Julen kan være i fare i mange familier, efter en julefrokost fredag i et center under Næstved Kommune.
Mens hundredevis af julefrokoster er blevet aflyst landet over som følge af den voldsomme stigning i coronasmitte og myndighedernes kraftige opfordringer, så valgte man alligevel at holde julefrokost hos Center for Neuropædagogik i Næstved Kommune.
Det skete selvom kommunen i et brev fra borgmester Carsten Rasmussen (S) og kommunaldirektør Rie Perry besluttede at aflyse julefrokosterne i kommunen.
Julefrokosten blev afviklet med en række coronaforanstaltninger - men blev langt mere omfattende end kommunen på forhånd havde meldt ud, at der var grønt lys for.
- Vi havde accepteret, at man kunne sidde sammen og spise julefrokostmaden, hvis det ikke kunne afbestilles. Det skulle dog være på samme måde, som hvis man spiste mad i kantinen. Ikke med pynt, alkohol og for megen hygge, siger Carsten Rasmussen, der trods forsigtighedsregler til julefrokosten ryster på hovedet over beslutningen over at gennemføre arrangementet på trods af beslutningen om at droppe julefrokoster.
- Det er jo ikke for sjov, at vi besluttede at aflyse julefrokosterne. Det er jo tosset at holde sådan en frokost, når Søren Brostrøm og Mette Frederiksen stiller sig op, og siger, som de gjorde i denne uge. Og konsekvenserne kan være store, siger han.
Kaldt på arbejde i julen
Han peger på, at beslutningen har potentialet til at ødelægge julen i mange familier, når far eller mor pludselig bliver kaldt på arbejde for at tage en ekstra vagt.
- Har der været en med til arrangementet med Omikron, så kunne alle medarbejdere risikere at skulle i isolation. Derudover så arbejder de med sårbare, hjerneskadede borgere til hverdag, der ikke kan klare sig selv. Dels ønsker vi ikke, at de skal have smitten - dels, så er det snart jul, og der vil vi helst ikke skulle kalde folk på arbejde, fordi kolleger er blevet smittet med corona. Dette arrangement har potentialet til at få stor betydning for rigtig mange mennesker, siger han.
Har bedt om redegørelse
Kommunaldirektør Rie Perry har bedt om en redegørelse for arrangementet, og hvordan man bøjede reglerne for at kunne afvikle julefrokosten.
Hun understreger, at der til arrangementet blev taget en række forholdsregler mod coronasmitte. Hun mener dog, at det var en rigtig dårlig idé at holde arrangementet.
- Jeg synes, at de skulle have tænkt sig om, og have truffet en anden beslutning. Det var en dårlig ide at afholde den julefrokost, siger hun.
Hun understreger, at hun forstår, hvorfor medarbejderne gerne ville afvikle deres julefrokost.
- Ja, jeg forstår det virkelig godt. Både frustrationen og de gode intentioner - og også, at de tog masser af forholdsregler mod smitte. Men fakta er, at vi havde meldt ud, at de skulle aflyse - og det gjorde vi, fordi det var det klogeste at gøre, siger hun.
Får ikke konsekvenser
Rie Perry vil ikke forfølge sagen yderligere overfor de berørte medarbejdere.
- Jeg er ikke julefrokostpolitiet. Og misforstå mig ikke - jeg synes virkelig det er dejligt, at de gerne vil hygge sig sammen. Fællesskaberne betyder meget. Men ledelsen må fremover tage det ad notam, at sådan en melding ikke er til fri fortolkning. Er man i tvivl fremadrettet, så må man spørge, siger hun.
Hun understreger, at det ikke får personalemæssige konsekvenser, men siger også, at de burde have truffet en anden beslutning.
Det er også et budskab som Carsten Rasmussen bakker op om.
- Vi kan jo ikke forhindre medarbejderne at sætte sig sammen og holde julefrokost på en restaurant i byen, men vi synes, at vi har et andet ansvar, når det foregår i kommunens regi og i kommunens lokaler. Samtidig har vi jo alle sammen et ekstra ansvar i de kommende uger for at passe ekstra på hinanden, så vi kan holde jul med vores familier. Det sender et dårligt signal, det her, siger han.
- Lige nu må vi stå sammen for at forhindre mere nedlukning. Det er helt afgørende, siger han.