Vidste du, at et område ved Rørvig kaldes Danmarks midtpunkt?
Det markeres med en sten halvanden kilometer nord for byen og bliver - i hvert fald af blandt andet den lokale turistorganisation "Visit Odsherred" - kaldt for "Danmarks Midtpunkt".
Vi satser hele butikken
Flere andre steder i Danmark hævder at være Danmarks midtpunkt. Men i området ved Rørvig er der ifølge en kommunal infotavle lige så langt til Bornholm som til Vesterhavet, og det er her, man nu planlægger at bygge et 25 meter højt tårn som en del af en ny attraktion for Geopark Odsherred.
- Vi satser hele butikken, fordi vi tror så meget på det og drømmer så meget om det, fortæller Tanja Nielsen, der har igangsat projektet med sin mand.
En særlig sten
Tanja og Lars Nielsen er indehavere af Rørvig Kro, som ligger lige ved siden af den kommunalt ejede grund, som kaldes "Danmarks midtpunkt".
Kommunen har for mange år siden sat en sten på stedet, men den vækker sjældent begejstring, fortæller Tanja Nielsen:
- Vi har mange, der kommer hernede på kroen, som skal ud at se "Danmarks midtpunkt", og når de så kommer tilbage igen, så er de skuffede over, at der bare står en sten.
Men det skal der nu laves om på.
Torsdag den 4. april havde parret 125 fremmødte i krostuen, der alle var dukket op for at blive orienteret om planerne.
- Der var virkelig, virkelig positiv stemning, men der er selvfølgelig altid nogen, der har kritiske spørgsmål, fortæller Tanja Nielsen.
Nogle sommerhusejere frygter, at man fra tårnet vil kunne se ned i deres haver.
- Men vi har været oppe med en drone, i helt klart vejr, for at se om man kan se ned til sommerhusene lige omme bagved, og det kunne man ikke, forsikrer Tanja Nielsen.
Finder inspiration i særligt tårn
Ideen til tårnet kom efter at kroejerne havde været på udflugtsdag til Camp Adventure udenfor Rønnede med familien.
- Da vi var nede og se Skovtårnet, så syntes vi bare, at hele den her oplevelse igennem naturen var enormt spændende, fortæller Tanja Nielsen.
Herefter greb projektet om sig.
Ægteparret kontaktede arkitektkontoret Effekt, som står bag Camp Adventure's landskendte tårn, for at få tegnet et nyt tårn, der skal markere Danmarks Midtpunkt.
- Vi ved, at den allerstørste årsag til at tilvælge Odsherred, både når man køber sommerhus og holder sommerferie, det er naturen.
- Så oplevelser som er i pagt med den natur, det tror vi meget på, at vi skal skabe noget mere af, fortæller Claus Rex der er turistchef for Visit Odsherred og spændte følger med i projektet.
Årligt rejser flere end 300.000 turister til Odsherred, og ifølge Tanja Nielsen mangler gæsterne et samlet overblik over de mange oplevelser, Odsherred har at byde på.
- Når folk kommer herop, så bliver de lidt forvirrede, for der er mange ting at se på. Så derfor vil vi gerne lave et hovedpunkt, siger Tanja Nielsen, der drømmer stort om projektet.
Derfor vil Tanja og Lars Nielsen ikke bare bygge et tårn, men en dertilhørende aktivitetspark.
Lige nu er alt fra udendørs skøjtebane til uldworkshop, videnscenter og en rutsjebane fra toppen af tårnet oppe at vende.
- Som du kan høre, så fejler idéerne ikke noget, siger Tanja Nielsen og griner.
- Det bliver en fortælling om, hvad Geopark Odsherred er, og hvad Odsherred er, der kan interessere alle, og som kan ændre sig i løbet af årstiderne, forklarer hun
Skal afværge sæsonturisme
Netop det at skabe en attraktion, der kan besøges hele året, er særlig vigtigt for ægteparret.
- Det, som vi ønsker, er at sprede turismen ud, så der også er turister her i december, januar og februar måned.
Selvom det er i Rørvig, at Danmarks mest centrale punkt findes, så er området langt fra at være et centrum.
- Nu har der lige været påske nede på kroen, som har været megatravl.
- Men når du går ned igennem byen igen om tirsdagen, så tænker du har der overhovedet været nogen mennesker her i Rørvig? Det er så kontrastfyldt, fortæller Tanja Nielsen.
Spørger man Claus Rex, regner han dog med, at den nye attraktion på "Danmarks Midtpunkt" kan hjælpe med at fordele turismen ud på flere måneder af året.
- Det er ikke min umiddelbare forventning, at tårnet vil betyde noget i højsæsonen, for der har vi i forvejen en masse turister.
- Men kommer vi lidt udenfor sæsonen, så tror vi, det har en positiv effekt på, at flere mennesker kommer herop, fortæller han.
Tanja og Lars Nielsen venter nu i spænding på, at projektet kan blive godkendt af kommunen.
- Lars og jeg er sådan nogle, at når vi gør noget, så gør vi det. Men vi har fået at vide, at vi skal være meget tålmodige, for der går lidt tid inden vi får svar, siger Tanja Nielsen.
Om planerne kan godkendes, skal behandles af kommunen i slutningen af maj eller starten af juni i år. Først med godkendelsen på plads, kan byggeriet begynde.