Hvad skal der til for at redde Isefjord fra iltsvind og fiskedød, og hvor meget må det koste?
Spørger man borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S), bliver det for dyrt at redde havmiljøet i Isefjord med de nuværende planer. Derfor har han droppet idéen om et tværkommunalt spildevandsprojekt sammen med Holbæk Kommune, der indebar udledning af spildevand ved Nekselø Bugt og et nyt, moderniseret renseanlæg i Fårevejle.
- Med den nye rapport vi har fået, der er løsningen ud mod Nekselø Bugt død. Sådan lyder det fra borgmesteren i Odsherred Kommune, der hermed pifter luften ud af et af de største miljøsamarbejder mellem de to kommuner i nyere tid.
Den nye rapport fra Rambøll afslører nemlig, at planerne om renseanlægget enten vil være skadelig for havmiljøet i Nekselø Bugt eller skadelig for pengepungen i de to kommuner.
Det er ikke økonomisk rentabelt, og det vil være en belasting for miljøet.
Vandkvaliteten i Isefjord er elendig. Derfor gik Odsherred og Holbæk Kommune i 2019 sammen om at finde en "fælles renseløsning," der skulle reducere udledningen af kvælstof til fjorden. Målet var 32,6 tons mindre kvælstof om året, et mål man nu kan skyde en hvid pil efter.
Udledning i Nekselø bugt vil påvirke miljøet
Løsningen var oprindeligt en udbygning af renseanlægget i Fårevejle, så det kunne håndtere endnu større spildevandsmængder fra både Holbæk Kommune og den sydlige del af Odsherred Kommune. Herefter skulle udledningen af spildevandet ske på den anden side ved Nekselø Bugt og i nogle vådområder i stedet for i Isefjord. Vandkvaliteten i Isefjord er i øjeblikket presset på grund af kvælstofudledning. For mange kvælstoffer i vandmiljøet forårsager iltsvind, der leder til fiske- og plantedød. Holbæk Kommunes borgmester er skuffet over resultatet af den nye rapport:
- Vi kan ikke være med til at lave initiativer, der miljøbelastende. Derfor forstår jeg godt Thomas Adelskovs beslutning, og i Holbæk Kommune vægter vi havmiljøet højt, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S) til TV2 ØST.
Det var fra starten afgørende, at udledningen af spildevand i Nekselø Bugt ikke måtte påvirke Natura 2000-området eller forringe miljøet i havet. Rambøll-rapporten konkluderer nu, at en udledning af spildevand ved Nekselø Bugt, mere specifikt ud gennem Dragsholm Kanal, vil true havmiljøet.
Vi skal have flyttet vores anlæg fra Holbæk havn, og det forventer jeg, vi arbejder videre med.
Ifølge rapporten vil der kunne ske en ophobning af næringsstoffer i en strandlagune nord for kanalens udløb, og dermed er Nekselø Bugt nu udelukket:
- Det her projekt må handle om at skabe et bedre havmiljø i Isefjord, men det må samtidig ikke skade Nekselø Bugt, siger Thomas Adelskov (S) til TV2 ØST.
En halv milliard for at redde Isefjord
Løsningen er ifølge rapporten at lave en ny havledning via Dragskanalen og lede spildevandet ud i et mere robust område længere væk fra kysten.
Vi vægter hensynet til fjorden højt, vi skal simpelthen sikre et bedre vandmiljø, end der er i dag. Det er vi forpligtigede til.
Den løsning vil koste 100 til 120 millioner kroner oveni de allerede eksisterende udgifter til projektet på 350 millioner kroner. Dermed vil kampen for at redde Isefjord løbe op i knap en halv milliard kroner.
- Det er ikke økonomisk rentabelt, og det vil være en belasting for miljøet. Derfor må vi tilbage til tegnebrættet for at sikre et bedre miljø i Isefjorden, siger borgmester Thomas Adelskov (S).
Selvom det blev for mange penge for Odsherred Kommune, er der i nabokommunen stadig en forventning om et fremtidigt samarbejde, for her har man brug for et nyt renseanlæg:
- Vi har lavet et fælles projekt med Odsherred Kommune om, at der skal laves et nyt renseanlæg. Vi skal have flyttet vores anlæg fra Holbæk havn, og det forventer jeg, vi arbejder videre med, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S) til TV2 ØST.
Sammen eller hver for sig?
Det store spørgsmål er nu, om de to kommuner fortsætter med at samarbejde om en løsning, eller om de skilles og går hvert til sit:
- Vi vægter hensynet til fjorden højt, vi skal simpelthen sikre et bedre vandmiljø, end der er i dag. Det er vi forpligtigede til. Nu skal vi og Holbæk Kommune se, om vi kan findes fælles eller individuelle løsninger. Det kunne være flere vådområder, hvor vi kan binde kvælstoffet eller nyere teknologi på vores rensningsanlæg, siger Thomas Adelskov (S).
Rambøll leverer endnu en rapport i midten af november, der supplerer med yderligere undersøgelser. Christina Krzyrosiak Hansen (S) håber på en fælleskommunal løsning:
- Vi vægter havmiljøet utroligt meget. Det der sker nu er, at styregruppen for det her fælles projekt kommer til at sætte sig sammen den 23. november. Med den viden, de har nu, skal de finde ud af, hvad vi så kan gøre, konstaterer hun.