39 vindmøller kan blive højere end Storebæltsbroen - nu protesterer naboerne

Fredag aften havde Andel inviteret til borgermøde i Nykøbing Sjælland. Et havvindmølleprojekt med 39 vindmøller var på dagsordenen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Andel Energi ønsker at opføre 39 havvindmøller ud for Klinteberg i Odsherred Kommune.

Fredag aften havde virksomheden inviteret til borgermøde om projektet, der skal få kommunen mere med på den grønne bølge.

- Der er vand og vind, og vi skal have mange vindmøller op i Danmark. Vi skal have noget forsyningssikkerhed i fremtiden også, lyder det fra Ole Alm, der er udviklingschef hos Andel til begrundelsen for, hvorfor møllerne skal placeres tæt på et sommerhusområde.

Odsherred er den kommune der i vores sendeområde i 2021 producerede mindst grøn strøm fra vindmøller.
Odsherred er den kommune der i vores sendeområde i 2021 producerede mindst grøn strøm fra vindmøller. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Planerne er, at havvindmøllerne skal stå mellem 8 og 18 kilometer fra kysten. De vil kunne producere strøm til 570.000 husstande årligt.

Odsherred Kommune er den kommune i vores sendeområde, som lige nu producerer mindst grøn strøm fra vindmøller. I 2021 producerede kommunen 6 gigawatt-timer fra vindmøller, mens Vordingborg, som nummer et på listen, producerede 1612 gigawatt-timer fra land- og havmøller.

20210906-113733-L-5714x3809ma
Læs også
Op til 300 meter høje vindmøller kan være på vej - her skal de stå
20210906-113733-L-5714x3809ma
Læs også
Op til 300 meter høje vindmøller kan være på vej - her skal de stå

Blandt flere kritiske røster til projektet i Odsherred er nogle af sommerhusejerne. De er positivt indstillede over for havvindmøller, men de mener ikke, at en placering få kilometer ud fra Klintebjerg er den rigtige løsning.

- De vil betyde en ødelæggelse af en helt unik natur. Odsherred lever jo i meget høj grad af turisme, så det her vil ikke blot påvirke sommerhusejere men også betyde, at området mister attraktion som turistmål, lyder det fra sommerhusejer Rita Lützhøft Andersen.

- Vi går ind for vindmøller, men vi mener, at vindmøller af de dimensioner skal ligge længere ude på havet, siger hun.

Klar til dialog

Projektet blev sendt i høring den 4. juli og havde høringsfrist den 1. september. 

Ansøgningen skete ved en såkaldt 'åben dør-procedure,' hvor en virksomhed på eget initiativ kan ansøge om at rejse havmølleparker på en selvvalgt placering. I første omgang anmoder virksomheden om lov til at foretage de første, nødvendige undersøgelser i forbindelse med projektet.

Møllerne, som Andel ønsker at opføre, skal være 256 meter høje - til sammenligning er pylonerne på Storebælt 254 meter høje.

Fakta: Åben dør-proceduren

Ved åben dør-proceduren er det en projektudvikler, der selv tager initiativ til at etablere en havvindmøllepark af en selvvalgt størrelse og på en selvvalgt placering.

Hvis en ansøgningsproces ender med, at der gives en forundersøgelsestilladelse, indebærer det ikke, at der gives tilladelse til at opstille havvindmøller på den givne lokalitet, men alene at der kan gennemføres nødvendige undersøgelser for projektet.

Energistyrelsen skal give tre tilladelser, før man kan opstille havvindmøller:

  • En forundersøgelsestilladelse
  • En etableringstilladelse
  • En tilladelse til udnyttelse af energien

Kilde: Energistyrelsen

Odsherred Kommunes borgmester, Karina Vincentz (Nyt Odsherred), var også en del af aftenens borgermøde. Hun er positiv stemt over for Andels ønske om en havvindmøllepark i kommunen.

- Vi tror, at det kan passe rigtig godt ind i Odsherred Kommune. Vi ser det som et godt projekt, og vi er alle sammen nødt til at gøre noget for at komme i land med den grønne omstilling. Vi kan ikke blive ved med at fortsætte som vi plejer, vi skal gøre noget nyt, lyder det fra borgmesteren.

Hvad skal det nye så være?

- Vi ser gerne at møllerne kommer op. Vi synes måske, at det er en lidt for stor visuel påvirkning, tæt på kysten. Så vi foreslår at gå i dialog med Andel om at lave de forreste møller lidt lavere og så højere, jo længere man kommer ud.

Andel er positiv over for den melding fra den øverste spids i Odsherred.

- Det er jo spændende at høre, når borgmesteren siger, at de (havvindmøllerne, red.) måske kunne være lidt lavere, den første række eller to. Det tager vi med ind i overvejelserne, siger Ole Alm.

På et møde i økonomiudvalget den 20. september skal udvalget se nærmere på havvindmølleprojektet.  


Nyhedsoverblik