Naturen og turismen i Faxe tog sejren over vindmøllerne fra Næstved, og derved forbliver udsigten fra Skovtårnets top, som den er.
- Jeg er glad for, at der er kommet en afgørelse. Vi har hele tiden ventet på, om vi skulle gå videre med den lokalplan eller ej, fortæller borgmester i Næstved Carsten Rasmussen (S).
Beslutningen betyder, at der ikke må opføres tre 150 meter høje vindmøller ved Sparresholm Gods. Det afgjorde erhvervsminister Simon Kollerup (S) mandag.
- Opstilling af tre op til 150 meter høje vindmøller i omhandlede nærhed vil utvivlsomt kunne ses og påvirke oplevelsen. Det kan ikke kan udelukkes, at vindmøllerne vil kunne medføre en negativ udvikling for Skovtårnets tiltrækning af besøgende fremadrettet, skrev ministeren blandt andet i afgørelsen.
Vindmøllerne skulle hjælpe på Næstved Kommunes klimaregnskab, men ministerens afgørelse kan der ikke gøres noget ved.
- Vi tager ministerens afgørelse til efterretning, og den kan ikke indklages, så det gør vi ikke mere ved, fortæller Carsten Rasmussen.
Sparresholm Gods var et af to steder, som Næstved Kommune havde udpeget til kæmpe vindmøller i deres vindmølleplan fra 2012.
Det andet sted er Holmegaard Gods ved Fensmark. Her er der planer om to vindmøller, som kommunen nu arbejder videre med lokalplanen til.
Speeder andre grønne projekter op
Afgørelsen betyder, at Næstved kommune nu øger deres fokus på en række andre grønne projekter.
- Vi har rigtig mange ønsker om solceller til elproduktion, og det bliver det næste. Vi har fem seks projekter liggende, som venter på en lokalplan, som vi selvfølgelig speeder op nu, fortæller Carsten Rasmussen.
Det er ikke Næstved Kommunes beslutning, om der bliver lavet nye planer for de tre vindmøller.
Hvis de skrinlagte vindmøller i fremtiden skal være en del af Næstved Kommunes grønne ambitioner, kræver det, at der kommer en konkret jordbesidder og henvender sig med et ønske om opsætning af dem.