skulle smage tre forskellige druesammensætninger fra 2013, og to ud af de tre vakte stor begejstring.
- Når vi smager dem otte år efter produktionsåret, så holder de stadig, og de smager godt. Det er jo ganske enkelt imponerende, at dansk vin er kommet så langt, og at Jesper er kommet så langt, lyder det fra Michael Christensen fra Vinhulen.
De flotte ord får dog ikke Jesper Rye Jensen til at slappe af – tværtimod.
- Nu giver det jo en lidt mere gåpåmod til at yde et ekstra godt stykke arbejde med at lave endnu bedre vin og passe druerne ude i marken.