Den elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen, der blev implementeret i Region Sjælland i november 2017, skal skrottes og udskiftes med en national patientjournal.
Det et håbet bag et nyt borgerforslag, som psykolog Flemming Bang Rasmussen sammen med en række andre personer fra sundhedsområdet står bag.
- Vi ønsker, at der bliver indført én national elektronisk patientjournal. Det giver en masse fordele i forhold til i dag, hvor vi har problemer med at opsamle data til vores kliniske database. Det fungerer ad Pommern til, siger Flemming Bang Rasmussen, der er ansat som psykolog i Region Sjælland.
Det fungerer ad Pommern til
Han arbejder selv med Sundhedsplatformen og påpeger, at regionernes nuværende forskellige elektroniske patientjournaler skaber problemer for sundhedspersonalet, når der skal sendes oplysninger mellem regionerne.
- Fra Region Sjælland sender vi en hel del patienter til Fyn, hvor der er nogle helt andre elektroniske patientjournaler, og det giver en hel masse bøvl, siger Flemming Bang Rasmussen.
Skal have 50.000 underskrifter
Borgerforslaget blev oprettet onsdag klokken 13.00 og har i skrivende stund 204 underskrifter. Hvis 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg støtter forslaget inden den 7. januar 2019, kan det blive fremsat i Folketinget.
- Derfor er det vores forhåbning, tilføjer Flemming Bang Rasmussen, at vi får samlet 50.000 underskrifter, så vi kan få borgerforslaget i folketingssalen og få Folketinget til at tage stilling, om de vil pålægge regeringen at sige til regionerne, at de skal lave én fælles elektronisk patientjournal.
Hvor realistisk er det?
Vores eget arbejdsmiljø er blevet dårligere, efter at vi har skiftet over til Sundhedsplatformen
- Jeg er i hvert fald overbevist om, at flere og flere bliver klar over, hvor dårligt vi er kommet fra start i hele Region Sjælland. Forleden var der eksempelvis en opgørelse over ventetiden for hjertepatienter, hvor Region Sjælland er markant bagefter i forhold til resten af landet, og det er sammenfaldene i forhold til implementeringen af Sundhedsplatformen, svarer Flemming Bang Rasmussen og tilføjer:
- Vi tror, tiden er kommet til, at vi kan have ét fælles system. Om det så er realistisk, det har jeg faktisk en pæn forventning om, at det godt kan blive. Der er langt herfra med 130 underskrifter og en tur i Folketinget - en udarbejdelse af noget som så kommer ud til regionerne. Så det er ikke noget, der kommer til at ske i overmorgen, men jeg tror, at det er realistisk.
Hvad håber I på at opnå?
- Vi håber blandt andet på at få skrottet Sundhedsplatformen, men vi håber også, at vi kan få et patientjournalsystem, som kan dække hele landet, så vi kan koncentrere os om at passe og pleje vores patienter i stedet for at fordre dårligt fungerende it-systemer. Vi har også en opfattelse af, at vores eget arbejdsmiljø er blevet dårligere, efter at vi har skiftet over til Sundhedsplatformen. Så det håber vi kan blive bedre, siger Flemming Bang Rasmussen.
Patienter risikerede at få forkert medicin
Sundhedsplatformen blev implementeret i Region Sjælland i slutningen af november 2017 i stedet for hidtidige patientjournaler og erstattede en lang række it-systemer. Det har medført en ny måde at organisere arbejdet på.
Den elektroniske patientjournal har lige siden været meget omdiskuteret. Blandt andet fordi sundhedspersonale skulle tages ud af deres normale vagtplan for at undervises i systemet.
Det var desværre et fejlskud
I den forbindelse fortalte Gunnar Jensen, ledende overlæge Sjællands Universitetshospital, til TV ØST, at det skabte en del ventetid for regionens hjertepatienter, der skulle undersøges og have udført ballonudvidelser.
Tidligere har en række overlæger i Region Sjælland kritiseret Sundhedsplatformen, fordi de er bekymrede for patienternes sikkerhed. Det elektroniske system risikerede simpelthen at give patienter den forkerte medicin.
Derfor er Flemming Bang Rasmussen overbevist om, at Sundhedsplatformen har spillet fallit.
- Min oplevelse af Sundhedsplatformen er, at det desværre ikke var det gode system, som man kunne håbe på, når man kastede så mange penge efter det. Det var desværre et fejlskud, og derfor bliver man nødt til at starte forfra på, siger han.