Koncerndirektør: - Vi fortsætter med Sundhedsplatformen trods problemer

Leif Panduro Jensen erkender dog, at Region Sjælland har fejlet i nogle sammenhænge. Liselott Blixt (DF) vil have ministeren i samråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi står last og brast med Sundhedsplatformen.

Det er udmeldingen fra chefen for sundheden i Region Sjælland, koncerndirktør Leif Panduro Jensen. Et ekspertråds konklusioner om, at nabo-regionen, Region Hovedstaden, har fejlet, når det gælder arbejdet med at forbedre Sundhedsplatformen, giver dog anledning til eftertanke hos koncerndirektøren.

I Region Sjælland har hospitalerne nemlig brugt systemet i to år til november. Det har været genstand for megen kritik, og så sent som i sidste uge var der problemer med nedbrud på systemet og muligheden for at ordinere medicin til patienterne. 

quote Jeg erkender, at vi fik oversolgt, at Sundhedsplatformen skulle nok komme til at køre hurtigt

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland 

Jeg forstår godt frustrationerne, og jeg har jo været med i processen med rådets rapport, så det er ikke helt overraskende. Der er nogle ting, vi skal have rettet op på, men vi holder fast i systemet. Som jeg læser det, så siger rådet, at vi har et godt system, men at vi ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på, hvor komplekst det er, hvor meget det kan, og hvad det derfor kræver at løbe i gang, siger Leif Panduro Jensen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland
Leif Panduro Jensen, koncerndirektør i Region Sjælland Foto: TV2 ØST

Koncerndirektøren tiltrådte sin stilling for lidt over et år siden, og dengang mente han, at platformen ville blive opfattet langt mere positivt i 2019.

Hvad er der gået galt?

Vi har ikke udnyttet systemet godt nok. Men vi er i gang med at lægge det om. Nu skal det styrkes ude i afdelingerne. Vi skal have flere superbrugere. Vi har ikke været gode nok til at sikre, at der var nok IT-kunnen ude i afdelingerne. 

Hvordan arbejder I på at forbedre det? 

- Vi har været i gang med ændringer siden januar. Vi har udpeget flere af det, der hedder kliniske byggere. Det er læger og sygeplejersker, der er blevet efteruddanet og derfor selv kan lave tilretninger. Men det tager tid, lyder det.

Vil ikke skifte til jysk system

Der er nogen, der mener, at Region Midtjyllands tilsvarende sundhedssytem fungerer langt bedre end Sundhedsplatformen, og at det vil gavne vores region at skifte til det. Hvad siger du til det? 

quote Vi har ikke været gode nok til at sikre, at der var nok IT-kunnen ude i afdelingerne 

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland

- Dem, der siger det, forstår ikke kompleksiteten i det her. Det ville i givet fald betyde, at så går der tre år, før vi kan overgå til det nye system. Det skal jo sættes op og programmeres til at passe til alle vores mange systemer ude på hospitalerne. Det er ikke bare lige at gøre. Jeg erkender, at vi fik oversolgt, at Sundhedsplatformen skulle nok komme til at køre hurtigt. Men jeg tror på, at vi når i mål. Der er kun en vej frem, og det er at fortsætte, slår Leif Panduro Jensen fast. 

Liselott Blixt (DF), MF, Sundheds- og Ældreudvalget 
Liselott Blixt (DF), MF, Sundheds- og Ældreudvalget 

DF vil kalde S i samråd

Diskussionen om Sundhedsplatformen er blusset op efter et døgns nedbrud i sidste uge, hvor der var fejl på borgernes medicinkort. Den medicin, lægerne på de forskellige afdelinger ordinerede, kunne pludselig ikke ses på skærmene hos de sygeplejersker, der skulle hjælpe borgerne med at få medicinen. 

quote Jeg stillede spørgsmålet på grund af den sidste skandale i sidste uge, hvor der var rod med medicinkortet

Liselott Blixt (DF), MF, Sundheds- og Ældreudvalget 

I den forbindelse har medlem af Sundheds- og Ældreudvalget på Christiansborg Liselott Blixt (DF) stillet spørgsmål til minister Magnus Heunicke (S):

Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at patienterne kan føle sig trygge i sundhedsvæsnet, og at it-platforme ikke bliver et problem men et godt arbejdsredskab?

Sådan lød §20-spørgsmålet til ministeren i tirsdags. Magnus Heunicke har ikke ønsket at kommentere sagen endnu, men siger til DR, at det er de to regioners eget ansvar at få platformen til at virke. Men det er ikke et svar, som Liselott Blixt er tilfreds med: 

- Jeg stillede spørgsmålet på grund af den sidste skandale i sidste uge, hvor der var rod med medicinkortet, og hvor lægerne råbte vagt i gevær. I DF gik vi til valg på en nedlæggelse af regionerne og herunder ville vi også se på Sundhedsplatformen, siger Liselott Blixt til TV2 ØST og fortsætter:  

quote Jeg kan da godt være bange for, at politikerne lader sig styre af nogle spændinger her lige efter et valg

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland

- Nu vil jeg gerne vide: Hvad vil Socialdemokraterne? Den nye sundhedsminister glider jo af og siger bare: Det er regionernes ansvar. Det er ikke godt nok, synes jeg. Hvis han også glider af på mit spørgsmål, så kalder jeg ham i samråd. Vi er nødt til at kigge nærmere på det her, siger DFs medlem af Sundheds- og Ældreudvalget. 

Magnus Heunicke har to uger fra den 13. august til at svare på spørgsmålet fra Blixt. Leif Panduro Jensen følger udviklingen blandt politikerne på Christiansborg nøje: 

- Jeg ville synes, at det var en meget uklog beslutning, hvis Sundhedsplatformen skal skiftes. Jeg kan da godt være bange for, at politikerne lader sig styre af nogle spændinger her lige efter et valg. Jeg håber, at hvis politikerne overvejer at droppe platformen, så tager de os med på råd i god tid, siger Leif Panduro Jensen til TV2 ØST.  


Nyhedsoverblik