Ledelsen af institutionen Lynghuset har ikke levet op til de forpligtelser, man kunne forvente af den.
Det viser advokatundersøgelsen, som Kammeradvokaten/Poul Schmith har lavet for Odsherred Kommune i sagen, der udspringer af, at en beboer døde i Lynghuset i december 2023.
Der er tale om grundlæggende mangler
Der har manglet struktur i tilrettelæggelsen af arbejdet. Der har heller ikke været tilstrækkeligt overblik over medarbejdernes kompetencer, hvilket kan have betydet, at patientsikkerheden ikke har været tilfredsstillende.
Endeligt har ledelsen forsømt at sørge for, at medarbejderne udførte arbejdet efter instrukser.
- Der er tale om grundlæggende mangler, konkluderer advokaterne.
Efter pressemødet erklærer Ulla Gramstrup, der er direktør for ældreområdet i Odsherred Kommune, sig enig i undersøgelsens konklusioner.
- Der er rigtig meget refleksion og læring af af advokatundersøgelsen, men meget af det har vi allerede konstateret selv i det langstrakte forløb, siger Ulla Gramstrup.
Hun understreger, at kommunen er begyndt at rette op på mange forhold.
- Vi har oprettet en kvalitetsenhed, og vi har fået meget bedre styr på vores instrukser, siger hun.
Det er planen, at Lynghuset skal genåbne til maj under et nyt navn. Ulla Gramstrup er overbevist om, at alt kommer til at gå som det skal.
- Vi har fokus på, at få en teamleder, der vil vægte arbejdsmiljøet højt og sikre, at instrukser bliver overholdt, siger hun.
Alle ledere fratrådt
Selv om advokatundersøgelsen altså placerer ansvaret entydigt hos ledelsen af Lynghuset, vurderer advokaterne ikke, at der er grundlag for at vurdere, om enkelte ledelsesmedlemmer har begået fejl, der kan føre til ansættelsesmæssige konsekvenser.
Det skyldes, at alle de daværende ledelsesmedlemmer er fratrådt eller at der er indgået fratrædelsesaftaler med dem.
Det vil heller ikke være muligt at fremsætte erstatningskrav mod ledelsesmedlemmerne. Det skyldes, at der ikke er tegn på "abnorm eller helt usædvanlig adfærd", fremgår det af advokatundersøgelsen.
Politianmeldelse og hjemsendelser
Undersøgelsen sætter et foreløbigt punktum for sagen om den beboer, der døde i Lynghuset, som er et kommunalt tilbud for palliative patienter, i december 2023.
Stedet blev derefter politianmeldt, og fem medarbejdere blev hjemsendt, heraf blev fire sigtet for overtrædelser af autorisationsloven.
Advokater med speciale i personalejura gennemførte efterfølgende tjenstlige samtaler med de involverede medarbejdere samt nuværende og tidligere ledere.
Samtalerne førte til to skriftlige advarsler, men ingen fyringer.
Efter en langstrakt efterforskning i sagen har Midt- og Vestsjællands Politi nu overdraget den til anklagemyndigheden, der i løbet af kort tid vil afgøre, om der skal rejses tiltale i sagen. Det oplyser politikommissær Kim Lech til TV2 ØST.
Lynghuset er i dag lukket. Efter en kortvarig åbning i 2024 med personalemangel og højt sygefravær har Odsherred Kommune meddelt, at åbningen er udskudt til maj i år.
Politikerne i Odsherred drøfter advokatundersøgelsen på kommunalbestyrelsesmødet 28. januar.