På en landevej ved Kyse Overdrev ligger frugtplantagen Kysøko. Men på samme adresse, er det også her man finder verdens første afløbsfrie renseanlæg.
Anlægget kaldes et pilerensningsanlæg og består blandt andet af piletræer og halm, hvor sidstnævnte er gravet under jorden.
- Det er et anlæg, der tager alle de flydende og faste stoffer fra vores toiletter, vask og bad, fortæller Anders Lindgård, der ejer fugtplantagen og det innovative renseanlæg.
Det er et anlæg, der tager alle de flydende og faste stoffer fra vores toiletter, vask og bad
Helt enkelt forklaret, ryger spildevandet ned til en pumpe, der laver spildevandet til mos. Herfra kommer det hen til pilerensningsanlægget, hvor halmen venter.
Her ”spiser” forskellige bakterier så af mosen, hvorefter piletræerne på toppen tager sig næringsstofferne og vandet. Alt i alt et lukket renseanlæg, der skåner naturen for affaldsstoffer.
Anden version
Pilerensningsanlægget der står hjemme ved Anders Lindgård, der bliver kaldt Clean Tech 2, er faktisk en videreudvikling af den første version.
Den første version har idemanden og ingeniøren Steen Brabrand Rasmussen stået bag, og den første version står i hans have. For nogle år tilbage sørgede han får, at hele Karrebækstorp nu har pilerensningsanlæg i stedet for de kommunale renseanlæg.
Nu har Steen Brabrand Rasmussen videreudvikle anlægget, og har nu lavet en version 2, han i øvrig har taget patent på.
Den helt store forskel i forhold til tidligere pilerensningsanlæg er, at Steen Brabrand Rasmussen nu har udeladt en bundfældningstank.
I første omgang har jeg måtte betale for anlægget up front, men herefter betaler jeg ingenting
- Jeg synes, den er åndsvag og miljøskadelig, for det koster jo energi for en slamsuger at suge indholdet op en gang året. Og så koster det energi at få det fjernet. Det andet problem er, at der bliver ledt mikroplast ud i vandet, siger Steen Brabrand Rasmussen.
Mange fordele
Og der er mange gode grunde til at vælge alternativet til den kommunale kloakering. I hvert fald hvis man spørger Anders Lindgård.
- I første omgang har jeg måtte betale for anlægget up front, men herefter betaler jeg ingenting. Hvis jeg skulle betale, så skulle jeg betale 8.000 kroner i spildevandsafgift hvert år, men det slipper jeg for, siger Anders Lindgård.
Det er dog ikke pengene, der er hovedårsagen til, at Anders Lindgård gav Steen Brabrand Rasmussen lov til at teste sit anlæg version 2.0 af på Anders Lindgårds grund.
- Jeg er virkelig økolog med hjerte, og om det koster lidt mere eller mindre, betyder ikke så meget for mig. Det er jeg ligeglad med. Jeg synes, det er vigtig med den økologiske tankegang, at jeg så også sparer penge, det er bare fedt, siger Anders Lindgård.
Steen Brabrand Rasmussen pilerensningsanlæg er i øjeblikket i gang med at bliveopført flere steder i regionen. Det sker i Jenstrup, Marvede og Saltø By.
Animation: Lonni Olsen