Thomas Carlsen har arbejdet i Næstved Kommune i 18 år, de seneste ni år som chef for Center for Børn og Unge.
Nu har han indgået en fratrædelsesaftale med direktionen og Næstved Kommunes Økonomiudvalg. Ifølge Næstved Kommune skyldes fyringen flere års budgetoverskridelser.
Søren Revsbæk (V), der blandt andet sidder i kommunens Økonomiudvalg, ønsker ikke at kommentere på selve fyringen, fordi der er tale om en personalesag.
- Men jeg må bare konstatere, at jeg er ærgerlig over, at Thomas Carlsen forlader Næstved Kommune. Jeg har gennem årene altid opfattet Thomas Carlsen som en ordentlig, redelig og loyal embedsmand, siger han.
Dyre anbringelsessager
Næstved Kommunes Center for Børn og Unge har ansvaret for Sundhedsplejen, en række rådgivningstilbud og for de tiltag, kommunen foretager, når de almene tilbud ikke er nok til at sikre børn og unges trivsel. Det gælder for eksempel anbringelser uden for hjemmet.
Og netop anbringelser af børn og unge uden for hjemmet har fået kommunens økonomi på området til at skride i årevis. Senest har 13 uforudsete anbringelser i august 2021 betydet, at kommunen forventer et underskud på 12 millioner kroner i år.
Hvorfor går det aldrig den rigtige vej? Hvorfor går det kun den forkerte vej?
Flere års budgetoverskridelser og manglende forklaringer er årsagen til chefens afgang, fortæller Næstveds borgmester, Carsten Rasmussen (S).
- Der kan være mange grunde til, at man har et underskud på et område, men som udgangspunkt skal man som chef sikre sig, at man kan forklare, hvor der er underskud, og hvad der kan gøres, siger borgmesteren.
Bliver der afsat nok penge?
Næstved Kommune er en af de kommuner, hvor der er et relativt stort behov for sociale indsatser. Tal fra VIVE viser, at kommunen i 2019 havde et såkaldt udgiftsbehov, der lå 35,9 procent over landsgennemsnittet. Samtidigt bruger kommunen 3,3 procent mere end landsgennemsnittet på sociale indsatser.
Ifølge Søren Revsbæk er det på tide at diskutere, om kommunen afsætter nok midler til området. Han pointerer den vanskelige balance mellem at yde den fornødne hjælp til børn og unge og samtidigt holde udgifterne på et rimelig niveau.
Han refererer blandt andet til sagen fra Guldborgsund Kommune, hvor en centerchef for samme område beordrede sine medarbejdere at spare penge på blandt andet anbringelsessager på grund af underskud.
- Børn og unge skal have de tilbud, som de har krav på og ikke mindst behov for. Det kan godt være, at et budget skrider henover en sommerferie, fordi der har været flere anbringelser. Men så er det fordi, der har været behov for de anbringelser, siger Søren Revsbæk og tilføjer:
- Selvfølgelig skal der kunne styres på et svært styrbart område, men man er også nødt til at se på, om budgettet er skruet rigtigt sammen. Er der afsat nok penge? Er behovet større, end den økonomi Næstved Kommunes politikere regner med? Og gør vi de rigtige indsatser, spørger Søren Revsbæk.
Spørger man Jette Leth Buhl (SF), der er Formand for Børn og Ungeudvalget i Næstved Kommune, er der ingen tvivl om, at børne- og ungeområdet har haft vanskelige kår i årevis. Blandt andet på grund af pålagte besparelser fra Christiansborg.
- Hele området har i mange år været underbudgetteret. Det, tror jeg ikke, er nogen hemmelighed. Der blev pålagt besparelser ovenfra. Det har været et udfordret område, siger hun.
Efterlyser mere forebyggelse
Borgmester Carsten Rasmussen (S) understreger, at kommunen altid er forpligtet til at tilbyde den hjælp, der er brug for, når et barn har brug for et socialt tilbud eller en anbringelse. Også selvom det kan betyde budgetoverskridelser. Han mener dog, at når der gentagne gange laves underskud, så skal der tænkes i andre baner.
- Hvis der er børn, der skal anbringes, så skal de selvfølgelig anbringes, og hvis der er børn, der skal have tilbud, så skal de selvfølgelig have tilbud. Men jeg tror, der er mange i Børne- og Skoleudvalget med en fornemmelse af, at det har været svært at få en forklaring. Hvorfor går det aldrig den rigtige vej? Hvorfor går det kun den forkerte vej? Er der ikke nogen forebyggende indsatser, der hjælper, så vi slipper for dyre anbringelser, spørger han.
Selvom Næstved Kommune har et forholdsvist højt udgiftsbehov, mener borgmesteren godt, at man kan minimere omkostningerne på børne- og ungeområdet. Helt konkret så han gerne, at der var mere fokus på forebyggende indsatser.
- Vi ser desværre, at der bliver flyttet mange penge fra forebyggende indsatser til at blive brugt, når det er gået galt. Selvfølgelig er der børn, der skal anbringes. Det er jo også det, regeringen har haft fokus på. Men jeg synes, der er meget forskellighed i anbringelserne, og jeg er jo ikke ekspert på området, men jeg har efterlyst løsninger på området, og dem synes jeg ikke, jeg har fået, siger Carsten Rasmussen.
Også Lars Hoppe Søe (R), der er Formand for Børne- og Skoleudvalget, påpeger en tidligere indsats hos udsatte børn og unge, som noget kommunen bør have mere fokus på.
- Vi har alle muligheder for i en kommune at tilrettelægge vores indsatser på en måde, så vi forebygger de her situationer, og vi har i årevis talt om at lave tidligere indsatser, så det er klart, at når vi pludselig står med en masse anbringelser, så må vi kigge indad, siger han.
Guldborgsund-sagen
Det er anden gang i år, at en kommunal chef på socialområdet i vores region fratræder sin stilling.
I marts fratrådte Mads Larsen sin stilling som centerchef for i Guldborgsund Kommune. Det skete efter, at chefen i en mail til de ansatte i afdelingen for familie og forebyggelse i Guldborgsund Kommune, havde beordret medarbejderne til at spare penge på blandt andet anbringelsessager.
I mailen bad centerchefen medarbejderne spare 100.000 kroner på hver sagsstamme, efter det stod klart, at 2020-budgettet var overskredet med syv millioner kroner.
Han foreslog blandt andet, at de fandt pengene ved at hjemgive børn - det vil sige sende anbragte børn tilbage i favnen på de familier, de var blevet fjernet fra.
På udkig efter ny centerchef
Med fyringen af Thomas Carlsen lægger Næstved Kommune nu op til at, der skal findes en anden ”strategisk ledelsesmæssig indsats fremadrettet”.
- De anbringelser, der er brug for, de skal laves, og så kan man have en masse fine konsulent-ord. Det her drejer sig om flere ting. Det drejer sig også om, at medarbejderne skal have tid, ro og overblik til deres arbejde. Jeg tror ikke, man med et par hokus-pokus ord, kan gøre det her til en økonomisk succeshistorie fra den ene dag til den anden, siger Venstres Søren Revsbæk.
Hvad Næstved Kommune helt konkret søger i en ny centerchef, afhænger ifølge Carsten Rasmussen af den ansættelsesproces, der skal sættes i gang.
- Vi vil lave interviews med medarbejdere og udvalgte politikere, og de skal jo komme med deres input, og så skal et rekrutteringsfirma formentlig sætte en profil sammen, siger han.
Den forhenværende centerchef Thomas Carlsen har ikke ønsket at medvirke i artiklen.